30. 8. 2017

Středa s Top 5 Wednesday tak trochu po mém #1

Na blogu mi už dlouho chyběla nějaká pravidelná rubrika, kvůli které by se lidé rádi vraceli a inspirovali se. Před pár lety jsem se dobře bavila u psaní Abecedy knihomola, měla jsem pocit, že i vám se moje tipy líbily. Protože čtenáři paradoxně občas neradi čtou dlouhé recenze, nebo nekonečné články (proč okounět na netu, když můžete ten čas využít pro čtení knížky, že jo závisláci na instagramu!), rozhodla jsem se vyzkoušet nový formát. Nejrůznější tagy nejsou nic pro mě, ale už nějakou dobu si pohrávám s myšlenkou zapojit se do Top 5 Wednesday, které mezi booktubery běží už od roku 2013. Problém je, že ne vždy mi vyhovuje aktuální zadání, protože jak víme, booktube je hodně zaměřeno na YA a v této oblasti já zůstávám trochu pozadu. Naštěstí však v tuto chvíli mám neskutečně bohatý výběr témat, která budu náhodně plnit.

Začneme hned trochu kontroverzně, nejen proto, že kontroverze je na netu to, co "prodává". Toto zadání patřilo pro loňskému 31. srpnu a jeho autorkou je Samantha z youtube kanálu Thougths on Tomes. Veškeré oficiální info najdete na jejich goodreads skupině.

KNIHY, KTERÉ SI NIKDY NEPŘEČTU

#1 Dvůr trnů a růží
Dvůr trnů a růží a obecně knihy S. J. Maas jsou obrovsky populární nejen v zahraničí,ale nyní už i u nás a já přesto necítím ani tu nejmenší touhu si některou z nich přečíst. Ačkoli je na mě vyvíjen lehký a nenápadný nátlak (Ellen, Tereeeza M., Ivcca!), zároveň jsem dokola ujišťována, že by se mi to nejspíš nelíbilo a já neprotestuji. Vlastně až na drobné útržky ani nevím, o čem Dvůr má být, ale zkrátka jsem došla k přesvědčení, že tuhle všemi až za hrob milovanou knihu mohu s klidem vynechat a na tom nehodlám nic měnit. 

#2 Elita
Kdysi jsem četla Selekci a byla to za mě jedna z nejméně originálních knih, co jsem kdy držela v ruce. Možná jsem nespravedlivá, možná jsem na ni byla prostě příliš stará a ironická. Možná ale byla fakt špatná a já nehodlám projít tou hrůzou znova jen proto, abych si mohla tuhle fotogenickou obálku hodit na instagram. Vím, že má hodně fanoušků, kteří sérii berou jako ultra oddechové čtení, ale za mě prostě ne. A aby bylo jasno, nehodlám číst žádnou knihu od této autorky.

#3 Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Jestli mám v knihách něčeho už plné zuby. Je to všudypřítomná diverzita. Homosexualita je všude, že už na ní vlastně ani nic neobvyklého není, nehledě na to, že ve většině knih není ani nijak zvlášť dobře zpracovaná. Prostě tam je, aby to jako bylo zajímavý a neotřelý, ale buď úplně chybí důvod, proč by na ní mělo být něco divného, nebo je zkrátka plná stereotypů. a to nikomu fakt nic nedá. Zkuste vymyslet něco originálního jo? Dík.

#4 Babička
Je mi šumák, jak moc kultovní kniha to je a jak moc patří do skupiny "co by si alespoň jednou měl přečíst každý", nejlépe jako povinnou četbu ve škole. Zařazení téhle knihy do seznamu k přečtení lidem, kteří sotva oslavili své první dvouciferné narozeniny je od základu špatně a možná i proto k tomuto dílu chovám jistý despekt, i když za to samo o sobě nemůže. Tohle je počin, který mladým lidem v dnešní době nic neřekne a akorát v nich vypěstuje odpor ke čtení, protože je zkrátka na školáky těžká. Babičku bych dítěti nikdy do ruky nedala už jen proto, že sama nikdy nebudu schopna ji přelouskat. 

#5 Šifra mistra Leonarda
Mám ráda všechny Brownovy knihy, které nespadají do série o Robertu Langdonovi. Ale Šifra mistra Leonarda a všechny ostatní mě ani za mák nezaujaly. Možná je to díky mému postoji k náboženství. Možná to způsobuje můj pocit studu, že o všech těch historických a uměleckých věcech, které jsou pro příběh důležité nic nevím. Možná je to proto, že mě nebavil film. Tahle série mi každopádně zůstane na vždy zapovězena. 


Ráda bych na závěr uvedla, že jsem se svým výběrem nechtěla nikoho dotknout. Pokud máte rádi uvedené knihy nebo série, je to samozřejmě čistě vaše věc a já nemám nic proti vám, jako osobě. Tyto knihy však neodpovídají mému čtenářskému vkusu a vzhledem k tomu, kolik děl naopak moje podmínky splňuje zkrátka nemám čas překonávat svůj prvotní a možná zbytečný dojem, že "tohle není nic pro mě". 

Nikdy neříkej nikdy, ale přesto, jaké knihy si nikdy nehodláte přečíst vy? 
Share:

16 komentářů:

  1. Jooo, rubrikaa!!! Těším se, Káťo, moc.
    :D Připadám si odstrčeně po přečtení tvého výběru :D Dvůr, ano, asi by se ti to opravdu nelíbilo, ale vpálit nám ho hned na první příčku? To jsme si nezasloužily :D
    Selekci jsem přečetla, ale nic jsem neočekávala a dostala trochu ujetou pohádku, někdy jsem měla chuť postavy zabít, jak jsou tupé, ale odpočnula jsem si u toho a byla spokojená. Mučím se tolik, že už mi zbývá jen Koruna.
    Vnucování Babičky takhle bohužel končí, nevím, jestli je to škoda, taky jsem ji nečetla, ale povinná četba celkově mi vadila jen tím termínem povinná. Ke klasice se ale někdy vracím ráda :)
    Od Browna jsem zase nikdy nečetla nic jiného než Roberta Langdona a zrovna Šifru mám teda ráda :) Stejně tak filmy, prostě Hanks. Ale je jasný, že ne každému to sedne. Zajímavý výběr a už teď se těším na příští středu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky ♥ Snad mi to chvíli vydrží :) Nechci se ale dostat do bodu, kdy se budu opakovat :)
      Promiiiň, já vím, že ne :D
      Mučení nechápu. I když mám taky adepty, které čtu vyloženě ze setrvačnosti, nebo je dočíst musím, kvůli recenzi a tak :D
      Mně většinou taky. Měla jsem na výběr štěstí a celkem mě ty povinné tituly bavily :)
      Tentokrát to pro mě nezachránil ani Hanks, což už je co říct!
      Díky :)

      Vymazat
  2. Lehký a nenápadný nátlak.. :D To jsi ještě mírná, všechny víme, jak to ve skutečnosti s tím nátlakem je :D Ale vzhledem k tomu, že už čteš trochu jiné žánry, je dost možné, že by se ti Dvůr nakonec nelíbil a nás by to mrzelo, tak je možná lepší nechat to tak, jak to je :)
    Selekci mám doma už tolik let a ještě jsem ji neotevřela :D A ani se na to nechystám, protože bych byla nejspíš stejně zklamaná jako ty. Nicméně kvůli té krásné obálce je mi líto ji prodat :D
    S homosexualitou v knihách jsi to vystihla skvěle. Ze začátku to bylo zajímavé zpestření, ale teď na danou tématiku narazíš v každé druhé knize.
    Babičku jsem také nečetla, mám moc ráda filmy a ty ve mě zanechaly strašně hezký a milý pocit. A jsem ráda, že mě na základce nikdo nenutil do čtení této knihy a ten pocit ve mě nezkazil. Je zkrátka literatura, ke které si člověk musí dojít a kterou jako dítě třeba nezvládne zpracovat. No, jak jsi sama psala :)
    Té Šifry mistra Leonarda je mi ale ve tvém seznamu líto! :D Já si tuhle knihu zamilovala a strašně mě bavila. Mám doma obrazové vydání, takže vždy, když je řeč o nějakém artefaktu nebo památce, je text doplněn fotografií, což mě neskutečně bavilo. Někomu mohou vadit ty konspirační teorie, ale mě kniha strašně bavila a přečetla jsem ji jedním dechem. S filmem se to klasicky nedá srovnávat.
    Skvělý článek a těším se na další díly! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to spíš tak, že si připadám vyloučená ze společnosti, ale takovéto nucen zapadání mi nikdy nešlo a vy mi to vynahradíte jinak, protože jste ♥ Určitě je lepší nechat to tak jak to je, aspoň je to zdrojem zábavy :D
      Já ji nelítostně prodala, fakt jsem se jí chtěla zbavit a jsem zastáncem toho, že hromadit knihy co nemám ráda nemá smysl a někomu udělala radost :)
      Já byla v Babiččině údolí a je fakt, že to tam (až na návaly lidí) bylo takové poetické. Film jsem tedy neviděla, možná bych měla a bylo by to pro mě stravitelnější :)
      Omlouvám se :( ale pro mě to prostě není :(
      Díky moc! Já taky :)

      Vymazat
  3. Musím se přidat k těm dvěma :D Dvůr hned na prvním místě? To bolí, vážně to fyzicky bolí :D
    Ale chápu, jak už jsem ti několikrát sama říkala, nelíbilo by se ti to :D
    Selekce mě nikdy nějak nelákala, připomíná mi to tu reality show "Ulov si svého milionáře" (vím, že se to tak nejmenovalo :D)
    Babička je něco, co mi bylo tolikrát cpáno až jsem na to dostala alergii. Třeba jednoho dne.. Ale asi ne :D
    Tak třeba Šifru a Démony mám moc ráda, i když už je to nějaký ten pátek, co jsem je četla. Zrovna to téma náboženství mi tam přišlo krásně zvládnuté a já si obě knihy moc užila. Filmy jsou strašná slabota, kterou jsem se hezky 2 hodiny pronudila :D
    Moc se těším an další články!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zamýšlela zapsat na začátek větičku, že knížky nejsou naschvál v daném pořadí, ale stejně mě takhle napadaly, takže vlastně možná jsou :D A omlouvám se :D
      Jo, tak to v podstatě fakt je. Hrozně mě to nebavilo :D
      Taky spíš ne :D
      Obecně je to oblíbená kniha, myslím, že i u nás doma, ale mě to neláká.
      Díky, já taky! :)

      Vymazat
  4. Šifru mistra Leonarda jsem myslím četla, ale fakt mne nezaujala. Přesně, jak píšeš náznakům, kterým jsem asi měla rozumět jsem nerozuměla. Selekce se mi myslím líbila. Hezká červená knihovna. Škoda, že má dvorní dodavatelka literatury má k těmto knihám takový odpor. Klidně bych ve čtení série pokračovala. Babička je prostě poetika. Pohled, jak lidé dříve žili. Škoda, že to nikdo nečte. Připadá mi, že si nikdo nechce připustit, jak bylo dříve. Že existovala šetrnost, mateřská a babičkovská laskavost, nutnost tvrdě pracovat, aby člověk měl alespoň to základní. Kdyby to bylo sepsáno v současné době tak hlavními hrdiny by byla šílená Viktorka a černý voják. Prostě podivné osoby. Ale to je jen povzdech, že dříve bylo všechno jiné :-). Leontýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jo, že jsi ji četla :)
      Tak knihovna to jistí! :)
      Já neříkám, že ta kniha nemá hodnotu, jen tvrdím, že lidem, kterým je vnucována do rukou nepatří a nic si z ní nevezmou. Zrovna k Babičce si člověk musí najít cestu sám, násilím z toho nic nebude.

      Vymazat
  5. Joo, Babička tomuhle vévodí i u mě :-D Moje vlastní babička mi to furt vnucovala, ale odolala jsem tehdy a nemám potřebu to číst ani teď :-).
    Šifra je dost dobrá, té bych se nebránila a kupodivu i Dvůr trnů a růží, tomu jsem odolávala dlouho a zas tak špatný to nebylo (ale taková pecka taky ne :-))
    Jinak já kdysi prohlašovala, že nikdy nebudu číst Harryho Pottera, ehm... :-D Takže v duchu nikdy neříkej nikdy jsem asi nakonec ochotna přečíst cokoli :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně ji v pravém slova smyslu nikdo nevnucoval, ale měli jsme ji na seznamu četby a do dneška to nechápu, fakt jsem to nedala...
      Já mám na seznamu tolik knih, které chci číst hrozně moc, že k těm o které nestojím se tu cestu ani nesnažím hledat. Možná to je špatně, ale koneckonců čtení je koníček a já se k ničemu nutit nechci :)
      Stát se může cokoli, samozřejmě :D Třeba se do roka a do dne objeví recenze na některou z výše zmíněných :D

      Vymazat
  6. Tak babičku taky rozhodně nedám, Dvůr i Elitu jsem četla a není to zas tak zlé :D O Šifře uvažuji, ale stále jsem se nedokopala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Není to zas tak zlé" není věta, která mě naláká, vzhledem k mému nekonečnému seznamu k přečtení :D
      Já jsem si podle mě až do napsání tohohle článku neuvědomila, jak strašně dlouho už to je, co Šifra vyšla :D

      Vymazat
  7. Myslím, že tvé rozhodnutí nečíst Dvůr je správné. :D Já knihy od Sarah J. Maas sice mám moc ráda, ale dokážu uznat, že občas je to spíš guilty pleasure. :D No ale zrovna tobě bych její knihy nedoporučila. :D
    Jo, já se už jen od Selekce držím na hony daleko. :D
    Já mám diverzitu v knihách ráda. Přijde mi ta reprezentace důležitá - hlavně Češi podle mě dost potřebují o tomhle číst. Když vidím či slyším názory nějakého Čecha, chce se mi brečet. Ale pak je tu i to, jestli to autor umí dobře zpracovat. A pak je tu ještě to, že někteří autoři jsou v poslední době doslova pranýřovaní za to, že jejich knihy neobsahují dostatek diverzity. A když už se jim autor snaží zavděčit, je pranýřován za to, že to je špatná reprezentace. To je už moc i na mě a takovým čtenářům bych tu knihu otloukla o hlavu. No, bylo by to na delší debatu. Každopádně k Simonovi - jó, to je špatná kniha. :D Absolutně se mi to nelíbilo. Zrovna tam je ta homosexuality zpracovaná špatně, řekla bych. To jestli někdo chce dobrou knihu s homosexuální tématikou, ať si přečte knihy od Adama Silvery.
    Babičku si asi budu muset vážně přečíst ke státnicím a asi u toho umřu.
    Zrovna Šifru mistra Leonarda jsem četla a líbilo se mi to. :D To film je oproti knize takový nijaký.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď, já jsem právě taky přesvědčená, že to není nic pro mě :D Teď jsem po dlouhé době zase sáhla po YA (dobře, Dvůr je spíš NA) a jen jsem si potvrdila, že to je žánr, který jde trochu mimo mě.
      Selekce fakt za to nestojí :D
      Já neříkám, že je na diverzitě obecně něco špatného. Spíš takhle, já mám kolem sebe homosexuálů docela hodně a proto mi na tom nepřijde nic "nenormálního" a považuji to za sotva zajímavější než heterosexualitu. Zkrátka si nemyslím, že je třeba zdůrazňovat, že jsou ti lidé jiní. Protože nejsou. Alespoň ne v případech, které znám já. Myslím, že jsou palčivější témata, která je třeba reprezentovat. A musí se umět zpracovat a ne je házet jen z rozmaru a touze po "něčem zvláštním". A gay nej kámoš fakt ničím zvláštní není.
      Ježiš, no tak to bych nedala. Ještě když je tam to "muset".
      No jo, Šifru mi vyčítají všichni, tak pardooon :D

      Vymazat
  8. No vidíš, já zrovna chtěla psát článek o tom, jak mám Babičku ráda a jak se mi líbila a proč by si ji každý někdy měl přečíst. :D Ale sto lidí, sto chutí. A co se Elity týče, souhlasím. Taky jsem četla Selekci a taky mě nezaujala. Další milostný trojúhelník, další extra výjimečná hlavní hrdinka a hlavně.. ty obálky jsou fajn, ale vždyť člověk si ten příběh může poskládat jen z názvů knížek! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš to. Jak říkáš. Sto lidí, sto chutí. Já ji nedám určitě :D
      Přesně. Když je už název knihy spoilerem k příběhu, tak je to docela fór :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři