23. 8. 2016

Dokonalý cizinec - Renée Knight

Catherine Ravenscraftová si žije poměrně poklidným a normálním životem. Po nedávném rozhodnutí, že by se pětadvacetiletý syn měl osamostatnit, se mladý Nicholas odstěhuje od rodičů a oni svůj dosavadní byt vymění za menší, se na Catherinině nočním stolku objeví thriller s názvem Dokonalý cizinec. Catherine si nepamatuje, že by si knihu vůbec pořizovala. Měla by to být fikce, ale až příliš detailně popisuje jeden den, který prožila před dvaceti lety, na nějž se dodnes snažila zapomenout a doufala, že již nikdy nepřijde na přetřes. Vždyť jediný svědek té události, který by mohl promluvit je již dávno mrtvý. Nebo snad ne?

Catherine je úspěšná dokumentaristka, má šťastné manželství a dospělého syna, který sice nedosáhl výsledků, které by si pro něj ambiciózní rodiče představovali, ale dokáže se sám jakž takž protloukat životem. Catherine nikdy nebyla mateřský typ a na jejím vztahu s Nicholasem je to citelně znát. Nyní, když se v jejím životě zjevila ta kniha, navíc začínají na povrch vyplouvat hrůzná tajemství, která by mohla mít zhoubný vliv na vše, co za poslední dvě dekády tak pracně vybudovala. Její vnější slupka, jíž ukazuje světu, se hroutí a ona s ní.


Kdybyste dostali za úkol spočítat, kolik thrillerů s přídomkem „pro fanoušky Zmizelé“ za poslední dva roky zaplavilo knižní trh, nebudou vám stačit ani všechny prsty na všech končetinách celé vaší rodiny dohromady. Přirovnání ke slavnější kolegyni, která se v minulosti skvěle prodávala je totiž ten nejjednodušší způsob jak přilákat pozornost na libovolný titul daného žánru, ačkoli předešlé úspěšné knize nesahá ani po kotníky. Dokonalýcizinec však, ačkoli bez nejmenší souvislosti se Zmizelou, bez potíží šlape na paty nejlepším kusům tohoto ražení. Nepostrádá chytrou hlavní myšlenku, promyšlenou zápletku, psychologickou sondu do nitra hrdinů, ani překvapivé zvraty.

Dokonalý cizinec je jednou z těch knih, které je nejlepší číst s minimální znalostí děje a postav. Proto protentokrát pomlčím o veškerých okolnostech průběhu příběhu  a nechám na vás, abyste se zatajeným dechem sami pronikli do spletitého pavučiny vzpomínek, lží a tajností a utvořili si vlastní názor. Renée Knight totiž díky své minulosti ve filmové scénáristice dokázala dostat do beletrie neskutečně svižnou a takřka obrazotvorně živou atmosféru, která příběhu tohoto typu velice svědčí. Její vyjadřovací schopnosti si nezadají s uměním dávkovat napětí přesně tím správným způsobem a vypravěčsky vděčné akční scény jsou v právě té správné rovnováze se striktně popisnými, které v jejím podání nejsou nikdy nudné, ani zdlouhavé.

Dokonalý cizinec je titulem, který rozhodně potřebujete mít ve své knihovničce. Nejen, že se hodí pro všechny milovníky napínavé literatury hojně obsahující překvapení a zvraty, které by vás nenapadly ani v nejdivočejších snech, ale i pro sváteční čtenáře, kteří se na poli detektivních thrillerů ocitli spíš omylem. Navíc se pyšní krásnou obálkou i nádhernou i když jednoduchou vnitřní grafickou úpravou. Nálepka světový bestseller se vedle názvu neblyští pro nic za nic, kniha má potenciál to dotáhnout na nejvyšší příčky vašich oblíbenců. Dokonalý cizinec se potýká s faktem, jak sebemenší tajemství zasahuje všechny zainteresované, zabývá se přetvářkou a silou pravdy, nastoluje precedens o upřímnosti a důvěře a rodině a nezavírá oči ani před tématy jako smrt a pomsta. Debut Renée Knight boří všechny mýty o prvotinách a dokáže dokonale změnit jakékoli plány, které jste měli, než jste se pustili do čtení. Jakmile totiž otevřete první stránku, už nepřestanete.

90%

Kde momentálně seženete knihu za nejnižší cenu? Poraďte se se srovname.cz
Share:

4 komentáře:

  1. Dokonalý cizinec mě láká dokonalou obálkou, dokonalou anotací a teď i dokonalou recenzí :) Tu knížku si prostě musím přečíst. Nejdřív jsem se trochu bála obsáhlé recenze, protože jsem už slyšela, že je lepší o ději nevědět nic, ale já vím, že nespoileruješ, tak jsem ji hned zhltla a těším se moc :) Přirovnávání ke Zmizelé moc nevnímám, patřím k těm, které z nadměrného očekávání byli knížkou spíše zklamaní a víc se mi líbila knížka Temné kouty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jsi zlatá :) A je fakt, že on je (téměř) dokonalý úplně skrz naskrz :)
      Je to rozhodně nejlepší a já bych si nedovolila někomu tento zážitek pokazit :)
      Já to vnímám hodně, byť nechci a stejně mě to vždycky svádí ke srovnání a taky mám paradoxně potřebu to pak vypíchnout... :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři