22. 1. 2019

To mi zaplatíš - Lisa Jackson

Z křesťanského tábora náhle zmizí dvě oddílové vedoucí a jeden mladý muž pracující jako pomocná síla u koní. Aby toho nebylo málo, po okolí se potuluje uprchlý usvědčený vrah. O dvacet let později jsou v blízkosti bývalého tábora nalezeny kosti a tím se znovu otevírá případ pohřešovaných dívek, které se nikdy nenašly. Na místo činu se vrací ostatní oddílové vedoucí, aby znovu vypovídaly v případu zmizení Elle a Monicy. Stejně jako tenkrát mají hodně co ztratit a některé z nich by se rády držely scénáře, na kterém se tehdy dohodly, aby se jejich výpovědi shodovaly a žádná z nich se nemusela zodpovídat ze svých činů. Jenže po letech to minimálně jedna z nich přehodnotila a konečně je připravená říci pravdu.

Tábor Podkova se už nikdy nedokázal zbavit stínu, jež na něj uvrhlo zmizení celkem třech lidí s ním spjatých. Od té doby byly pozemky opuštěné a v městečku se navíc proslýchalo, že v okolí straší. Duchem procházejícím se po pobřeží měla být Elle, jedna ze zmizelých vedoucích, která se dle závěru neúspěšného vyšetřování měla utopit, nicméně její tělo se nikdy nenašlo. Nález lidské čelisti a následně celé lebky však na dvacet let staré události však vrhá nové světlo. Policista Lucas Dalton a shodou okolností také syn pořadatele tábora a jeho účastník se vrhá do vyšetřování, ve kterém je snad až příliš osobně zainteresován.

Elle byla vždycky trochu jiná než ostatní. Křehká a zranitelná, před svým zmizením dokonce trochu labilní. Moc lidí však nemohlo mít sebemenší motiv Elle ublížit. Oproti tomu suverénní Monika, která se s morálkou moc nepárala, byla trnem v oku dívce, které bez skrupulí přebrala přítele. Události dostaly nový spád poté, co se dotčená dívka rozhodla naplánovat kanadský žertík, jež měl Moniku odradit lézt někomu do zelí.

To mi zaplatíš je samostatně stojícím románem spisovatelky Lisy Jackson, která má na kontě pěknou řádku samostatně stojících thrillerů i detektivních sérií. Je takovou spolehlivou stálicí na knižním trhu a jistotou svého žánru. Její čtenáři už zkrátka vědí, co můžou čekat a proto po jejích knihách s oblibou automaticky sahají, aniž by pořádně potřebovali vědět, o čem toto konkrétní dílo bude.

To mi zaplatíš má trochu pomalejší rozjezd a několik prvních desítek stránek je změtí šíleného množství postav a poměrně zmateného uvádění do děje. Pak však jako by se autorka vzchopila, sama si ujasnila, kam hodlá příběh směřovat a najednou se přistihnete, že čtete bez přestávky několik hodin v kuse a nehodláte přestat, dokud nedočtete až do konce. Příběh je napínavý jako kšandy. Vy od začátku víte, že vlastně nikdo nemluví pravdu, každý něco skrývá a někdo ze zúčastněných má nejspíš na krku něco opravdu ošklivého. Nedovolíte si nikomu věřit, nechcete si žádnou z postav pustit k tělu, některé se vám vyloženě hnusí, některých je vám líto a jiné zase snad až příliš bolestně připomínají někoho z reálného života.

To mi zaplatíš se hrdě řadí po bok ostatních autorčiných knih a svou kvalitou a zajímavostí nijak nepokulhává. Trocha duchařiny, kterou se tentokrát Jackson rozhodla využít příběh dostatečně ozvláštňuje, ale zároveň jej zvládá nedegradovat do pole smyšlenky přitažené za vlasy. Však také svědky na pobřeží se promenádujícího ducha nejsou právě důvěryhodné osoby. Příznivci autorky si opět přijdou na své a pro ty, kdo přemýšlí, od jaké knihy Lisy Jackson by měli začít by To mi zaplatíš mohla být tou pravou. Dá vám dobrou představu o tom, jak autorka píše, jak staví příběhy a jaké postavy se jí líhnou v hlavě. To mi zaplatíš je slušným thrillerem, který uhasí vaši žízeň po napětí, ale rozdmýchá ve vás chuť pokračovat ve čtení příběhu, kde nevíte, co vás čeká na další stránce. Naštěstí Lisa Jackson napsala opravdu hodně napínavých knih, jejichž čtením můžete snadno navázat.

80 % 

To mi zaplatíš jsem si přečetla díky nakladatelství Domino, které mi knížku zaslalo ♥

Share:

2 komentáře:

  1. Ty jo, to mě láká (překvapení :D ) - příběhem i tou duchařinou. Ještě jsem od autorky nic nečetla, ale vím, že je oblíbená a není to poprvé, co ji vidím i u tebe. Skvelá recenze, zase další z těch, co tě hned donutí nad knížkou minimálne přemýšlet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji mám moc ráda, četla jsem tak už možná pět jejích knížek, fakt mě baví :)
      Díky! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři