30. 9. 2017

Dřív než ji najde - Michael Kardos

Jednoho docela obyčejného zářijového dne roku 1991 uspořádal Ramsey Miller večírek pro všechny své sousedy. Později toho večera podle policejní zprávy zavraždil svou ženu i dceru a zmizel z povrchu zemského. Jeho dcera však žije. Patnáct let přebývala v utajení se svými opatrovníky, bez toho, aby kdy opustila hranice státu, byla někdy ubytována v hotelu či vlastnila počítač s internetem. Život bez jediné zanechané stopy je pro její přežití klíčový. Vrah její matky po ní totiž může stále pátrat. Ona má však věčného schovávání po krk. Teď, když pod srdcem nosí nový život cítí víc než kdy jindy potřebu zjistit, kým vlastně je a vyřídit si s otcem účty jednou pro vždy. Musí ho však najít dřív, než on najde ji.

Melanie Denisonová je sedmnáctiletá těhotná holka, která je po spoustě let, kdy akceptovala, že ji její teta se strýcem chrání, jak nejlépe umí, odhodlaná ukončit život v utajení a konečně přijít na kloub své minulosti. Na vlastní pěst se vydává pátrat po událostech večera, který její život převrátil naruby. Bez rozmyslu se vydává za jediným člověkem, který jí dle jejího názoru může pomoci.

Více než čímkoli jiným je Dřív než ji najde psychologickým thrillerem, který na první příčku staví vnitřní rozpoložení postav, myšlenkové pochody, nejskrytější pohnutky a jejich psychické zdraví. Je to kniha zdůrazňující důležitost sledu událostí, které mohou mít ve svém důsledku ohromný dopad na život člověka. Je to příběh o roli náhody, síle sugesce a do jisté míry i o obelhávání sebe sama. Hovoří o ničivosti osamělosti a o pocitech odcizení. Autor vypráví o mrzoutství i zahořklosti, obrovské lásce i odhodlání a složitosti zachování zdravého rozumu během běžného fungování, kdy se jen snažíte nesklouznout zpět ke starým návykům a zároveň uživit rodinu.

Ani při podrobném rozebírání hluboké minulosti postav autor nesklouzává k patosu a nudě. Střídání linií z minulosti a přítomnosti a odlišnost vypravěčů příběh ozvláštňují a ve své obyčejnosti mu paradoxně dodávají punc zajímavosti. Čtenář po celou dobu čeká na propojení osudů a odhalení toho, jak to všechno tenkrát bylo. Hluboce zakořeněné zvyky, a ne právě vzorová povaha hledaného pachatele vedou čtenáře k určitým závěrům, na druhou stranu pochybnosti jsou také na místě.

Michaelu Kardosovi se konečně podařilo realisticky popsat snahu naivní hlavní hrdinky při pátrání na vlastní pěst, které je zcela zjevně nad její síly. Nic nejde tak docela podle plánu, nic není jednoduché. Vysoce postavení lidé z ničeho nic neodhalují své tajnosti jen proto, že se jich na ně někdo šikovně zeptá a Melanie se setkává s odmítnutím, zklamáním a nespolupracujícími protivníky. Vzhledem k tomu, že nikdy nevystrčila nos z maloměsta, není tak automaticky suverénní jako většina hrdinek, což vyznívá nesmírně realisticky.

Z knihy je doslova cítit obrovská naléhavost v touze po nalezení vlastní minulosti. Dívka bez vzpomínek a vlastně bez identity pátrá po střípcích informací o tom, kdo vlastně je. Její motivace už by nemohla být silnější. Její odhodlání se může měřit snad už jen s plynulostí, s jakou je její cesta odvyprávěna. Čtivost a záhadnost si nezadá s přitažlivostí motivu a naplněním očekávání.

Dřív než ji najde je jeden z těch lepších a zajímavějších thrillerů s nápadem, který je schopný dostát svému vlastnímu příslibu a čtenářským očekáváním. Autor skvěle zvládnul všechny aspekty, které kniha daného žánru pro svůj úspěch potřebuje a od položení základního kamene příběhu po finální úpravy ušel obrovský kus cesty.  Jeho talent pro psané slovo je nesporný a jeho literární nápady v praxi skvěle fungují. Dokáže dobře převést prvotní myšlenku na papír, polapí čtenářovu pozornost a nepustí ji, dokud není dílo dokonáno. Dřív než ji najde je strhující, překvapivé a zkrátka baví. Přečtěte si to, stojí to za to.

90 %

Za poskytnutí recenzního e-booku tímto děkuji nakladatelství Mystery Press a serveru palmknihy.cz
Dřív než ji najde zakoupíte zde nebo zde.
Share:

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Jsem ráda, že se ti kniha líbila, protože já od ní čekala více a trochu mě zklamala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sto lidí, sto chutí :) Je vidět, že je vždycky nejlepší si názor udělat sám :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze. Tahle knížka mě zaujala ještě před vydáním a věděla jsem, že po ní taky určitě sáhneš, trochu ti závidím, jak jsi je všechny stihla rychle. Chtěla bych už taky vědět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na ni koukala už strašně dlouho a teď byla konečně příležitost. Byla moc zajímavá, bavila mě. Taková ta moje klasika no :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři