22. 6. 2016

Chyť mě - Lisa Gardner (D.D. Warren #6)

Charlene Rosalind Carter Grantová žije celý poslední rok ve strachu. Její nejlepší kamarádky byly dva předchozí roky po sobě za záhadných okolností zavražděny, obě 21. ledna večer. Charlie je letos přesvědčená, že je na řadě. Ona se však nehodlá vzdát bez boje. Beze stopy a bez vysvětlení zmizí z místa, kde vyrůstala a kde ji všichni znají. Místo poklidného života v horském městečku chodí běhat, učí se boxovat a střílet, nemá žádné účty na internetu a bydlí v anonymním podnájmu ve velkém městě. Pracuje pouze v noci jako operátorka na tísňové lince. Když se 21. leden začne nebezpečně přibližovat, rozhodne se kontaktovat místní policii a oznámit, že do čtyř dnů zemře. Doufá, že jim tak poskytne dostatečnou naději na vyřešení nejen její smrti, ale také vraždy jejích nejlepších kamarádek.

Charlene Rosalind Carter Grantová neměla právě ideální dětství. Po několika ošklivých incidentech se jí, coby osmileté dívenky musela ujmout její teta, která ji vychovávala s mnohem větší péčí, než vlastní matka. Teta Nancy ji zaměstnávala ve svém hotelu v horách a vždy stála po jejím boku. Charlene si přesto z prvních osmi let života odnáší obrovské, nejen fyzické jizvy. Její mysl naštěstí funguje tak, že většinu ošklivých vzpomínek byla schopna vytěsnit, jenže někdy se přesto derou na povrch. A v takových chvílích by se raději neviděla. 
Co byste dělali vy, kdybyste byli přesvědčeni, že víte na den přesné datum své smrti? Charlene se s tragédií vypořádává po svém. Není divu, že cítí, že již nemá co ztratit a někdy svou práci operátorky na tísňové lince 911 prožívá trochu více, než by měla.

D.D. Warenová je skvělá a zkušená policistka. Její život však před pár týdny změnilo narození malého chlapečka a ona si musí zvykat, že je nejen důslednou vyšetřovatelkou vražd, ale i novopečenou matkou. Všechno kolem mateřství je pro ni nové, ale má milujícího a obětavého přítele Alexe, který je malému Jackovi příkladným otcem. Právě za D.D. se Charlene vydá, aby ji seznámila se svou situací a s faktem, že ji za čtyři dny pravděpodobně někdo zabije a to v jejím bytě a bez známek zbytečného násilí. D.D. k Charlene a její děravé paměti zaujímá podezíravý postoj, přesto, že se jí nenápadná, pohublá a ostražitá vyděšená dívka z nějakého důvodu líbí. Co když jsou její trhané vzpomínky obrannou bariérou? Co když je Charlene sama pachatelkou vražd svých přítelkyň? Jak její dětství ovlivnilo celý její život a proč je nyní přesvědčená, že je na řadě? 

Lisa Gardner se pyšní obrovskou řádkou úspěšných knih v oblasti kriminálních románů a románů pro ženy. Je to zkušená spisovatelka a její talent je nesporný. Důkazem je mrazivá atmosféra, ohromné napětí, které umně a pečlivě buduje v průběhu celé knihy a v neposlední řadě naprosto návyková čtivost. Přes poměrně štědrý rozsah je radost knihu číst v každé volné chvilce. V příběhu naprosto chybí hluchá místa. Čtenář je podobně jako Charlene neustále v napětí a jen podezíravě analyzuje všechny, kteří se v jejím okolí vyskytují. Teorií může mít čtenář libovolné množství, nicméně Lisa Gardner pokaždé přijde s něčím naprosto nečekaným. Dokáže vyrazit dech i těm, kteří mají podobných detektivek za sebou už desítky a myslí si, že dokáží vyšetřování vést na vlastní pěst a uhodnout rozuzlení dřív, než policie. 

Jelikož vždycky čtu knihy od začátku do konce, včetně poděkování, mohla jsem ocenit i skvělou vychytávku v podobě vyjmenovaných postav, které se vyskytly kromě v Chyť mě i v dalších autorčiných knihách. Často mi totiž u podobných detektivních sérií vrtá hlavou, kde už ten a ten byl, nebo bych naopak o nich chtěla číst dál a je dost komplikované to dohledávat na vlastní pěst.

Chyť mě se autorce skutečně povedlo. Kniha je to pořádná, na první pohled člověka zaujme a to je dobře. Je to jeden z těch případů, kdy nálepka světový bestseller skutečně oceňuje a zviditelňuje knihu, která si to zaslouží. Lisa Gardner je hvězda a já před ní smekám imaginární klobouk. Pokud máte zálibu v mrazivých thrillerech, jejichž napínavost tkví zejména v psychice postav, ale rozhodně nechybí ani sympatičtí hrdinové, zajímavé vedlejší zápletky a nečekaný vývoj, Chyť mě je pro vás ta pravá volba. 


95%
Share:

12 komentářů:

  1. Musím říct, že ji mě navnadila! Velice dobrá recenze. Jdu si hodit v goodreads na "chci si přečíst" poličku. Akorát za mě klidně může být příště méně děje. Schválně jsem to přeskakovala, tak mi snad neuteklo nic závažného :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda :) Knížka si pozornost zaslouží :) Beru na vědomí, ale pro mě samotnou je trochu děje a popis postav důležitý, naschvál nedávám oficiální anotaci a sama považuji recenzi za poměrně vyváženou, ale vážím si každého názoru. Díky! :)

      Vymazat
  2. Četla jsem před časem a naprostá spokojenost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem děsně spokojená - dokonce tak, že jsem si sehnala další dvě knížky od této autorky :D

      Vymazat
  3. Paradni recenze, opravdu navnadila, hlavne, kdyz uz nad knizkou dlouho krouzim, cloveka proste jen usvedci v tom, ze ji potrebuje precist. :)
    Opet dalsi z tech, kdy musim znat odpovedi, uz jen z te anotace a recenze me proste stve, ze nevim :D Od autorky jsem jeste nic necetla, tak i proto se tesim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tak to jsem ráda :)
      Chápu :D :D Je to fakt napínavý a po dlouhý době thriller, který mě skutečně dokázal šokovat :D
      I pro mě to bylo poprvé, ale rozhodně ne naposledy :)

      Vymazat
  4. Tak tohle vypadá hodně dobře! Podobný styl příběhů si čas od času ráda přečtu a tys mě na autorku pěkně navnadila! Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To proto, že to je zatraceně dobré! :)
      Já je čtu asi nejvíc ze všech žánrů, takže si myslím, že poznám ty dobré od špatných :)
      Není zač! Doufám, že si knížku vážně přečteš a bude se ti líbit :)

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Hodně doporučuju :) Ale nemám vlastní výtisk, měla jsem ji půjčenou z knihovny. Ale když si pospíšíš, můžeš ji mít :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři