24. 7. 2016

Hledám přítelkyni pro konec světa - Tiffanie DeBartolo

Beatrice, tvůrkyně extravagantních šperků si z náhlého popudu koupí magazín Weekly a zaujme ji inzerát "JSOU-LI tvé myšlenky čisté, hledám přítelkyni pro konec světa." Vždycky seznamování podobným způsobem odsuzovala, ale originalita a hloubka těch pár slov ji dokonale odzbrojí. Rozhodne se zavolat na uvedené číslo a do života jí vstoupí Jacob Grace, spisovatel a ten nejdivnější člověk, kterého kdy poznala. V momentě, kdy ji tenhle muž poprvé osloví jako Trixie, je jí jasné, že on je právě tím kouskem skládačky, který chyběl, aby její život začal dávat smysl.

Beatrice vyrostla mezi lidmi, kteří se mohou nazývat společenskou smetánkou. Právě dětství v luxusu, zato v ne právě ideální rodinné atmosféře se podepsalo na jejím pozdějším postoji k životu. Nemůže vystát snobské chování a okázalost obyvatel Los Angeles a zavrhuje každého, kdo život ve druhém nejlidnatějším městě ve Státech miluje. Není divu, že ji okouzlí podivínský Jacob, se svou neotřesitelnou vírou ve svou životní filosofii, se kterou se nedá polemizovat. Právě jeho láska k životu Trixie nabíjí energií a vírou, že v lidech ještě zůstalo něco, pro co stojí za to žít. 

Nenechte se mýlit zavádějící anotací (a velice nepovedenou obálkou, která se k příběhu absolutně nehodí). Tohle není žádný hloupě přeslazený román plný tokajících čerstvě zamilovaných. Přesto, že je to příběh o tom, že spřízněné duše opravdu existují, je zde jasně patrné, že velká a osudová láska není a nemusí být vždycky plná motýlků v břiše a všech těch krásných věcí a harlekýnkových momentů. Pravá láska znamená i bolest, odmítnutí, hádky, křik a slova, která nelze vzít zpátky. Láska není jen nějaká mytická věc bez chyb a přešlapů. Láska je pro každého jiná, ale když je to ta pravá, bezpečně to poznáte

Vzhledem k faktu, že Trixie pořád poukazuje na to, jak moc Jacobovi rozumí je v některých situacích přehnaně hysterická, ale koneckonců i ona je jen člověk a mít doma někoho, jako je Jacob, asi bych reagovala stejně. Některé věci mě zarážely, ať už se týkaly kteréhokoli z hlavních protagonistů. Oni však byli opravdoví a jejich charaktery mají obrovský přesah do reality.

Hledám přítelkyni pro konec světa je knížka o souhře náhod, díky které si dva lidé navzájem vstoupí do života a převrátí ho vzhůru nohama. Je to knížka plná bolesti a nevyřčených životních pravd. Je nádherně syrová, což je přídavné jméno, kterým ji všichni popisují což je zatraceně výstižné. Autorka necouvne před ničím. Popisuje vše prostě tak, jak to je. Necenzurovaný sex, vulgarity a živočišnost z tohoto románu přímo čiší. 

Dílo Tiffanie DeBartolo není čtení pro každého. Ne všichni skousnou Trixiinu specifickou povahu a Jacobovu extravaganci. Ne každý bude ochoten připustit, že to co ti dva mezi sebou mají je láska. Někteří by snad mohli říci, že je příběh vyhnaný do extrému. Za sebe však mohu potvrdit, že je jakýmsi děsivým způsobem krásná a dokáže se čtenáře dotknout na tom správném místě. Je sprostá a nepatřičná a vůbec na nic si nehraje. Svižnými dialogy dokáže pobavit, ale má v sobě i hloubku, která na první pohled není vidět. Možná není násilně dojemná, ale přesto dokáže čtenáře vést k zamyšlení a vyvolá pořádnou dávku emocí. 


90%

Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.


Knihu si můžete pohodlně zakoupit zde, momentálně se slevou 25%.
Share:

6 komentářů:

  1. Pááni, to zní hrozně zajímavě. O knížce ani nevím, obálku si taky úplně nevybavuju, ale asi bych ji odsoudila přesně, jak říkáš, a čekala od ní něco jiného. Každopádně to, co popisuješ pak dál je diametrálně odlišné a celkem mě to zajímá :) Super recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo!
      Já si knížky začala všímat až dík Dorotě Noon z Martinusáckých videí, která o ní mluvila v dobrém a já si uvědomila, že jsem soudila možná příliš přísně právě na základě obálky :)
      Určitě je zajímavá, i když trochu jiná, než na co jsem zvyklá :)
      Díky :)

      Vymazat
  2. Tak ta obálka je fakt příšerná, připomíná mi obálky sladkobolných románů Lenky Lanczové :-D A ano i já podle obalu soudím obsah (ač se tomu snažím vyvarovat) a nebýt tvé recenze v životě bych po ní nesáhla. Ale že je ta recenze parádní a skvěle napsaná, tak jí dám šanci, protože vypadá fakt zajímavě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to jsem si pomyslela :D A já ji svého času měla fakt ráda náhodou :)
      Super, díky moc, jsem ráda, že jsem tě dokázala nalákat :)

      Vymazat
  3. Krásná a výstižná recenze. Tahle knížka patří k mým nejoblíbenějším. Po prvním přečteníjsem nebyla schopná přeměnit pocity do slov, ale tobě se to výborně povedlo.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, děkuji :) Nebylo to snadné, tak mám radost, že se mi to povedlo :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři