26. 8. 2015

Abeceda knihomola #U

Je tu další díl perfektního projektu, který mají na svědomí Kristý a Marky. Úkolem všech zúčastněných je vytvořit abecedu knihomolů, neboli jednou týdně zveřejnit tři asociace týkající se knih, začínající na dané písmeno. Tento týden se nese ve znamení písmene U.



ÚČEL  
Proč vlastně čteme?
Věřím, že motivace ke čtení je pro každého člověka unikátní. Zároveň je to jedna z těch otázek, na něž neexistuje jedna správná odpověď. 
Někdo čte třeba proto, aby na chvíli unikl každodenním starostem, odpoutal se od svého běžného a často stresujícího života.
Jiný zase skrze knihy rád poznává nová místa a zkoumá svět fantazie někoho cizího.
Další se může do knih pouštět s úmyslem se vzdělat. Dozvědět se něco nového či rozlousknout nějakou záhadu lidstva.
Pak v této věci mohou figurovat argumenty jako odpočinek, inspirace k životní změně, snaha překonat rekord, nebo jednoduše to, že to člověka baví a vlastně ani neví proč. 
Nikoho bychom neměli odsuzovat za jeho osobní postoj ke čtení a stojí za to si vyslechnout jakkoli komplikovaný názor na to, co je podle něj ten jediný důvod, kvůli kterému daného člověka čtení naplňuje. Můžeme si myslet svoje, ale je to skutečně každého věc. 
Váš kamarád čte pouze klasiku a má dojem, že nic jiného ani nemá cenu číst, protože jiné žánry podle něj jednoduše nemají úroveň? Jen klid. Je to jeho postoj. 
Jiný kamarád se zase nemůže nabažit komixů a má pocit, že pokud není román doplněn ilustracemi, není úplný? No dobře, proč ne. 
Čte pouze dívčí románky/sci-fi/fantasy/detektivky a literatura faktu mu nic neříká? Koukají se na něj ostatní intelektuální přátelé skrz prsty, že když tolik čte, má zoufale nedostatečné znalosti klasické literatury a životopis je pro něj skoro sprosté slovo? No a?
Každý čte z nějakého důvodu a ať už je ten důvod jakkoli podivný, měl by to být maximálně dobrý podnět k diskuzi a argumentaci. Nikoli k hádce. Však hlavní je, že má rád knihy a čtení, no nemám pravdu? 

ÚSMĚV
Vyloudit úsměv na tváři knihomola není nijak těžké. Kdybyste si však přece jen nevěděli rady, zde je pár rad, jak na to.
Zamávejte mu před nosem poukázkou do knihkupectví, dejte mu do rukou balíček výmluvného tvaru, pošlete mu odkaz na pinterestovou nástěnku plnou knihoven velikosti Katedrály svatého Víta, vezměte ho do knihkupectví s příslibem nákupu, postavte ho před svou domácí knihovničku a nechte ho ji přeorganizovat, připravte mu kvíz ohledně znalosti Harryho Pottera, pochvalte mu knižní blog, pokud nějaký má či ho zahrňte předměty týkajícími se jeho oblíbeného fiktivního světa. Nezapomeňte sem tam utrousit nějakou narážku, kterou mohou pochopit jen zasvěcení knižní nadšenci, nebo souhlaste s návrhem na společné čtení a následné prodiskutování nějaké knížky. Zajeďte s ním do obchodu vybrat novou knihovničku, která se vejde do již tak přeplněného pokoje a zároveň pojme všechny ty knihy, které se povalují všude možně a pomozte mu odtáhnout zásobu knížek z knihovny, které tam prostě nemohl nechat. Společně si zanadávejte na neopatrné zaměstnance a zákazníky knihkupectví, kteří ochmatali a poškrábali všechny myslitelné výtisky vaší vyhlídnuté knížky a naopak se rozplývejte nad nádhernými obálkami knižních novinek, nebo knížek, které díky vysoké ceně dřepí v jeho wishlistu už celou věčnost. 
To je jen zlomek drobných každodenních způsobů, jak rozveselit milovníka knih. Řiďte se jimi a vaši čtenářští přátelé vás budou navždy zasypávat úsměvy.   

ÚSUDEK
Jak moc dáváte při výběru knih na úsudek někoho jiného? Možná je to divná otázka od knižního blogera, ale ptám se jednak ze zvědavosti, jak vybírají knihy ostatní a jednak i z hlediska recenzenta. Pomáhají vám recenze navodit pocit "Tuhle knížku musím mít, ta se mi bude líbit, ta je vhodná přesně pro mě"? Hledáte na blozích inspiraci ve chvíli, kdy máte nějakou tu korunu navíc a chuť ji utratit za nějakou pěknou knížku? Procházíte blogy průběžně a i díky nim získáváte pocit, že si budete muset následující měsíc pěkně utáhnout opasek, neboť peníze utratíte za knížky a na jídlo vám nezbyde? Nebo máte nekonečný seznam knih k přečtení, na kterém díky poutavým recenzím neustále přibývají knihy, které si chcete jednou přečíst/koupit a vy pak při návštěvě knihkupectví jednoduše čerpáte z tohoto seznamu? Jste impulzivními nákupčími? Stává se vám, že se přečtete recenzi na nějakou knihu a ta váš zájem vzbudí tak, že se zvednete a běžíte do nejbližšího knihkupectví, abyste si ji koupili doslova okamžitě? Nebo si snad všimnete nějaké knihy, která vás zaujme a až pak hledáte na internetu, nebo u svých oblíbenců recenze? A stává se vám, že si chcete nějaké čtení koupit, nebo objednat a ačkoli víte, že knih, které jste nutně potřebovali je strašně moc, v inkriminovanou chvíli máte v hlavě úplně vymeteno a nemůžete si vzpomenout na žádný titul, který byste chtěli? Máte nějakého blogera, jehož úsudku bezmezně věříte a máte stejný vkus, tudíž si můžete být jistí, že když se knížka líbila jemu, vy si ji jistě taky zamilujete? Pište, ráda objevím nové, třeba i méně známé blogy!   

Za jakým účelem se ke knihám uchylujete vy? Co spolehlivě vykouzlí úsměv na vašich rtech? Čí úsudek je pro vás při posuzování knihy důležitý?
Share:

8 komentářů:

  1. No, knihy jsou prostě odpočinek, radost, činnost, která mě nabije energií a za kterou se opravdu nestydím a nemusím stydět. :) Opět fajn trojka! :) Těším se, co vymyslíš na V. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Taky príma důvody :)
      Děkuju! :)
      No to já taky! Účko mi dalo pěkně zabrat. Vymyslela jsem spoustu slov, ale pouze tato tři se dala smysluplně zpracovat :D

      Vymazat
  2. panejo to uz jsme u U? obdivuju ze jste u toho vydrzely a kolik jste toho napsaly :) celkove ten napad abecedy se mi moc libi, ty prispevky ctu rada :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) No popravdě si myslím (a to se nesnažím vytahovat :D), že nás to k U moc nevydrželo...vlastně mám trochu pocit, jestli nejsem jediná :D Ale mě to každopádně šíleně baví psát. Dává mi to takovou kostru na úvahové články :)

      Vymazat
  3. Já mám seznamy na databázi a na GR, kam neustále přidávám knihy, které mě zaujmou. A jednou za čas je projdu a zjistím, že jsem z nich přečetla tak 10 knih, ale tak 150 jsem si jich mezitím přidala. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom asi stejně :D V to-read listu na goodreads mám spoustu knih, které vůbec netuším, jak se tam ocitly, takže tím se moc řídit nemůžu (musím ho protřídit :D) takže se čas od času vrátím k osvědčené metodě papírků, ale ty zase nemám u sebe...je to náročné :D

      Vymazat
  4. Tak ten úsměv mě maximálně pobavil, protože jsem se téměř u všeho viděla :D To je fakt parádní, je vidět, že to všechno znáš :D Ale už prostě začátek s poukázkou, to jsi fakt perfektně shrnula :)
    Úsudek, no, já v první řadě sleduju ediční plány oblíbených nakladatelství, jsem v řadě skupin na facebooku a sleduju YT a několik blogů, takže inspirace je fůra :) Někdy mě recenze hodně navnadí, však to píšu často, že jsi ve mně zase vzbudila pocit nutné potřeby daného titulu :D Takže moje seznamy se neustále prodlužují a myslím, že to nikdy neskončí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tak to jsem ráda :D A ano, je to lehčí o to, že mluvím z vlastní zkušenosti... :D
      Edičáky já právě moc nesleduju, to už spíš pak cizí výcucy z edičáků :) NA facebooku sleduju taky novinky, které postují nakladatelství, ale to je vždy nanejvýš pár dní dopředu :)
      :D :D Tak jsem ráda, že se o tvůj nekonečný seznam zasluhuju taky :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři