6. 6. 2018

V pasti lží - B. A. Paris

Cass se poslední den školního roku po oslavě s kolegy vrací domů. Kvůli nepřízni počasí se rozhodne místo dálnice zvolit kratší trasu po neosvětlené lesní cestě. Na temném odpočívadle za jízdy skrz ohromný liják zahlédne auto se zhasnutými světly, ve kterém bezmocně sedí jakási žena. Rachel se po krátkém rozjímání, zda pasažérka nepotřebuje pomoc, zbaběle rozhodne zvednout kotvy. Strašidelný les, bouřka a únava po celém dni si vybírá svou daň a paranoia si zahrává s jejím zdravým rozumem. To však ještě netuší, jaká zpráva druhý den obrátí její život vzhůru nohama a jak moc si bude přát, aby bývala byla jela delší a bezpečnější cestou, nebo se rozhodla vystoupit z auta a neznámé ženě nabídnout pomocnou ruku. Má si své hrozivé tajemství nechat pro sebe, nebo se má někomu svěřit?

Cass se po delší době konečně cítí šťastná. Po nedávné smrti milované matky, jejíž život příliš brzy postihla nevyléčitelná nemoc, se vše konečně začalo obracet k lepšímu. Je šťastně vdaná, má po boku svou nejlepší kamarádku, se kterou prakticky vyrostla a konečně sbírá úspěchy i v práci, která ji neskutečně naplňuje. Nyní je z ní však jen uzlíček nervů. Zapomíná, co kdy dělala, s kým se setkala, co si domluvila nebo třeba kde nechala zaparkované auto. Bude snad zanedlouho kráčet v matčiných šlépějích? Postihla ji také předčasná demence?

B.A. Paris si mnoho čtenářů omotala kolem prstu svým debutem Za zavřenými dveřmi v němž se věnovala domácímu násilí. V pasti lží, kde se autorka, aniž by si to uvědomovala, svezla na lákavém kultu nespolehlivé vypravěčky s psychickými problémy, se proto pro mnohé stalo jednou z nejočekávanějších knih roku a ještě před vydáním byla na titul naložena skoro nenaplnitelná očekávání. S druhou knihou to mají autoři složité. Pokud nedostojí kvality debutu, hodně čtenářů bude váhat, zda dát spisovateli ještě vůbec příště šanci, nebo nad ním definitivně zlomit hůl. Stejně jako v Za zavřenými dveřmi rozehrává talentovaná autorka sugestivní podívanou, okořeněnou manipulací, lhaním. Velice rychle přijdete na to, že někdy nemůžete věřit nikomu a ve chvíli, kdy si nejste jisti, že můžete věřit vlastní hlavě, a jak nesmírně je těžké vymanit se ze zašmodrchané pasti nejistoty a pocitů ztracenosti.

Autorka si tentokrát vzala na paškál předčasnou demenci, její dědičnost a důsledky pochybností o vlastní příčetnosti. Vypichuje důležitost možnosti své trápení s někým probrat, bez zábran, že vás bez skrupulí odsoudí jako někoho, komu začíná šplouchat na maják.

B.A. Paris od své první knihy spisovatelsky vyspěla. Její styl je vytříbenější a čte se tak jednoduše, jak je to jen u knihy tohoto žánru možné. Jakmile začnete číst, už se neodtrhnete. Kamenem úrazu je přílišná průhlednost zápletky, která se s trochou fištrónu dá uhodnout velice záhy, protože alespoň pravidelní čtenáři knih tohoto žánru se s něčím podobným v bledě modrém již setkali tisíckrát. Přesto si i nadšení čtenáři psychologických thrillerů dokáží nad očekávání čtivý příběh s lehce nesnesitelnou hlavní hrdinkou v nezáviděníhodné bezvýchodné situaci užít. Na stylu B.A. Paris je cosi magického, co vám nedá a budete chtít zjistit, zda-li za tím vším přece jen není něco víc.

V pasti lží rozhodně nadchne čtenáře, kteří nemají psychologické thrillery na denním pořádku. Záměr i zápletka samotná jsou dobré, a ačkoli více tajemna a rozšíření portfolia postav by knize prospělo, žádný zásadní prohřešek proti běžné stavbě thrilleru se nekonal. Některé motivy v knize sice snad až příliš opakují, čímž zřejmě měla být umocněna atmosféra úzkosti z kolabující paměti, průměrně zvědavý čtenář, který v knihách hledá zejména odpočinek a odpoutání se od reality shledá V pasti lží jako velice příhodného společníka sotva na jeden večer. O B.A Paris rozhodně neslyšíme naposledy a to, že dobrými nápady jen hýří je více než zřejmé. Zbývá už jen trochu lépe rozpracovat vedlejší postavy, zavést pár slepých vodítek a zneprůhlednit původní záměr a máme tady další autorku, na kterou je třeba dávat dobrý pozor.
70 %
Share:

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze, souhlasím do puntíku, což už jsme si řekly osobně :) Těším se, až se pustíme do té poslední!
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ♥
      Já taky! Dostávám na ni docela chuť, ale s tím mým seznamem a současným šnečím tempem je to dost těžký :D

      Vymazat
  2. Ja nejak nevim, me proste Za zavrenymi dvermi tolik neoslovilo, ano, cetlo se to skvele a stranky ubihaly, ale NECO mi tam chybelo, prislo mi to moc primocare a jasne, ne uplne propracovane.. Proto uz jsem dost skepticka, kdyz se dostanu k psychothrilleru, nechci neco uplne jednoducheho. Na druhe strane vidim ty nadsene reakce. Asi to zase zalozim na seznam dovolenkove cteni (budu muset mit hoooodne dovolene :D). Recenze ale perfektni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tato je velmi přímočará. Nic pro ostřílené čtenáře thrillerů. Rozhodně je to však kniha vhodná pro sváteční čtenáře na dovolenou, kde chtějí jen vypnout, protože se čte naprosto skvěle a dá se přelousknout klidně za odpoledne u bazénu, protože to člověku prostě nedá :) Já si od autorky ráda přečtu další knihu, ale nebudu od toho čekat zázraky :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři