23. 8. 2015

Mistrovský tah - James Patterson (Alex Cross #17)

Alex Cross je povolán ke dvojité vraždě politiků z titulních stránek novin. Nikdo si nezaslouží chladnokrevnou smrt z rukou vraha, ale tihle dva nebyli právě ukázkoví svatoušci. Připravili daňové poplatníky o pěknou sumu peněz a sami si žili jako ve vatě. Jejich smrtí však vrahovo volání po spravedlnosti nekončí. Objevují se další oběti, díky jejichž postavení začíná být jasné, o co vrahovi jde. Mazaný ostřelovač jehož posláním je zřejmě očistit Washington od korupce však není jediný, kdo dělá Alexovi těžkou hlavu. Aktivních zabijáků se totiž v americké metropoli vyrojilo současně hned několik. Mají spolu čím dál častější vraždy nějakou souvislost?

Alex Cross se konečně vyhrabal ze špatného období a díky Bree začal být opravdu šťastný. Svatební zvony však s vyzváněním budou muset ještě chvíli počkat, protože nic nezničí romantiku tak spolehlivě, jako několikanásobná vražda. Alex jako muž zákona má plné ruce práce a jeho odhodlání dostat všechny darebáky za mříže ho žene dál. Spolu s nerozlučným přítelem Sampsonem jsou jako obvykle jedna ruka, ale občas ani léta praxe a dokonalá souhra nestačí k zaručenému úspěchu. I tentokrát, možná více než kdykoli předtím, se Alex musí obávat o holý život a nic ho nedokáže namotivovat víc, než rozčilení nad drzostí vraha, který si dovoluje na jeho rodinu. Zabrousíme i do Alexova soukromí a zejména minulosti, ale není třeba se obávat přehnaných rodinných dramat. Primární je jako vždy vyšetřování

Tentokrát je ve hře obětí víc než by bylo zdrávo a jak by taky ne. Po Washingtonu se pohybuje víc zabijáků než kdy dřív. Z hlavního města se stává krvavá lázeň a ne zrovna příjemné místo k životu. Každý z vrahů má však vlastní způsob provedení svého poslání a tak lze snadno rozlišit, čí prací byla nejnovější vražda. Nebo se začínají rozdíly mezi mrtvými stírat? Co vůbec dává vrahům právo popadnout spravedlnost do vlastních rukou? A čím je jejich výkon pro někoho tak inspirativní, že uspořádá vlastní variaci na kolegův modus operandi? A jak do toho všeho zapadá Kyle Craig zvaný Génius, Alexův odvěký nepřítel a nebezpečně inteligentní a odhodlaný zločinec? 

Opět se setkáváme s klasickým modelem Jamesových knih. Kapitoly z Alexova pohledu se střídají s útržky a náhledy do aktuálního dění na straně pachatelů. Tentokrát jsou však vyšetřovatelé velice dlouho bezradní a jejich protivníci si s nimi hrají jako kočka s myší. Vrazi se zamordovávají navzájem a Alex už nemůže věřit nikomu, mimo Sampsona a vlastní rodiny. Alex je odhodlaný víc, než považoval za možné. Všechny ty darebáky dostane za mříže, nebo při jejich dopadení položí život. Kdo nakonec bude tím, kdo vykoná Mistrovský tah?  

Napětí, zábava, krev, bezradnost, bezútěšnost, frustrace, překvapení a naděje. Mistrovský tah je pestrou směsicí všeho, co dobrá detektivka potřebuje. Čtivý styl přístupný všem čtenářům a perfektní načasování veškerého dění v knize je Jamesovou specialitou a spisovatel se zřejmě téhle své výhody nehodlá vzdát. Důstojné pokračování stále rozepsané série nezklamalo. Patterson si drží úroveň a zásobuje čtenáře kvalitními příběhy jako na běžícím pásu. Jeho dílo by vám samo o sobě vydrželo nejspíš tak na dva čtenářské roky. A to je dobře, protože já se jeho knih nejsem schopna nasytit. Nebojte se začít od kteréhokoli dílu ze série Alex Cross. Třeba právě Mistrovský tah může být vaším prvním seznámením s Jamesem Pattersonem. Uvidíte. Nebudete litovat.



84%
Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému obchodu palmknihy.cz za poskytnutí recenzního e-booku.
Mistrovský tah si můžete objednat zde.
Share:

2 komentáře:

  1. Ty jedeš :)) Zajímalo by mě, jak je to u Pattersona, je šance, že zápletku na základě indícií rozluštíš, nebo je to podobně jako u Nesba/Nesboho, kde jsi odkázaná na Harryho? :) Nebo ty kapitoly z pohledu pachatelů ti to prozradí? Já jsem tenhle dvojí pohled četla naposledy asi u Kinga (Pan Mercedes) a tam byl pohled vyšetřovatele a zločince, který byl ve svých částech opravdu odkryt, takže jsem i v těch kapitolách detektiva věděla, kdo to je, jak kolem něj krouží atd. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, asi bych si od něj měla dát pauzu, než všechny těma recenzema úplně otrávím :D
      Už jsem to u jedné z nich psala - právě že na rozdíl od Nesboa víš na čem jsi :) Jednak tím, že víš, kdo to všechno děláš a navíc je tam právě v tom vyšetřování dost logický vývoj, že ti připadá, že by to tak fakt mohlo probíhat a ten myšlenkový pochod je uvěřitelný. Není to jak u jiných knih, kdy si najednou detektivové vycucají z prstu teorii, která náhodou sedí :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři