18. 3. 2018

Milostný trojúhelník s překvapením (Ví o tobě - Sarah Pinborough - audiokniha)

Louise donedávna ke štěstí naprosto dostačovala role rozvedené matky samoživitelky, která žila jen pro svého malého Adama, toho nejhodnějšího chlapečka pod sluncem. Poté co ji manžel už před drahnou dobou podvedl a opustil, ale sama uznala, že už je čas začít trochu žít a udělat něco čistě pro sebe. Rozhodnutí se jí však velmi rychle stává osudným. Pár neuvážených skleniček v baru vedoucích k polibku, se jí postaralo o krušný následující pracovní den, když se z náhodné známosti z předchozí noci vyklubal její nový šéf, honosící se navíc dokonale překrásnou manželkou po svém boku. David a Adele jsou pro sebe jako stvořeni, ale Louise to přes morální kocovinu k Davidovi stále táhne, ačkoli tuší, že zaplést se se ženáčem je ten nejhorší nápad vůbec. Situace se navíc komplikuje i tím, že nečekaně navazuje přátelství s křehkou a zranitelnou Adele a dostává se tím do nejpodivnějšího milostného trojúhelníku, jaký si dovedete představit.

Na vzniku audioknižní verze mysteriózního psychothrilleru Ví o tobě, se podílelo hned několik známých jmen. Helena Dvořáková, Simona Postlerová, Jakub Hejdánek a Ivana Jirešová se čtení zhostili s profesionalitou sobě vlastní a dokonale se vžili do charakterů, kterým propůjčili svůj hlas. Dojem nevinné křehké víly Adele skvěle kontrastoval se střízlivě vyrovnaným projevem Louise, která v životě už něco zažila. Kapitoly z Adelina sešitu pak byly čteny senzačně odosobněným, unylým a nezúčastněným hlasem, který dobře odlišoval období „Tehdy“ od vyprávění ze současnosti. Záměrně nafrněný hlas Jakuba Hejdánka byl pro jeho roli také vybrán bravurně.

Kniha Ví o tobě se díky své formě se střídajícími se pohledy pro audioknižní zpracování přímo nabízí a Audiotéka ve spolupráci s Bookmedia se díky povedenému obsazení o skvělou interpretaci napínavého příběhu postarala přímo senzačně. Plynulý průběh čtení není přespříliš přerušován zvukovými efekty, pouze mezi jednotlivé kapitoly je vložena střízlivá mezihra, která přirozeně odděluje vyprávění jednotlivých postav a dodává textu ještě mysterióznější nádech, než o který se postaralo samotné téma.

Nadpřirozený aspekt příběhu dodává na záhadnosti a okamžitě se stává přidanou hodnotou obyčejného psychothrilleru. Autorka dovedně pracuje s psychologií všech svých hrdinů. Co se může zdát jako prvoplánová vztahovka, stojící na ubohém milostném trojúhelníku se v průběhu pronikání do děje proměňuje v naprosto neuvěřitelně zamotaný příběh plný tajností, dramatu a záhad. Jakmile společně s Louise zjišťujete, že s manželstvím Adele a Davida není vše tak docela v pořádku, jste nenávratně ztraceni ve vlnách příběhu a nemůžete jinak, než poslouchat dál. Stále máte co dělat, abyste zůstali u normální rychlosti a nezkoušeli samou zvědavostí přeskakovat kapitoly. Veškeré milostné vztahy jsou tu toxické a nebezpečné, ale jakmile si to aktéři uvědomují, už není cesty ven. Prolínání minulosti a současnosti, střídání pohledů v těch nejnapínavějších okamžicích a neuchopitelnost jednoho z hlavních aspektů knihy staví Ví o tobě na žebříček nejlepších thrillerů zatraceně vysoko.

Autorka si hraje s úhly pohledu, nahlíží na životy ostatních z různých perspektiv a jen staví na odiv to, jak snadno člověk někoho odsoudí, aniž by o něm cokoli věděl. Sarah Pinborough vypichuje, jak funguje lidská mysl, jak si vždy za každou cenu snažíme zachovat zdravý rozum, jež sám sebe často obelhává, a naše činy navenek mluví samy za sebe zase naprosto jiným hlasem.

Zatímco posloucháte čím dál tím víc šokující příběh, v hlavě se vám honí jedna teorie za druhou, každá zase o něco bláznivější než ta předchozí. Nad konečným rozuzlením vám zůstává rozum stát a ještě pěkných pár týdnů jej z hlavy nedostanete, ani kdybyste chtěli. Autorka si s vámi celou dobu hraje na kočku a myš, až se cítíte naprosto popletení, ale vy se ochotně necháte, protože to je přesně ten pocit, který od správné knihy tohoto žánru čekáte. O Ví o tobě nebylo slyšet zdaleka tolik, kolik by si zasloužilo. Přitom dalece vyčnívá nad řádkou thrillerů psaných jako přes kopírák. Tento příběh má něco navíc, a i když vám to bude zpočátku připadat přitažené za vlasy, postupem času na to přistoupíte, až nakonec tu myšlenku vůbec nedostanete z hlavy, což to je něco, co dovede jen skvěle napsaná a promyšlená kniha. A tou Ví o tobě bezpochyby je.
90 %

Ví o tobě seženete na webu audioteka.cz
Za poskytnutí audioknihy k recenzi bych tímto ráda poděkovala webu audioteka.cz
Share:

2 komentáře:

  1. Na tuhle jsem zvědavá už nějakou dobu a těším se. Obdivuju tě, jak knížky posloucháš, mně to prostě nejde, ale pořád tomu chci dát šanci, tak uvidím. Zrovna Postlerová se mi poslouchá díky Gilmorkám moc hezky, tak bych mohla vybírat i podle jmen :) Skvělá recenze jako vždycky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dřív jsem poslouchala jen tituly, které jsem četla, ale už jsem upgradovala a zvládám i úplně nové (toto není teda ten případ). A jestli mohu doporučit jména, tak určitě Zadražil :) Namluvil Marťana a třeba Zmizelou. Geniální ♥
      Díky!

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři