27. 12. 2018

Dopis – Kathryn Hughes

Tina o víkendech pracuje v dobročinném obchodě. Jednou, když třídí darované oděvy, nalezne v kapse starého a dávno nemoderního obleku zalepený dopis i se známkou, ale bez razítka. Neodolá a přečte si jej. Když zjistí, jak láskyplně byl napsán a jak důležitou zprávu obsahoval, začne se zajímat, proč podle všeho nebyl nikdy odeslán. Kdo byli tajemní Billy a Chrissie a jak dopadl jejich příběh? Dokáže Tina i po letech nějakým způsobem učinit za minulostí tečku pro všechny, kdo si zaslouží vědět, co se tehdy stalo? Bůh ví, že ona rozptýlení od vlastního života potřebuje a pátrání v dávné minulosti by pro ni mohlo být tou pravou cestou.

Tina dělá, co může, aby uživila sebe, i svého manžela, který přišel o práci. Žije v manželství, které s ideálním nemá nic společného, přesto pořád věří, že všechno bude lepší. Jednou. A právě ona je jednou z vypravěček tohoto bolestivého, smutného, ale nanejvýš krásného a romantického příběhu a hlavně se stává hybatelkou hned několika lidských osudů. Kniha se tedy zabývá obdobím v roce 1973, kdy Tina nalézá dopis zapomenutý v saku darovaném na charitu. Její příběh se proplétá s obdobím těsně před druhou světovou válkou, konkrétně rokem 1939 kdy byl zmíněný dopis napsán. A nezapomínejme na vysoce matoucí kapitolu ze současnosti, jež knihu zahajuje. Dopis je totiž vlastně vyprávěním neznámé staré ženy o tom, jak potkala svého muže.

Dopis je dlouho vysněným příběhem britské autorky Kathryn Hughesové. Celá kniha vzešla z pouhého nápadu, že někdo najde neotevřený dopis a zajímá ho, co v něm je. Kdo ten dopis najde, co v něm bude a co všechno bude znamenat, to už autorka řešila až během psaní. A povedlo se jí to na výbornou. Dopis je nádherným příběhem o lásce, bolesti, pocitu zrady a neoprávněném rozhodování o životě druhých.

Kniha Dopis se tváří jako nevinná romantika s kapkou nostalgického smutnění. Je v ní však mnohem víc. Hned první kapitola vás totiž vyvede z omylu svou brutalitou a bezútěsnosti života v toxickém vztahu. Pocity úzkosti a vzdouvajícího se vzteku se dostaví už po pár přečtených stránkách a právě v tu chvíli budete dokonale polapeni v autorčiných spárech a necháte se unášet její bezbřehou fantazií. Slovy zdaleka nelze postihnout vše, co tato kniha ukrývá pod svou nenápadně jemnou obálkou a svůdně romantickou anotací.

Láska někdy bolí a o tom by mohly vyprávět asi všechny hlavní protagonistky této knihy, i když každá v trochu jiném smyslu. Budete se pozastavovat nad tím, jak někdo může jednat popsaným způsobem a rozčilovat se nad tím, jak málo stačilo, aby vše bylo jinak. Budete se uculovat nad sílou náhody, nebo snad osudu, který si s lidmi zahrává, ale stejnou měrou zařizuje, aby se ti správní lidé potkali v ten pravý okamžik. Slzy vás nejednou budou štípat v nose a možná se nějaká překulí i přes vaše tváře, jakmile se dostanete k pasáži, která pro vás bude dokonalým zadostiučiněním, po té emocionální krasojízdě s mnoha karamboly a pády.

Tato kniha nepotěší ty, koho pobuřuje porušení listovního tajemství. Pro všechny ostatní citlivé dušičky, které jednou za čas potřebují poctivě vystavěný románek se vším všudy, se však Dopis hodí dokonale. Tohle není nějaké hloupé čtení pro ženy, na které zapomenete sotva knížku naposledy zaklapnete. Je to příběh o překonání propasti času a cestě za vlastní identitou. Je to kniha o odhodlání postavit se osudu a pravděpodobnosti. Zachycuje příběh ženy, která se rozhodne provést něco naprosto nesobeckého dřív, než dokáže napravit vlastní život. Dopis je krásným příběhem žen dvou generací. Ačkoli každá žila v jiné době a jejich osud zavinily jiné okolnosti, přesto mají něco společného. A kdo ví, jak by to všechno bylo, kdyby tenkrát Billy dopis nakonec přece jen odeslal.

100 %

Kniha Dopis vyšla pod značkou nakladatelství Cosmopolis, kde ji můžete také koupit.



Za možnost si Dopis přečíst bych tímto ráda poděkovala Barče z nakladatelství Cosmopolis!
Share:

2 komentáře:

  1. 100 %? A ta recenze před tím? A není to první podobná kniha, na kterou jsi mě nalákala a naprosto mě dostala. To zní tak dobře! Co říct. Děkuju :D Skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ♥ Prostě to všechno zapadlo na správné místo - nálada, rozpoložení, děj ♥
      Díky :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři