25. 6. 2018

Se mnou jsi v bezpečí - K. L. Slater

Anna se stane svědkem autonehody. Zatímco se snaží zjistit, zda je mladý motorkář v rámci možností v pořádku, v řidičce, která neštěstí zavinila, poznává Carlu, ženu, která jí před třinácti lety převrátila život vzhůru nohama. Od toho okamžiku se Anně začne v hlavě sumírovat plán, jak se Carle pomstít za to, co tenkrát zavinila. A klíčem k jeho uskutečnění má být Liam. Motorkář, kterému Anna na místě nehody pomohla víc, než kdokoli další z přihlížejících. Hodlá se vetřít do jeho života a zajistit, aby Carlu dostihla spravedlnost nejen za bouračku, ale i za všechna příkoří na Annině osudu.

Anna nemá zrovna vzrušující život. Její jedinou blízkou osobou je stará sousedka, u které prakticky vyrostla a její vlastní kocour. Pracuje jako poštovní doručovatelka a i to se jí poslední dobou začíná vymykat z rukou. Teď ji navíc zaměstnává plánování odplaty, která má jednou pro vždy uhasit její touhu po pomstě. Anna to zjevně nemá v hlavě v pořádku. Okamžitě se vpraví do role nejbližší Liamovy osoby, která ví, co je pro něj nejlepší. Je obsedantně kompulzivní stalkerka a slídilka, posedlá vlastním cílem. Je sociálně neobratná a trpí bludnými představami o přátelství, vztazích a i o tom, na co si smí nebo nesmí osobovat právo. Veškeré svoje manipulativní lži, které schovává za ušlechtilý upřímný zájem a starost a o neznámého člověka si sama před sebou dovede rázem ospravedlnit, nejrůznějším situacím přisuzuje vlastní význam, neštítí se porušit listovní tajemství a má psychopatické sklony.

K.L.Slater se po vydání knih pro mladé dospělé (pod jménem Kim Slater, u nás nevyšly) pustila do populárního žánru psychologického thrilleru. Jak řekla B.A. Paris, pokud dnes chcete, aby někdo vůbec uvažoval, že vydá vaši knihu, musíte napsat thriller. A K. L. Slater se to povedlo na jedničku. Pořídila si paranoidní hrdinku s utkvělou představou, která na jiných vidí nešvary, sama je přitom páchá v mnohem znepokojivější míře a jejíž osobnost je pro čtenáře poněkud frustrující. Do příběhu vložila nápadité paralely mezi scénami a Anna díky tomu nakonec nebyla jediná, kdo měl své temné tajemství a nehodlal věcem nechat volný průběh. Nakonec více než důrazně po celou dobu naznačovala, jak moc zásadní události v minulosti Annu formovaly, než se z ní stala ta osoba, která se nezastaví jen tak před něčím a nechala čtenáře úměrně dlouhou dobu tápat, jakou tragédii to podle Anny Carla vlastně zavinila.

Se mnou jsi v bezpečí je opravdu intenzivním a naléhavým thrillerem o tom, co se se zahořklostí, trýznivým smutkem a nedořešenou tragédií stane za třináct let přidušování a upozaďování. Když vezmeme v potaz, jak úsporně si K.L. Slater prakticky vystačila s pouhými čtyřmi postavami a mohlo by se stát, že díky tomu bude vše naprosto průhledné na první dobrou, musíme před autorkou smeknout pomyslný klobouk. Ona vás totiž donutí pochybovat úplně o všem a o všech. Tedy kromě zjevné oběti, o které máte také jasno. Nebo snad ne?

Autorčin první psychologický thriller pro dospělé se původně zrodil v podobě dizertační práce. Příběh ale volal po rozšíření a tak vzniklo Se mnou jsi v bezpečí. Jeho vydání podpořila i působivá Angela Marsons a už to by vám mělo dát na srozuměnou, že tedy opravdu stojí za to. Konec autorka možná lehce přestřelila, ale to nijak neshazuje celý předchozí, dovedně vyeskalovaný a skvěle poskládaný děj, ze kterého vám mnohdy naskočí husí kůže. Anna totiž není vůbec nereálná a to je na tom nejděsivější.


70 % 


Za vydání Se mnou jsi v bezpečí a poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství Mystery press.
Share:

2 komentáře:

  1. Upřímně jsem o téhle knížce vůbec neslyšela, ani obálka mi nic neříká. I když zníš docela nadšeně, mě to nějak nepřesvědčilo a asi si to spíš nechám ujít. V záplavě tvých recenzích to ani jinak nejde, číst všechno, tak se zblázním :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk nemůže stíhat vše, to fakt nejde. A nejhorší je, když všichni doporučují a doporučují. A ten lehký přátelský nátlak viď? :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři