25. 7. 2017

Není cesty zpět - Tim Weaver (David Raker #4)

David Raker se zotavuje poté, co zemřel. Jeho srdce se na sedm minut zastavilo a bodná zranění mu uštědřila takovou dávku bolesti, že by to slabšího člověka zabilo i samo o sobě. Nyní se vrací do domu, který mu odkázali rodiče a kterému se do té doby vyhýbal. Tolik potřebný klid ho však v rodišti rozhodně nečeká. David svůj život zasvětil pátrání po pohřešovaných osobách, a i když ho toto povolání dostalo na smrtelnou postel, nutkání vyřešit všechny záhady světa mu zkrátka nedají spát. Navštíví ho bývalá přítelkyně Emily ze středoškolských let a požádá ho o laskavost. Její sestra Carrie se beze stopy ztratila i s celou rodinou před více, než půl rokem a policii už případ pomalu přestává zajímat. Carrie s manželem a dvěma dcerami doslova zmizeli z povrchu zemského jako pára nad hrncem. Měli prostřeno na stole, večeře se ještě vařila, chyběly jakékoli známky zápasu či násilí. Všechno nasvědčovalo tomu, že nic není v nepořádku. Až na to, že v domě nebyl nikdo, kdo by vepřovým kotletám s brambory usedl. David Raker je v rekonvalescenci, ale tento případ zkrátka odmítnout nedokáže nejen proto, že Emily v jisté době v jeho životě hodně znamenala.

David se po dlouhé době vrací do opuštěného domu po rodičích a snaží se dát do kupy svůj život, a hlavně své zdraví. Společnost mu dělá Healey, bývalý policista, který nemá kde jinde složit hlavu a vypořádává se s vlastní zpackanou minulostí. Ti dva si nejsou nijak blízcí, přesto je cosi spojuje. Každý má k policejní práci vlastní přístup a vlastní důvody, proč se účastní pátrání, ačkoli striktně vzato k oficiálním vyšetřovatelským orgánům nepatří ani jeden. Ženou se za dvěma zdánlivě nesouvisejícími případy a navzájem si kříží cesty s oficiálním vyšetřováním.

David Raker je sympaťák s odhodláním pevným jako skála, které hraničí až se zatvrzelostí a naprostou oddaností svému poslání za každou cenu. Je odolný a v životě už ledacos zkusil, což ho však jen zocelilo a posílilo jeho úmysl nikdy ve svém snažení nepolevit. Zatraceně mu to pálí, vydává se po liniích vyšetřování, které by policii v životě nenapadlo prověřovat a přestává teprve v momentě, kdy je případ, samozřejmě úspěšně vyřešen, protože jiná eventualita nepřichází v jeho světě v úvahu.

Kniha vás zaujme už od prvních stránek, kdy se střídají časová období a vy vůbec netušíte, co přijde dál. Nakonec se však příběh vždycky začne ubírat úplně jiným směrem, než byste čekali, s obrovským přesahem do (možná lehce upravené) reality, který je u podobných knih poměrně vzácný. Jakmile budete mít pocit, že už vám kniha nemá co nabídnout, dostanete další dávku překvapení a emocí. Až si pomyslíte, že jste na všechno kápli, autor vše převrátí na ruby a vy se svými teoriemi zůstanete v prachu cesty hluboko za pelotonem jeho myšlenek. Řešení, rozuzlení, odhalení a teorie, které během knihy nastoluje, všechno dává perfektní smysl a vše do sebe zapadá jako dílky puzzle.

Autor umí mistrně vybudovat atmosféru neuvěřitelně mrazivého a temně ponurého a sychravého anglického venkova, která ještě lépe vynikne v chytře zvoleném kontrastu se zářivě lživým a neonově slavnostním Las Vegas. Mimo to nádherně ovládá jazyk a čtenářova obrazotvornost díky jeho poetickému vyjadřování přímo plesá. Každá, i ta sebe bezvýznamnější scéna v jeho podání doslova ožívá před očima a opravdové dialogy jen dotváří dojem něčeho skutečně reálného.

Není cesty zpět je dle goodreads čtvrtým dílem o Davidu Rakerovi, přičemž první tři díly zatím v ČR nevyšly. Jistá absence kompletní chronologičnosti Davidova příběhu však nijak nenarušuje geniálně vystavěnou zápletku, zajímavý charakter hlavního hrdiny ani úžasně logickou tendenci celé knihy, která bohužel není v krimi vždy samozřejmostí. David je možná tak trochu nezničitelný a bolest a utrpení mají na jeho tělo zřejmě zázračně ozdravné účinky, než aby ho srazily na kolena, nicméně jako postava detektivky vás bude nesmírně bavit. Jeho dedukční schopnosti vás ohromí stejně, jako jeho přesvědčivost. Tenhle chlap by donutil promluvit i kámen, což v jeho branži přijde vhod. Není cesty zpět si užije každý zarputilý milovník krimi, který se nebojí pouštět se do další série, která se může protáhnout donekonečna. 

80 %

Kniha v ČR vyšla u nakladatelství Mystery Press, kde si ji také můžete objednat.
Ráda bych touto cestou poděkovala za poskytnutí recenzní e-knihy.
Share:

5 komentářů:

  1. Ty jo, to vůbec nevím, že jsi četla :) Protože tohle bych si zapamatovala, vypadá to sakra dobře, dost mě to láká :) Zmizením od uvařené večeře jsem si vzpomněla na Poslední výročí (které je ale potom úplně jiné :D) a já tyhle záhady fakt můžu. Skvělá recenze, která mě opět přivádí k mému známému pocitu - chci si to přečíst co nejdřív. Začínám propadat panice, tohle silně nezvládám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš :) Na insta mám od tebe lajk :D Ale nemluvila jsem o ní no :)
      Je to super, hodlám v sérii určitě pokračovat :)
      Poslední výročí už taky musím konečně dát, nebo cokoli jinýho od Moriarty :)
      Tak šup, šup, číst, ať s tím pohneš! :D

      Vymazat
    2. Na fotku jsem se teď koukla a vybavuju si ji, ale ta "obálka" mě nedonutila si k tom víc zjišťovat a není asi úplně zapamatovatelná, u tebe to mám prostě pojištěné recenzemi na vše, co přečteš :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři