31. 5. 2015

Percy Jackson - Zloděj blesku (Percy Jackson and the Olympians #1)

Percy Jackson je skoro obyčejný dvanáctiletý kluk. Lítá z maléru do maléru, na žádné škole nevydrží déle než rok, učitelé s ním mají jenom starosti a školní grázlíci si ho rádi vybírají jako terč svých zlomyslností. 
Víte jak děti často používají výmluvu, že za nic nemůžou? V Percyho případě je to částečně pravda. Na vině je jeho polobožská krev, která zapříčiňuje poruchy pozornosti coby následek bojových reflexů a dyslexii v angličtině, neboť jeho původ ho táhne ke starořečtině. Percy se o světě stále existujících řeckých bohů dozvěděl teprve nedávno a i tam už má na krku spoustu problémů, mezi nimi obvinění z krádeže nejmocnější zbraně boha Dia.

Jak zrecenzovat knihu, o které už bylo řečeno vše, co bylo potřeba povědět lidem, kteří ji ještě plánují číst?

Že jste se ještě nezačetli do této pohádkově mytologické jízdy moderní Amerikou? Věřte mi, že děláte chybu. Pokud se bojíte, že jste už propásli věk, kdy jste se do Percyho dobrodružství měli pustit, brzy zjistíte, že jsou vaše obavy naprosto liché. Stačí mu jen dát šanci a tenhle polobůžek vám dospěje přímo před očima a ať už porostete spolu  ním, nebo k němu získáte skoro mateřský vztah, stoprocentně si ho zamilujete.

Ačkoli hlavním hrdinou je dvanáctiletý chlapec, dovoluji si říct, že se kniha hodí pro čtenáře libovolného věku. I když mě od Percyho dělí více než desetiletí, nenudila jsem se ani chviličku. Rick Riordan totiž nedá Percymu, jeho kamarádům ani čtenáři chvilku oddechu. Pořád se tam něco děje, naši mladí hrdinové se vrhají z jedné prekérní situace do druhé a jakmile si myslí, že už jsou v bezpečí, dá se spíš říct, že se dostali z deště rovnou pod okap, nebo od Mínotaura k chiméře, či od pekelného psa rovnou mezi hrozivé Lítice. Zkrátka a dobře toho na ně ve světě plném nestvůr čeká dost a je jen na nich, jak se s tím vypořádají.

Přes to, že se série řadí do dětské sekce, je neuvěřitelně akční a i starší čtenáři si v ní přijdou na své. Dojemně dětské postřehy a přirovnání vykouzlí úsměv na rtech nejednomu dospělákovi. Dětem bude prozměnu Percy mluvit z duše a to jak těm hodným, tak zlobivcům a neposedům.

Hlavními protagonisty prvního dílu jsou mimo Percyho jednoznačně Annabeth, dcera Athény toužící po dobrodružství a satyr Grover, který si nepřeje nic jiného, než stát se pátračem. Oba se s Percym skvěle doplňují, hláška střídá hlášku a vy si budete přát, abyste měli právě takové kamarády ve svém vlastním životě. 

Spolu s Percym můžeme zpočátku pociťovat lehké zmatení. Podobně jako on teprve pomalu poznáváme poměry v Táboře polokrevných a pokoušíme se zorientovat ve světě, kde existují bohové, kentauři a všechny ty mýtické bytosti, o kterých se děti učí ve škole. Ačkoli si Percy zpočátku připadá jako Alenka v říši divů, učí se mnohem rychleji, než si o něm kterýkoli z jeho učitelů kdy myslel. Mozek mu však funguje trochu jinak, než obyčejným smrtelníkům. 
Podobně jako on si díky častému opakování a zážitkům začneme z mytologie pamatovat víc, než bychom kdy tušili a dokázali vyčíst z jakékoli učebnice. Mytologie je do moderní Ameriky zapracována opravdu pečlivě, promyšleně a autenticky. Rick Riordan se při výzkumu pěkně vyřádil.

Ačkoli Percy přišel ke svému údělu jako slepý k houslím, vyrovnává se s ním více než skvěle a ještě při tom dokáže bavit. První díl této série skrývá tak ohromný potenciál, že to člověka až děsí. 

Percyho bych doporučila dětem i dospělým, kteří nepohrdnou dobrodružnou literaturou. Percy Jackson je nejen zábavným čtením, které vám nedovolí se odtrhnout, ale nabízí také mnohem víc. I po přečtení pouhého prvního dílu se i naprostému neználkovi co se mytologie týče značně obohatí znalosti a to velmi nenásilnou a příjemnou formou. Mě samotnou mytologie nikdy nebavila a vlastně ani nezajímala, ale jsem ráda, že jsem spolu s Percym a polokrevnými do tohoto tématu trochu pronikla a  nemůžu se dočkat, až se dozvím víc nejen o bozích, ale i o Percyho snažení ve světě, kde v šestistém patře Empire state building sídlí bohové Olympu.

A pokud se centrum západní civilizace opět neposunulo, tak tam žijí dodnes.
85%
Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytunutí recenzní e-knihy.
Právě čtu

První díl této slibné série můžete zakoupit na tomto odkazu.

Ukázka:
"Pochop, já nechtěl být polobohem.
Pokud tuhle knížku čteš, protože máš podezření, že jsi taky něco takového, radím ti: okamžitě ji zavři. Uvěř té lži, kterou ti máma nebo táta o tvém narození napovídali, a pokus se vést normální život.
Být polobohem je nebezpečné. A děsivé. Většinou to člověka dost bolestivým a odporným způsobem připraví o život.
Jestli jsi normální dítě a čteš to, protože to považuješ za výmysl, prima. Čti dál. Závidím ti, protože dokážeš věřit, že se nic z toho nikdy nestalo.
Ale pokud se na těchto stránkách poznáš – když ucítíš, jak se v tobě něco pohnulo – pak hned nech čtení. Mohl bys patřit mezi nás. A jakmile to jednou zjistíš, je jenom otázka času, než to vycítí i oni a přijdou si pro tebe.
Potom neříkej, že jsem tě nevaroval.
Jmenuju se Percy Jackson.
Je mi dvanáct. Ještě před několika měsíci jsem byl žákem internátní akademie Yancy, soukromé školy pro problémové děti na severu státu New York.
Jsem problémové dítě?
Jasně. Dalo by se to tak říct.
Abych to dokázal, mohl bych začít kteroukoli chvílí svého krátkého mizerného života. Doopravdy se ale všechno pokazilo v květnu, kdy se naše šestá třída vypravila na exkurzi na Manhattan – osmadvacet psychicky narušených dětí a dva učitelé ve žlutém školním autobusu zamířili do Metropolitního muzea umění na prohlídku starověkých řeckých a římských památek.
Já vím – zní to jako pěkná otrava. Jako většina exkurzí na škole Yancy.
Ale tenhle výlet vedl pan Brunner, náš učitel latiny, a tak jsem si dělal naděje.
Pan Brunner byl chlápek středního věku na elektrickém invalidním vozíku. Měl řídnoucí vlasy a zanedbanou bradku a nosil odřené tvídové sako, které věčně smrdělo po kafi. Neřekl bys do něj, že bude tak v pohodě, ale vyprávěl nám příběhy a vtipy a nechával nás ve třídě hrát hry. A měl úžasnou sbírku římských brnění a zbraní, takže byl jediný učitel, kterému jsem při hodinách neusínal.
Doufal jsem, že ten výlet vyjde. Přinejmenším jsem věřil, že se pro jednou nenamočím do žádného maléru.
Páni, to jsem se teda spletl."
Share:

14 komentářů:

  1. Skvělá recenze ! :)
    Já se k Percymu ještě nedostala, ale už dlouho plánuji, že to napravím. Mytologii totiž miluju a vždycky mě příběhy s ní spojené strašně bavily :) Ale mám toho tolik, co si musím přečíst, že doufám, že se k Percymu dostanu ještě letos :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děěkuujuu :)
      No tak jestli miluješ mytologii, tak si v Percym porochníš :) :D Pro některé je Percy jako pro nás Harry Potter a já to celkem chápu. I těch podobností je tam dost :)
      Chápu, mám to se spoustou knížek podobně :D

      Vymazat
  2. Trošku jsem nad Percym váhala, ale díky Tvé skvělé recenzi, sejm se plně rozhodla, že si ji konečně už musím přečíst! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že to byla právě moje recenze, co tě přesvědčilo :) Percy je vážně moc príma :) Doufám, že se ti bude líbit, když ses tak dlouho rozmýšlela! :)

      Vymazat
  3. Mě první díl moc nezaujal a ke druhému jsem se zatím nedostala, nespěchám, i když ze všech stran čtu, že o hodně přicházím. :)
    Mimochodem, filmová verze je děs a hrůza. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná je to právě ten "hype" kolem téhle série. Všichni ji milují a to je na jednoho trochu moc velký nátlak a když jsou očekávání vypumpována na maximum, je pak těžké jim dostát :) Já už četla i druhý díl a ten mi přijde slabší než první, ale to jsem spíš v menšině. Tak nějak tuším, že další tři mi vytřou zrak :)
      Já vím, slyšela jsem, ale možná po přečtení celé série otestuju na vlastní kůži, jestli je to pravda :D

      Vymazat
  4. Skvělé, já se taky už nějakou dobu chystám a pořád jsem Percyho odkládala, i když, jak tady všichni zmiňují, mluví se o něm hodně, neustále se doporučuje a to čtenářům jakéhokoliv věku :) Tvoje recenze k tomu nalákání opět ještě přispěla :) Snad na Percyho někdy dojde, nechci teď začínat další sérii (joo, to si říkám pořád a pak to nevyjde), chci nejprve nějaké ukončit a pak přidávat, protože se mi to někdy motá a to nechci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost, že tě moje recenze třeba naopak neodradila :D
      Každopádně je PJ pro některé prý něco jako HP a já vidím proč, podobností je tam hodně a obě série jsou jednoduše perfektní pro lidi, kteří mají rádi tento typ literatury a skutečně ji mohou číst v jakémkoli věku :)
      Chápu, chápu. Taky jich mám rozečtených hodně, právě proto plánuji dát celého Percyho na jeden zátah :D

      Vymazat
  5. První díly jsem četla myslím asiv sedmnácti a hodně mě bavily, utrpení ale byločekat na ty zbylé, než konečně vyjdou. Jeden díl četla tehdy i kamarádova babička a hrozně se jí to líbilo :D Kromě posledního dílu mám přečtenou i sérii Bohové Olympu, kterou taky moc doporučuju. Vlastně by stačilo málo a série by mě bavit vůbec nemusela, autorův styl psaní a jeho vykreslení postav se mi ale strašně moc zamlouvá a já na knihy nedám dopustit. :-) Jen jsem to nikdy nesrovnávala s HP, a moc se mi to nelíbí, člověk pak může očekávat něco jiného, než co nakonec dostane... Znám ale každopádně i dost odpůrců této série.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem právě na jednu stranu dost ráda, že jsem se k sérii dostala až ve chvíli, kdy je komplet venku :) Stejně tak se těším, až navážu Bohy Olympu :)
      Taky se mi líbí, jak RR píše a vůbec staví celý ten svět a začleňuje mýty do reality :)
      Možná to nechci srovnávat s HP úplně dějově, postavově či příběhově, ale chtěla jsem tím hlavně říct, že rozumím, že pro někoho PJ znamená to samé co pro mě HP. Část života prožitou s perfektními postavami, to očekávání dalších dílů, dospívání spolu s nimi a ztotožnění se s jednotlivými hrdiny :)
      Asi budou i lidé, kterým se nelíbí, ale to platí asi o jakékoli knížce :)

      Vymazat
    2. Myslím, že jsi šťastlivec a stejně tak všichni, co sérii objevili až teď. Já si chci vždycky zakázat rozečíst novou sérii, která ještě není dopsaná, ale nikdy neodolám a pak při čekání na další díly trpím :D
      Tak srovnávání v tomto ohledu chápu, ostatně, být o pár let mladší, možná bych nerostla s HP, ale právě s PJ :) Vím ale o lidech, co čekali podobný příběh jako HP a dostalo se jim něčeho jiného právě proto, že někdo měl tendence Rowlingovou a Riordana srovnávat, na což bych si osobně netroufla - každý píše o něčem jiném a úplně jinak a oba mě okouzlili něčím jiným :)

      Vymazat
    3. Jojo, to rozhodně jsem :D Své čekání jsem si odbyla u jiných sérií :D Potterem počínaje a Monumentem 14 konče. Tam jsem fakt trpěla až dost! :D
      Vím, jak jsi to myslela, tak jsem to chtěla jen vyjasnit no :)

      Vymazat
  6. Jehe :)) Percy :)) Já zhruba před dvěma měsíci dočetla poslední díl navazující série, a prostě... Ach - Percy. Je to úžasná knížka pro všechny v každém věku. Skvělé odreagování od běžných problémů. A navíc se to čte tak snadno! :))

    (A Percymu budu taky do konce života děkovat za to, že mi pomohl levou zadní složit zkoušku z antické mytologie :D)

    A úžasná recenze. Zase (zas a znovu!) jsem dostala chuť si Percyho přečíst :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na navazující sérii stoprocentně chystám, teď, když je komplet venku, tak už v tom není ani žádný stres s čekáním na další díly :D
      Šíleně snadno!
      Tak takové zkoušky mi naštěstí nehrozí, ale aspoň už nebudu za blbce, když přijde řeč na mytologii! :D
      Díky!!! :) Tak jen do toho! Léto je ideální čas na re-readingy! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři