23. 4. 2015

Jarní dumání #3 Mytologie, pověsti a báje v knihách

Syki pořádá už druhý ročník Jarního dumání. Jelikož mě témata zaujala a vlastně jsem nad několika z nich už mnohokrát přemýšlela, tohle mi dává krásnou příležitost je zveřejnit. Podrobnosti najdete na Knižním doupěti.



MYTOLOGIE, POVĚSTI A BÁJE V KNIHÁCH

Nikdy jsem se nepočítala mezi příznivce dějepisu a tudíž i mé znalosti v této oblasti poněkud pokulhávají. Jenže já si nemohla pomoc a nikdy mě to, co stalo kdysi a kdesi příliš nezajímalo. To zní možná hrozně ignorantsky, ale já prostě spíš vždycky chtěla vědět, jak věci fungují, jaké zákonitosti platí v přírodě, na jakých principech fungují chemické reakce v lidském těle i v okolí, jak se vyrábí dobrůtky, které považujeme za samozřejmost, co je to utajený var, proč věci rezivějí, proč je označení globální oteplování nesprávné a jak donutit lidi začít říkat globální změny klimatu a proč si nedokážeme olíznout vlastní loket. A proč se nedokážeme ubránit tomu to vyzkoušet. 
Asi každý by měl mít všeobecný přehled aspoň v základních věcech, v historii tuplem, a ještě víc tuplem pokud je absolventem osmiletého gymnázia. Protože jak se můžeme poučit do budoucna, když neznáme minulost? 
Mytologie je však trošičku něco jiného. Sice jsem nikdy nebyla schopná přečíst Staré řecké báje a pověsti, pobavit se u Starých pověstí českých nebo si dokonce jen tak z hecu pročítat báje a pověsti jiných národů. Ale pořád mi mytologie přijde tisíckrát zajímavější, než suchopárná historie Byzantské říše, Mezopotámie, Punských válek a bůhvíjakých hrůz, co na nás ve škole valili. 
Ale pak jsem objevila poklad. 

Percy Jackson je možná literatura pro děti (minimálně prvních pár dílů), ale na mě fungoval úplně stejně, i když už jsou má dětská léta pryč. Ani jsem si to neuvědomovala, ale během čtení jsem začala vstřebávat informace z řecké mytologie a jako houba jsem do sebe nasávala jména a schopnosti Bohů, jejich postavení a spousta dalších zajímavostí. A světe div se. Mě to fakt bavilo. Divím se, že školy ještě nezařadili tuhle sérii jako povinnou četbu. I když možná by to bylo kontraproduktivní, kdo ví. Protože cokoli je povinné se pro děti stane automaticky protivným. Aspoň pro většinu. Vždycky se najdou výjimky. Ale myslím si, že Percy, ačkoli se tam určitě najdou nějaké nesrovnalosti, je ideálním vzdělávacím materiálem, nejen pro děti, ale i pro starší čtenáře, kteří si na klasickou mytologii zrovna nepotrpí, ale zároveň se mohou hanbou propadnout, když vyjde najevo, že nevědí, kdo je to Zeus či Poseidón. 

Sečteno podtrženo. Já a mytologie jsme si podali ruku až když jsem překročila dvacítku. Ale podle mě nikdy není pozdě začít a zkusit se na věc podívat z trochu jiného úhlu. Nenuťte se do Petišky, když víte, že ho ani náhodou nepřekousnete. Maximálně si tím vypěstujete odpor se cokoli dozvědět. Zkuste Percyho a uvidíte, že vám najednou Artemis bude mnohem sympatičtější.

Poznámka:
Článkem se rozhodně nesnažím naznačit, že na klasických bájích od Petišky je něco špatného. Pouze se dělím o svou vlastní zkušenost, kdy jsem nebyla schopna přelouskat ani jedinou báji, protože mě jeho styl prostě neoslovil, zato řeckou mytologii v podání Ricka Riordana jsem doslova hltala. 
To se prostě stává. Není na světě spisovatel, který by se zavděčil úplně všem. Byť je to klasika, nebo možná tím spíš, já to prostě nedala. Ale to neznamená, že to milion dalších lidí nemiluje nade vše. 

Jak jste na tom se znalostí mytologie vy? Dali byste dohromady aspoň desítku řeckých bohů? Četli jste Percyho? Znáte jiný příklad knihy, která se zaobírá mytologií, pověstmi, nebo bájemi? 
Share:

12 komentářů:

  1. Dejepis proste baví alebo nie. Mňa z neho bavia niektoré udalosti, no rozhodne nie národné :D Bohužial na maturitu potrebujem aj tie.
    Čo sa týka mytológie, tak ju milujem :3 Ona je proste dokonalá. Vždy som sa zaoberala rôznymi bohmi, hľadala, čím boli charakteristickí :) A keď sa premietne mytológia do dnešnej literatúry, ako v príklad PJ alebo Antibohyně, tak je to dokonalé :3

    Pekne spísané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi se dají najít i části, které mě zajímají, ale je jich velmi poskrovnu.... A maturita z dějepisu by mě zabila :D Paměť na data mám dobrou, ale chybí mi ten zápal pro věc :D
      Antibohyně...to jsem vždy viděla v knihkupectví a tak nějak jsem ji vždy ignorovala :D Je to dobré jo? :) Hmm...pouvažuji o ní :)
      Děkuji :)

      Vymazat
  2. Já jsem taky dějepis neměla ráda, ale mytologii můžu. Nejradši mám starogermánskou, ale chtěla bych si přečíst i nějakou slovanskou. Staré řecké báje jsem kdysi četla a docela se mi líbily :-) A miluju Kalevalu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to spolu souvisí spíš úzce no :) Já mám právě úděsné mezery úplně ve "vší" mytologii :D
      Díky za komentář a tip :)

      Vymazat
  3. Ja jsem Petisku precetla s chuti, protoze me tema reckych baji zajimalo. Nebylo to sice ctivo, ktere bych za normalnich okolnosti slupla na jedno posezeni, ale musela jsem, kdyz jsme z toho druhy den psali test :D. Byly to hezke pribehy, nijak extra zajimave napsane, ale samy o sobe moc pekne. Jen se mi z toho opravdu spatne psal test kvuli obrovskemu mnozstvi hrdinu, hrdinek a vsech tech malych i velkych bohu, ktere jsem si proste nebyla schopna zapamatovat.
    Z Percyho mam za sebou zatim jen prvni dil, ale moc se tesim na dalsi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je fajn, že tě to bavilo, když jsi to přečíst musela a navíc to spěchalo :D :)
      Ta myšlenka tam bude nejspíš perfektní, mě prostě jen nikdy nesedl ten styl...
      Jako po jednom čtení se pravděpodobně vše zapamatovat nedá no :)
      Těš se :) Já mám tedy za sebou teprve dva, ale stejně mám tušení, že je to BOŽÍ :) :D

      Vymazat
  4. Přestože to mám naprosto naopak, plně chápu tvůj postoj. :D Ono to fungování věcí je svým způsobem zajímavější, vídíme ty jevy všude kolem sebe a nechápeme, proč se to děje. Já osobně ale holduji spíš dějepisu, přijde mi zajímavější např. jakým způsobem obětovávali Inkové bohům a kolik milenek měl ten který král, než kolik elektronů je předáváno v téhole a téhle reakci. Ale řekla bych, že tohle je dost ovlivněno i učiteli - na dějepis máme profesorku, která nám naprosto nadšeně vykládá historické drby, zatímco při chemii si jen zapisujeme do sešitu definice, které si nepamatuje ani sama chemikářka, a pak se je učíme zpaměti, aniž bychom je chápali. Takže kdoví, kdbych natrefila na jiné profesory, třeba bych skončila na biochemii stejně jako ty :) (pokud si to dobře pamatuju a je to biochemie :D jestli ne, omlouvám se:D)

    S Percym naprosto souhlasím, člověk si to vůbec neuvědomuje, ale najednou je chodící encyklopedie. Jednou jsem si o řecké mytologii povídala s Řekyní, která u nás byla na výměnném pobytu, a z 20 mytologických příšer znala 3, zatímco já téměř všechny. To je pak hned vidět, kdo propadl Riordanovi. :D A máš pravdu, je to trochu dětštější, ale když jsem to ve svých 17 četla znovu, dostalo mě to úplně stejně jako napoprvé :)

    A mytologii mám ráda i jako takovou, i když se musí umět podat. To pak z řecké mytologie vzniká Percy Jackson a ze severské Pán prstenů, zatímco Češi mají Petišku. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že přesto, že to máš naopak, tak mě chápeš a neurazilo tě, co jsem napsala :D
      O profesorech je to určitě hodně. Ale ačkoli jsme měli šíleně super dějepisáře (a ještě byl fakt moc hezkej :D) nějak jsem se pro ty dějiny prostě nedokázala nadchnout....
      Studuji na fakultě Potravinářské a biochemické technologie, konkrétně obor Technologie potravin. Biochemku jako takovou tuším studuje Aires z Aires's world of books :) Ale tleskám, že si to takhle pamatuješ :)
      :D :D to s tou Řekyní je celkem sranda, i když mě by možná co se týče českých specialit tohoto typu trumfnul kdekdo :D
      Pán prstenů, pravda :) :D Jop...Petiška :D

      Vymazat
  5. Já jsem dějepis měla moc ráda, maturovala jsem z něho a ráda jsem si párkrát přečetla nějaký historický román, ale přímo mytologii jsem teda nečetla :) Mám za sebou pár opravdových faktografií, ale raději sáhnu po příběhu zasazeném do historie, který sice uvádí fakta, ale v popředí tam jde o nějaký fiktivní příběh :) Petišku bych si ráda někdy přečetla, ale sama od sebe se do toho moc nemám :) Snad časem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každého baví něco jiného :) Naštěstí :)
      Kdybych četla historický román, tak bych taky asi byla radši, kdyby šlo o fikci, přišlo by mi to automaticky zábavnější :D Nevím proč :)
      Právě, to je jedna z těch knížek, po které sáhneš asi jen když musíš, nebo k tomu máš nějaký impuls zvenčí. Přijde mi, že si to neotevřeš před spaním jen tak, jako odpočinkovou četbu :)

      Vymazat
  6. Já dějepis miluji a vždycky mě bavil, ale to platí jen pro dějiny 20. století. A jsem přesvědčená, že to, jestli člověk zrovna dějepis má rád nebo ne, velkou měrou ovlivňuje vyučující na základní a střední škole. Já měla štěstí a na střední škole a pak i na vejšce jsem měla úžasné přednášející, kteří dokázali mluvit o dějepise ne jen jako o sledu významných dat a událostí, ale hlavně v souvislostech a dokázali v posluchači probudit opravdový zájem. Báje ani mytologie mě nikdy příliš neoslovila a ani jsem nečetla žádnou knihu, která by jimi byla inspirovaná. Ale Percyho si chci určitě někdy přečíst :) Nedávno jsem viděla film a ten se mi moc líbil. Takže předpokládám, že kniha bude ještě lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Každého baví něco jiného a to je dobře :) Já měla dobrého vyučujícího a stejně mě to nebavilo. Ale vím, jak to myslíš :)
      Percyho si vezmi na paškál. Film je údajně dost špatnou adaptací, takže jestli se ti fakt líbil, tak z knihy budeš patrně úplně paf :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři