2. 5. 2015

Ostrov lhářů - E.Lockhart

Cadence, Johnny, Mirren a Gat. Gat, Mirren, Johnny a Cadence. Říkají si Lháři. Sinclairovi jsou bratranci a sestřenice z privilegovaných rodin, kteří se spolu s Johnnyho kamarádem Gatem každý rok v létě schází na soukromém ostrově Beechwood. Jsou blonďatí, vysocí, krásní, bohatí, dobří v tenise, nevěří na bolest a pořád se usmívají. Každoročně pro ně na dva měsíce neexistuje nic, než další tři Lháři a povalování se na pláži.
A to je všechno, co potřebujete o ději vědět. Ostrov lhářů je jedna z těch knih, které je potřeba číst bez jakéhokoli náznaku znalosti děje. Když si však přečtete co si o knize po jejím přečtení myslím já, nic tím nepokazíte.

Ostrov lhářů se vám možná zpočátku bude zdát jako velmi podivná kniha. Vyprávění v podání Cadence je poněkud překotné a snad i trochu roztříštěné. Polovinu knihy nebudete tušit, co si o ději myslet. Budete spílat tomu, kdo vám knihu doporučil, protože hrdinka je více než zvláštní a možná i trochu nesnesitelná, ale má pro to své důvody. Všichni jsou dost k ničemu, s jejich nabubřelostí, touhou po moci, penězích, rodinných domech a špercích. Rodiče se neštítí používat děti jako prostředek k získávání částí rodinného dědictví, poštvávání členů rodiny proti sobě navzájem jim taky není cizí. Žabomyší války matek Lhářů jsou na denním pořádku a stávají se trochu otravnými. Minimálně od chvíle, kdy si uvědomíte, jak moc pravdivé a upřímné zrcadlo nastavuje autorka dnešní společnosti. Jak věrně se jí povedlo zachytit zášť, smutek, chamtivost, manipulátorství a lži. Rakovinu stravující lidskost a toleranci. 

Jako správná Američanka se autorka nebojí do příběhu zakomponovat i rasovou problematiku a za žánr young adult nemůže chybět ani ta romantická linka.

Myslela jsem si, že jsem sežrala všechnu moudrost světa a že mě autorka nemá čím překvapit. Že jsem všechno odhadla. Jenže jsem se nikdy nemýlila více. Když už jdete do knihy s tím, že v ní má být nějaký překvapivý zvrat, tak ho tak nějak čekáte a myslíte si, že vás nemůže šokovat. Ale může. Věřte mi, že sakra může. 

Mimo trefy do černého co se týče charakteristiky nejen společenské smetánky, má autorka co originálního nabídnout i co se stylu psaní týče. Někteří její způsob nazývají poetickým. Tak daleko bych nezašla, nicméně kniha nabízí několik zajímavých prvků, které jinde nenajdete. Sama Cadence si údajně ráda hraje se slovy a to se promítá i do jejího podání příběhu Lhářů. 

Ostrov lhářů je knížka určená pro několikanásobné čtení. Poprvé ukojíte zvědavost proč jsou Lháři vlastně lháři a následně si při opakovaném čtení vychutnáte všechny náznaky a narážky, které autorka trefně roztrousila po celé knize. Nápovědy vám napoprvé možná nic neřeknou, možná ani neupoutají vaši pozornost. Rozhodně ne hned. Zpětně však začnou dávat smysl a vše do sebe začne zapadat jako klíčky do zámků.

Knížka je přesně tak silná, jak se o ní traduje. Nabízí všechno, co od ní čekáte. Napětí, překvapení, lásku, vztek, řevnivost i bolest. A ještě mnohem víc. A teď už nečekejte a přesvědčete se sami. Protože já už vám víc neprozradím. Tahle kniha s každým spoilerem ztratí kus svého kouzla.

Anotace hovoří jasně. "Přečtěte si to. A jestli se vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě lžete!"
A to taky udělejte. Nekažte dalším čtenářům zážitek, který byl dopřán vám.  


85%
Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému obchodu knihy.idnes.cz za poskytnutí recenzní e-knihy. 
Její elektronickou, či fyzickou kopii ji můžete koupit na stránkách knihy.idnes.cz.


Ukázky ke stažení naleznete přímo na odkazech uvedených výše.
Share:

16 komentářů:

  1. Na tuto knihu jsem hodně zvědavá. Ráda bych si ji v létě přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na léto se perfektně hodí :) Vlastně se bude skvěle číst kdykoli :)

      Vymazat
  2. Tu chci. Už jsem to psala u Bastery, myslím, a píšu to teď znova. Prostě si ji snad pořídím na Světě knihy nebo já nevím co. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Rozhodně si ji pořiď! :) Neuděláš chybu :) Basterka má pravdu a já taky nejsem žádný lhář :)

      Vymazat
  3. Já jsem jí četla teď v dubnu a dost se mi to líbilo. Hlavně ty slovní obraty a tak. Je vidět, že byl dobrý překladatel :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, překlad se podle mě povedl, ačkoli já mně se víc líbily jiné aspekty, než právě jazyk :)

      Vymazat
  4. Tak teď jsem zvědavá ještě víc :D už mě k sobě láká ze svého místa v knihovničce :D
    skvělá recenze !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď! Hlavně se k ní probojuj brzy! Potřebuju to s tebou probrat! :D
      Díky! :)

      Vymazat
  5. Divím se, že jsem zatím nenarazila na žádný spoiler. Jen se bojím, že knížka je kromě toho údajného cliffhangru o ničem, nebo že je fakt příšerná a lidi kvůli ní lžou. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se modlím, ať úspěšnou bezspoilerovou šňůru nikdo nepokazí, protože to by byla sakra škoda :)
      No musíš uznat, že to se lhaním je dost dobrý marketingový tah :D
      Ale neboj, myslím, že zklamání nehrozí :)

      Vymazat
  6. Vy mi dáváte, pořád se rozhoduju, jestli si ji koupit, knihovny kolem mě tuto knížku zatím nemají a já to asi nevydržím, už od série recenzí lhářek blogerek jsem strašně zvědavá a ty jsi tomu přidala :) Taky mě ohromně překvapilo, že opravdu všichni lžou, mlží a nikdo nic neprozradil, to je parádní a celý ten nápad se mi moc líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem právě byla šíleně zvědavá, co se z toho vyklube. Holky blogerky mě svými různými recenzemi navnadily :)
      Taky mě to překvapilo a zároveň mě to moc potěšilo :) To víš, to je kouzlo téhle knihy. Nemůžeš jinak :)

      Vymazat
  7. Knihe som sa celkom vyhýbala, ale táto recenzia ma donútila to prehodnotiť - možno raz...:D Rozhodne to znie ako jedinečné čítanie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cítím se polichoceně :) Díky! :) Je to dost dobré, jedinečné a pěkné :)

      Vymazat
  8. Přijde mi, že si na knížku moc tvrdá. Dneska jsem ji dočetla a rozhodně jsem autorku za styl vyprávění neproklínala. Ano, bylo to něco nového, ale díky tomu se právě četla jedna báseň, stránky rychle odsýpaly a nenarazila jsem na žádný mrtvý bod. Jediný, kvůli čemu jsem autorku proklínala, bylo množství postav, ve kterých jsem se zpočátku pěkně ztrácela. Po objevení rodokmenu to už ale bylo lepší. Také poté, co si člověk zhruba v půlce knížky uvědomí, o co tam zhruba jde (nápovědy a naťukávačky mu neuniknou), je už zbytek příběhu jedna dlouhá čekačka na to, až všechny dílky zapadnou do sebe a dojde na rozuzlení. Je to všechno subjektivní, ale takhle to aspoň teda vidím já :) Hodnotím nicméně stejným počtem hvězdiček :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jsem :) Ale řekla bych, že je to na každém, a mě první půlka knihy prostě nebavila tolik, jako ta druhá. Musela jsem se prokousat velkou částí...nebo jako...bavilo mě to, jen jsem z ní nebyla vyloženě odvázaná. A rozhodně tady nehaním styl, spíš to, že mi nepadly do noty postavy. A to se prostě stane :)
      Mrtvé body tam asi nebyly, jen ta správná jízda začala na můj vkus maličko pozdě...i když to nejspíš právě přispělo k atmosféře, ve které se kniha nese.
      Také mě ty postavy zpočátku dost mátly. Nevěděla jsem, kdo je čí dítě, bratranec, nebo sestra, ale pak se to celkem vyjasnilo :)
      Mně unikly. Pokud jsi je odhalila, tak klobouk dolů :)
      Díky za názor! :) Nemůžeme se vždy do puntíku všichni shodnout :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři