23. 10. 2018

The seven husbands of Evelyn Hugo - Taylor Jenkins Reid

Hollywoodská ikona Evelyn Hugo, miláček diváků i bulváru byla ohledně svého soukromí vždy velmi skoupá. Nyní se chystá vydražit dvanáct svých nejikoničtějších rób a výtěžek věnovat na výzkum rakoviny prsu a navíc je konečně připravená vyprávět svůj fascinující životní příběh. Je však odhodlaná se o všechna svá sladká i bolestná tajemství podělit pouze s jedinou osobou, jinak její odkaz zůstane navždy pouze legendou či smyšlenkou nějakého snaživého pisálka. Novinářka Monique Grant je překvapená, že tou jedinou osobou, které je Evelyn Hugo ochotná se svěřit, má být právě ona. Není ve své redakci nijak významnou osobou, přesto má být vyvolenou posluchačkou jedné z nejvýznamnějších hereček několika předchozích dekád. Proč právě ona, to je i samotné Monique záhadou, ale doufá, že i na to, během sezení s Evelyn přijde řeč.

Evelyn Hugo je filmovou legendou. Její fascinující cesta Hollywoodem začala už v 50. letech minulého století a zdá se, že by mohla klidně pokračovat do nekonečna. Během svého života byla sedmkrát vdaná a její skandální život byl vždy ostře sledován. Jen málokdo ale opravdu ví, jak to s Evelyniným životem skutečně bylo. Díky čemu se proslavila? Kdo byl její skutečnou životní láskou a čeho ve svém životě skutečně litovala? To se má dozvědět právě Monique, žena, která na své místo na výsluní naopak teprve čeká. Zdravě sebevědomá, zvídavá, inteligentní a morálně založená Monique se chystá udělat krok, který může její život obrátit naruby, jenže se tak zcela neslučuje s tím, v co celý život věřila a za co bojovala. Možná je ale čas pro jednou myslet víc na sebe a vlastní kariéru. A tohle by mohl být její raketový start.

The seven husbands of Evelyn Hugo může na čtenáře na první pohled působit jako knižní podoba telenovely či zábavné reality show. Mnoho čtenářů možná podle anotace knihu odsoudí jako prvoplánové a hloupé čtení pro ženy. Opak je však pravdou. To, že se zalíbí spíše ženám, na tom možná něco bude. Ale hloupé a prvoplánové tohle čtení není tedy ani trochu. Třešničkou na dortu je pak napětí, které panuje kolem role Monique v Evelynině životě, zalíbí se tedy i milovníkům záhad, kteří i v romanticky laděných knihách hledají vždy trochu něco navíc.

Tato mnohovrstevnatá a neuvěřitelně citlivě napsaná kniha nádherně popisuje pravdu, která je nyní v době sociálních sítí čím dál tím aktuálnější a palčivější. To co vidíme a to co je skutečně pravda je totiž často na hony vzdálené a srovnávat či soudit něčí život, zejména život veřejně známé osobnosti, pouze na základě médií či sociálních sítí je velice ošidná záležitost. Jednak se náš osobní dojem většinou skládá pouze z toho, co nás samy hvězdy vidět nechají a jednak co média chtějí, abychom viděli. A jak sami zřejmě uznáte, to samozřejmě nikdy není reprezentativním vzorkem chování a překroucená prohlášení či náhodně zaslechnuté útržky soukromých rozhovorů vytržených z kontextu či fotky papparazziů se ani vzdáleně se nejspíš nepřibližují realitě za zdmi jejich vlastního domu. Nikdy se nedokážeme ocitnout v hlavě někoho jiného a pochopit všechny souvislosti a vcítit se do momentální situace tak, jak o ní bude přemýšlet ten daný člověk.

Kniha The seven husbands of Evelyn Hugo v sobě snoubí prvky telenovely a reality show, což my sami bereme jako součást zábavního průmyslu, ale přesto je to, co se děje je něčí realitou. Život hvězd bereme jako hru a skandály málem jako jejich povinnost. Je to však fér?

Kniha je do posledního řádku naplněna respektem, přátelstvím, láskou, nenávistí, žárlivostí, diverzitou, osudovými momenty, ale i určitou vypočítavostí. Upozaděny nejsou ani dojemné momenty, díky kterým vstoupí slzy do očí i těm, kdo u knih obyčejně nepláčou a to kvůli své nenásilnosti a opravdovosti, která každého děsí a doufá, že se ta situace nebude nikdy jeho osobně týkat. Všechny emoce jsou bravurně zpracované. Nešustí papírem, jsou odpozorované a zaznamenané.

The seven husbands of Evelyn Hugo se mimo jiné zabývá diverzitou, která je v tomto případě opravdu skvěle a opravdově zasazená do reality a není jen na efekt. Reprezentaci Taylor Jenkins Reid věříte a dojímáte se nad tím, co všechno mohlo být a nebylo, i nad promarněnými příležitostmi a rozčilujete se nad toxicitou vztahů a ochotou některých lidí v nich setrvávat a naopak sílou charakteru těch, kdo dokáží bojovat za vlastní svobodu.

Co budeme v životě považovat za opravdu důležité je na každém z nás, a neexistuje univerzální recept na štěstí. Ten si musí každý během života objevit sám a tahle kniha je toho živoucím důkazem. S mrchou Evelyn, která si vždycky šla tvrdě za svým, se chtě nechtě sžijete. Dílem ji budete nenávidět, dílem milovat, litovat a závidět jí. Někdy ji nebudete chápat, ale rozhodně vystřídáte spolu s ní během vyprávění celou škálu emocí. Evelyn vždycky chtěla jen to nejlepší pro sebe a své milované, ale je na tom něco špatného? Neusilujeme o to vlastně všichni? Nejspíš ano, jen nejsme tolik vidět a nemáme vliv na tolik lidí. The seven husbands of Evelyn Hugo je možná vyloženě dovolenkovým čtením, ale myslet na něj budete ještě dlouho po zaklapnutí poslední stránky. Taylor Jenkins Reid píše krásně, dokáže čtenáři předat přesně to, co zamýšlí a vyvolá toho ve vás tolik, že nebudete stačit skrývat slzy dojetí i radosti.

90 %
Share:

8 komentářů:

  1. Já prostě miluju tvoje recenze! Nechápu, jak to děláš, že je píšeš tak čtivě a dokážeš vždycky barvitě vypíchnout přesně to nejdůležitější z knihy. Opravdu klobouk dolů! Tuto knihu si musím přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeeeee ♥ Děkuju moc, hrozně jsi mě potěšila! :) :)
      Díky, díky, díky! :)
      A ano, musíš! Já si impulzivně objednala další dvě knihy této autorky, protože mě fakt příjemně překvapila :)

      Vymazat
  2. Popis hlavní hrdinky zní opravdu zajímavě. Mám ráda takové nečernobílé postavy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je zajímavá! :) Připadala mi po dlouhé době velice osvěžující :)

      Vymazat
  3. Knihu som čítala vo forme audioknihy a ústredná časť s Evelyn ma naozaj veľmi bavila. Tá vata okolo s mladou novinárkou mi prišla už pritiahnnutá za vlasy a úplne zbytočná, ale celkovo sa to naozaj čítalo samo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak bylo to trochu nahodilé, ne že ne, ale stejně mě to bavilo jako celek a nějak tomu nemohu nic pořádně vyčíst :) :)

      Vymazat
  4. Připadalo mi až strašidelné, jak jsi mi v průběhu četla myšlenky :D O knížce jsem hodně slyšela, hlavně na instagramu, ale přiznám se, že tím, že je v angličtině, nějak jsem ani zatím neměla potřebu si zjišťovat, o čem je. Takže vlastně až tady u tebe vidím poprvé něco víc než jen obálku. A na začátku jsem si přesně říkala - cože? Tenhle příběh je tak úspěšný? V čem? A přesně na to jsi mi hned začala odpovídat a musím říct, že to opravdu zní hodně zajímavě :) Nehledě na to, že recenze je prostě perfektní! Snad ji přeloží :) (Moje vysvětlovací já má tendenci zdůraznit knížku, ale recenzi by samozřejmě přeložit mohli taky :) :) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? :D
      Já jsem si ze začátku taky nějak nezjišťovala, co je to zač, moc mě to nezaujalo, mávla jsem nad tím rukou, že to zase bude jeden z těch zahraničních hitů, který z našeho (nebo aspoň mého) úhlu pohledu bude naprosto průměrný a přidaná hodnota pro mě nebude mít takový dopad, ale pak se mi to nějak nahlodalo v hlavě a už ke mně putovala z bookdepository, chtěla jsem na dovču něco v angličtině. A dobře jsem udělala :)
      Taky doufám v překlad (ale doufám, že ne u CooBoo, cílovka je totiž úplně jinde).
      Recenzi asi nepřeloží, ale pravda, mohli by! :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři