24. 3. 2016

Mistborn II - Pramen povýšení (Mistborn #2) - Brandon Sanderson

Pán Vládce byl sice svržen, ale obyvatele Luthadelu a zejména jeho krále čekají další nepříjemnosti. Za branami města se se svými armádami shromažďují šlechtici z okolních dominancií a usilují o území i o moc. Bojechtiví navíc nejsou jen lidé, ale i armáda kolossů, prakticky neovladatelná skupina monster, která dříve podléhala Pánu Vládci a jejímž největším potěšením je zabíjet a ničit. 
Vin stále netuší, jak to vlastně je s mlhou a Bezedností a kolik je pravdy na legendách o Prameni povýšení.

Poté co Kelsier obětoval všechno co měl, aby svrhl krutovládu nejzlovolnějšího Pána Vládce, Elend se stal králem a Vin jeho družkou. Dva roky po Kelsierově smrti však v říši stále nepanuje klid, jaký by si její obyvatelé zasloužili. Za branami města čekají armády, které si brousí zuby na Luthadelský trůn. Elend je v roli panovníka v podstatě bezbranný, ale drží se statečně. Přesto však pevnost Venture prostupuje pochmurná atmosféra.

Události Pramene povýšení se odehrávají dva roky po prvním díle. Odstup tu ale příliš patrný není. Vin je stále nejraději venku v ulicích, kde piluje své nemalé allomantické dovednosti, Elend leží v knihách a i ostatní z party se takříkajíc drží svého kopyta. Vše je zkrátka při starém, až na to, že Vin nyní žije v paláci, snaží se ze všech sil hájit bezpečnost svého milého a i když se jí občas posteskne po kráse šlechtických plesů, všechno to pletichaření a přetvářka jí nechybí. 

Pramen povýšení bohužel trpí nešvarem druhých dílů. Je takovým překlenutím mezi úvodem a epickým finále a tudíž je to trochu nuda. Všichni dřepí v pevnosti a čekají, co se stane. Jejich debaty se točí kolem politiky a boje a vlastně se nic moc neděje. I když několik posledních stránek naznačuje, že poslední díl bude pecka a perfektně zvedá očekávání a napětí, prvních šest set stran se dost vleče. Z Vin se stává typická YA hrdinka, která fňuká kvůli šíleným hovadinám a dělá přesně to, co na knižních puberťačkách nemůžu vystát. Jedná neuvěřitelně riskantně a myslí si, že spasí celý svět (i když v jejím případě to možná nebude tak daleko od pravdy) a rozhoduje za ostatní, když si myslí, že není pro Elenda dost dobrá a celkově se prostě chová jako totální pinda. 

Autorův styl je čtivý a nejvíc stále oceňuji nápaditost světa, do kterého tento příběh zasadil. Moje fascinace používanou magií se po objevení nových skutečností ještě prohloubila a další tvorové jako kandry nebo kolossové oživují děj víc, než by jeden čekal. 

Sečteno podtrženo se mi zdá druhý díl o třídu horší, než ten první, ale věřím, že si jím autor pouze připravil půdu pro dechberoucí zakončení, jaké svět neviděl. Vkládám do Hrdiny věků velké naděje a vám důrazně doporučuji již nadále nepřehlížet tuhle nenáročnou, přesto skvěle promyšlenou fantasy sérii, která mě připoutala ke čtení po nespočet hodin a ještě jí hodlám několik dalších věnovat a to co nejdříve.


66%
Share:

2 komentáře:

  1. Druhý díl mi taky přišel malinko slabší, ale s tvým názorem na Vin se rozhodně nemůžu ztotožnit, vůbec se mi nezdála jako typická YA hrdinka (ale pravda, že v téhle oblasti nemám zas tolik načteno), ani mi nepřišlo, že by se chovala nějak otravně či hloupě (jako jo, řešení vztahu Elenda a Vin bylo někdy malinko úsměvné, ale nijak mi to nevadilo), takže si říkám, jestli jsme vůbec četly stejnou knihu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě hrozně štvala. Nevím, jestli to bylo momentálním rozpoložením nebo co, ale nějak mě prostě zklamala a vůbec mě nebavila tak, jako v prvním díle :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři