30. 4. 2015

Jarní dumání #4 Sebevzdělávací knihy

Syki pořádá už druhý ročník Jarního dumání. Jelikož mě témata zaujala a vlastně jsem nad několika z nich už mnohokrát přemýšlela, tohle mi dává krásnou příležitost je zveřejnit. Podrobnosti najdete na Knižním doupěti.


SEBEVZDĚLÁVACÍ KNIHY

Knihy o osobním rozvoji, nebo také sebevzdělávací knihy v mém pomyslném žebříčku neoblíbených žánrů zaujímají místo na úplném vrcholu. Spolu s životopisy, cestopisy a esoterickými knihami se řadí mezi žánry, které u mě v knihovničce nenajdete, neboť mě ani v nejmenším nedokážou zabavit, což je funkce, kterou od knih očekávám. Nikomu nezazlívám, když má výše uvedené žánry v oblibě. Však kde bychom to byli, kdyby všichni milovali totéž. Diverzita je na lidské společnosti to nejlepší, a jakmile se ji snaží někdo potlačit, většinou to špatně dopadá. O tom jsme se snad z dějin poučili.

Jsem člověk, který si hrozně nerad nechává radit a špatně snáší, když se mu někdo snaží kecat do života, ať už jsou úmysly rádce jakkoli čisté. Dobře míněné rady na mě působí spíš naopak a já automaticky, a tak trochu na truc zvažuji, že se zachovám naprosto opačně. Na všechno si musím přijít sama, musím si sama sáhnout na dno, abych pochopila, že tudy cesta nevede. Musím si natlouci nos a pak se z vlastní vůle zvednout a zkusit jinou, třeba i trnitější cestu. O tom, zda přijmu pomocnou ruku si musím rozhodnout z vlastní vůle. Ničeho tím nedosáhnete, když mi budete chtít pomoci za každou cenu.

Nelíbí se mi pomyšlení, že má někdo tolik kuráže a myslí si, že má patent na rozum ohledně toho, "Jak mám žít svůj život". Ráda se řídím hodnotami, které jsem si sama nastavila a považuji je za správné. A myslím, že by to tak měl dělat každý. Můžete namítnout, že podobně uvažují i teroristé či sérioví vrazi, kteří mnohdy páchají své činy ve jménu vyššího dobra. Moje hodnoty jsou však v souladu nejen s trestím a občanským zákoníkem, ale i s všeobecně platnou morálkou, dobrým vychováním, empatií a lidskostí.  

Nechci tady tvrdit, že jsou všechny sebevzdělávací knihy špatné. Vlastně nemám právo soudit ani jedinou, protože jsem žádnou nedokázala přečíst a kritizovat něco, co nemám právo hodnotit z nedostatku podkladů k argumentování se mi příčí. Nicméně v tomto případě mi nejde pod nos už jen celá ta myšlenka. A svůj odpor nemohu lámat přes koleno. Od toho četba není. Četba pro mě představuje relax, nikoli cestu, jak žít svůj život. Vzdělávám se ráda, ale dávám přednost exaktním vědám, nikoli hypotetickým pravdám v oblasti osobního rozvoje. Je to žánr, který považuji spíš za módní výstřelek, než nějakou skutečnou pomoc. Chcete-li svůj život směřovat jiným směrem, rozhodnutí musí vycházet z vás samotných.

Pokud se vám článek zdá poněkud kontraproduktivní a plný protimluvů, můžete mít pravdu. Zdálo by se, že i já mám sklony někomu radit, ale ani já nemám pověstný patent na rozum a jedná se pouze o můj velmi zmatený a těžko vyjádřitelný názor na problematiku sebevzdělávacích knih. Pokud se vám zdá, že se mi téma podařilo úplně špatně uchopit, či dokonce překroutit, napište mi. Můžeme si o tom promluvit...

Jaký je váš názor na sebevzdělávací knihy? Které knihy, které člověka někam posunou, by si měl podle vás každý přečíst? Tipy, tentokrát tedy ne pro mě, neboť já názor asi nezměním, pište do komentářů. Třeba někomu pomohou.
Share:

12 komentářů:

  1. Víš, že docela souhlasím? Životopisy nebo různé sebevzdělávací knihy si klidně přečtu, životopisy spíš kvůli zájmu o historii, v těch dalších knihách plných rád do života spíš někdy hledám inspiraci. Většinou si z nich však vezmu jen málo, jak píšeš, ráda si na všechno přicházím sama, neumím se řídit podle nějakého vzorce s představou, že tuhle knihu si přečetlo dalších X lidí a já se teď budu chovat jako z jejich stáda. Občas mě třeba překvapí některé informace, ale ještě nikdy jsem nenalezla knihu, která by pro můj život byla "biblí", jestli mi rozumíš. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem se začínal bát, že jsem jediná ryba v moři. Co jsem pročítala ostatní Dumání, vypadá to, že jsem asi jediná s takhle extrémně negativním názorem. Ale co, kdybych napsala jen to, co se ode mě čeká, nebyla bych upřímná :)
      Mně chybí právě i ten zájem o historii...ale ty životopisy, to je zase něco trošku z jiného ranku... :)
      Tohle se mi právě taky příčí. To je vždycky nějaký hit a pak se z toho všichni mohou zbláznit a myslí si, kdovíjak správné to není...
      Taky jsem nic takového neobjevila. Rozumím ti :)

      Vymazat
  2. Do puntíku souhlasím. Mám v sobě zažitý odpor ke všem těm motivačním knihám, co teď jsou na trhu. Neodepírám jim, že můžou někomu pomoc. Dokonce ani nechci říkat, že jsou úplně k ničemu. Ale pokud jde o mě, budu se jim dál vyhýbat velkým obloukem :D Nevadí mi nechat si poradit, ale občas mi přijde, že plno z těch knih využívá neštěstí ostatních k svému výdělku. Protože lidé jsou mnohdy už tak zoufalý, že doufají v pomoc i v těch nekvalitních svépomocných knihách.
    Víš, že mám ráda psychologii a všechno s ní související, ale když si občas přečtu jak knihu určenou ke zlepšení duševního zdraví napsal někdo z horní dolní a teď se snaží lidem radit bez špetky vzdělání v té konkrétní oblasti, nějak to ve mě probouzí nedůvěru. Navíc mi připadá, že jsou tyto knihy dost obecné - nedokážu si představit, že by mě konkrétně dokázala pomoc kniha, která je napsaná plošně pro širší kruh lidí :D
    Já se dokážu sebevzdělávat snad z každé knihy, kterou přečtu :D Nepotřebuju k tomu knihu k tomuto účelu určenou :D
    No a podlení důvod, proč se jim vyhýbám - prostě mě nebaví :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juchů :D Nejsem ve svém odboji sama :D
      Mám to stejně. Kdo má pocit, že mu pomáhají, nebo mu fakt pomohly...dobře, ať je čte dál, proti tomu nic nemám, ale taky mám občas pocit, že je to jen marketingová bouda....
      No právě...psychoterapie je právě o té individualitě. Na nic se podle mě nedá aplikovat obecné řešení....
      No asi tak :) :)
      Mě HROZNĚ NEBAVÍ! :D :D

      Vymazat
  3. Životopisy si přečtu ráda (pokud se jedná o někoho, kdo mě zajímá samozřejmě), i když jich zase tolik nebylo, ale sebevzdělávací knihy mě taky míjejí, nejen, že se na to nedokážu soustředit a spíše bych to mechanicky četla a nic z toho neměla, ale jsem dost tvrdohlavá a na řadu věcí si taky potřebuju přijít sama nebo si nechám poradit od někoho blízkého :) Pobavilo mě, že máš někdy tendenci dělat přesný opak, to mám stejně :D A měla jsem to tak snad vždycky, zakázané ovoce prostě chutná nejlépe a člověk někdy potřebuje ránu, aby se sebral a šel dál :)
    Ráda si vezmu ponaučení z knížek, ale to jsou většinou takové, jejichž účelem není primárně vzdělat, neříkám, že všechna zpracování jsou špatná, ale ty prvotně 'učené' nemusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, přesně. U čtení chci odpočívat a ne být maximálně v pozoru, aby mi nic neuniklo, nebo se muset vracet, abych správně pochopila, co jako mám udělat, aby byl můj život lepší :D
      Aspoň ta rada od někoho blízkého. Někdy je to nejlepší, ale když jsem v jedné ze svých nálad, ani to nepřipadá v úvahu :D
      Zakázané ovoce...ano :D
      Právě :) Člověk si může odnést něco užitečného i z knih, které nic o nic takového primárně neusilují, ale přesto se v nich poučení najde :)

      Vymazat
  4. Skvělý článek. :) Celkem souhlasím.
    http://behindthebookshelfcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Sebevzdělávací knihy jsou jediný knihy, který bych s klidným srdcem pálila. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Mám na to s tebou stejný názor. Každý život a osoba je jiná, takže proč si nechat radit od někoho jiného, co mu pomohlo v úplně jiné situaci. Jen jednu výjimku musím udělat a to u knihy Mnich, který prodal své ferrari, která na mě fakt zanechala dobrý dojem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tu jsem nečetla a už nějak z principu ani asi neplánuju :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři