21. 4. 2015

Abeceda knihomola #F

Je tu další díl perfektního projektu, který mají na svědomí Kristý a Marky. Úkolem všech zúčastněných je vytvořit abecedu knihomolů, neboli jednou týdně zveřejnit tři asociace týkající se knih, začínající na dané písmeno. Tento týden se nese ve znamení písmene F.



FACEBOOK
Nebýt facebooku, můj blog asi zůstane navždy v propadlišti
zapomnění. Jako nový bloger není snadné se prosadit a najít své čtenáře. Zvlášť v dnešní době, kdy si blog zakládá každý druhý. Musíte to dělat buď vážně dobře, nebo jinak, než ostatní. Netvrdím, že se mě týká jedna z možností, ale snad na tom mém blogu přece jen něco bude (pochválit se člověk musí sám, nikdo jiný to za něj neudělá :D) :) Věřím, že každý bloger jednou ty své čtenáře najde, ale občas je vážně těžké se do povědomí blogerského světa procpat. 
Proto jsem za všechny, kdo můj blog objevili a pravidelně ho navštěvují vážně hrozně ráda a moc vám děkuju, že vás baví se sem vracet, číst a komentovat. Je to pro mě úžasná odměna a motivace :) Ten rok a půl vážně stál za to a já nemůžu uvěřit, že vás je tolik, koho moje psaní zajímá.
Ještě že ty sociální sítě existují a sdružují lidi ve všech možných odvětvích zájmů. Jsem moc ráda, že někoho (že by s tím měla něco společného Magdaléna? :)) kdysi napadlo založit skupinu Knižní blogeři a jejich pravidelní čtenáři, jejíž členové se letos v lednu většinově a veeelmi bouřlivě přesunuli do nové skupiny Knižní blogeři. Tam jsem nabrala asi většinu vás čtenářů a taky pár přátel, kterých si moc vážím a stali se nedílnou součástí mého každodenního, nejen blogerského, života.

FRUSTRACE
Představte si situaci, kdy se několik hodin patláte s recenzí, která ve finále zaujme sotva pár lidí. Na svou návštěvnost si nemohu stěžovat. Jak už jsem zmiňovala, vážím si každého příchozího čtenáře. Všechny, kdo ke mě chodí si pamatuji a mám radost, když se objeví a vítám je jako staré známé. 
Recenze však mají oproti ostatním článkům výrazně nižší návštěvnost. Čím to je? Máte to tak taky na svých blozích? Mají ostatní, nerecenzní články několikanásobně vyšší číslíčka v kolonce počtu kliknutí?
A pak se objeví někdo, kdo tvrdí, že blogům klesla úroveň, že je to samý tag a meme bez nápadu. Samá vata a že po kvalitních recenzích se slehla zem. S čímž mimochodem nesouhlasím. Jenže blogeři samozřejmě rádi píšou věci, které čtenáře zajímají. Nikdo si rád nepíše jen tak pro sebe. Aspoň v blogovém světě ne. Chce, aby lidi bavil a aby se k němu rádi vraceli. A proto musí blog vyplňovat takzvanou vatou. Musí psát to, co lidi baví. 

Jasně, mohu to posoudit i podle sebe. Recenze čtu moc ráda, ale většinou jen na knihy, které plánuji koupit, slyšela jsem o nich, mají pěknou obálku, nebo tu recenzi napsal můj oblíbený bloger. A možná radši čtu jiné články, než recenze. Jsem pokrytec? Možná. Jen chci vědět, jak to se čtením recenzí máte vy. Jestli automaticky klikáte na jakoukoli recenzi, co se třeba ve facebookové skupině objeví, obcházíte jen své oblíbené blogery a u těch čtete vše bez výjimky, recenze-nerecenze, nebo prohledáváte internet a cíleně sháníte nějaká hodnocení, když se rozhodujete, zda knížku koupit, nebo ne.
Jen jsem tím chtěla naznačit, že čistě recenzní blog snad psát ani nejde. To už se totiž vytrácí taková ta osobitost a už vlastně ani nejde o blog, ale nějaký recenzní server. Na tom také není nic špatného samozřejmě...no prostě...tak... A taky, že prostě zamrzí, když vaše snaha vyjde, třeba u méně známých knih, vniveč.

A to ani nehovořím o tom, jak frustrující je, když se snažíte do bloggerovského editoru narvat několik fotek za sebou tak, aby se zobrazily nějak smysluplně. To je podle mě nadlidký úkol a vždycky u toho ztratím tak deset let života, jak jsem vytočená a nakonec radši nechám článek bez fotek. 

FANDOM
Fandom už v dnešní době tak nějak patří k životu. Každý kdo četl
Harryho Pottera si někdy udělal nějaký test ohledně toho, do jaké koleje by ho zařadil Moudrý klobouk. Divergentní čtenář si zase představoval, do jaké frakce by se připojil, kdyby v posapokalyptickém Chicagu musel jednu zvolit. Martinův fanda zase přemýšlel, v jakém rodě by se cítil nejlépe ve Světe ledu a ohně. A takhle bych mohla pokračovat do nekonečna. Fandomů jsou tisíce a každý má stovky a tisíce členů. Každý se hrdě hlásí ke svým oblíbeným fiktivním světům, postavám a událostem. Ani já nejsem výjimka. Miluju fandomové předměty, diskuze, obrázky, gify a vůbec vše kolem mých oblíbených fiktivních světů. Jsem ráda, že existují lidi, kteří milují stejné věci jako já, zbožňují je se srovnatelným nadšením a mohu si nimi celé hodiny povídat o všem možném, aniž by si začali ťukat na čelo, kde že to žiju...

Jak rozšiřujete po světě, že jste napsali novou recenzi? Co musí splňovat recenze, aby vás zaujala? K jakému fandomu se hrdě hlásíte? Co vás v knižním světě frustruje? :) 
Share:

14 komentářů:

  1. S těmi recenzemi to mám stejné. Vůbec to nechápu, ale jsem ráda že i pár lidí na tu recenzi klikne a nechá komentář, ale stejně na moje recenze chodí málo lidí než na meme, které na blog přidávám a to mi přijde divné. Tu facebookovou stránku neznám musím se rychle přihlásit, abych poznala více blogů. Diky za tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky nevím, čím to je. Člověk by řekl, že budou nejčtenější, ale chyba lávky :)
      Vážně neznáš? Já myslela, že je úplně notoricky známá :D Kde jinde sháníš typy na blogy a promuješ svoje články? :) :D

      Vymazat
    2. Svoje články dávám jen na blogový facebook a blogy vždy najdu náhodou. :)

      Vymazat
    3. Ach tak :) No předpokládám, že i tak se dá fungovat :)

      Vymazat
  2. Opět skvělé asociace, mě ještě na F napadly finance :D Jak je to pro čtenáře náročné si nějaké udržet a hned je neutratit, občas s tím mám dost problém a musím se držet :)
    Blog nemám, takže všechny tvoje pocity ohledně toho jsou pro mě poměrně nové, i když je tak nějak předpokládám :) Ano, i já jsem měla několikrát tendenci něco takového založit, ale vždycky jsem došla k závěru, že bych asi byla jen jednou z mnoha, neumím si představit, kde bych na to našla dostatek takového času, aby to za něco stálo :) Na druhou stranu jsem i docela antitalent na techniku, takže nevím, jestli bych s něčím takovým uměla zacházet a vytvořit to, ale to už je něco jiného :)
    Obdivuju všechny blogery za jejich trpělivost, s kterou pracují na své stránce, vážně jo, protože si to všechno neumím sama ani představit :) A na řadu blogerů přicházím náhodou nebo přes nějakého jiného, mám však několik stálic, kam chodím pravidelně :) To množství se postupně rozrůstá a já v tom potřebuju nějaký systém, aby mi nic neuniklo a to je taky na palici :D
    K tvojí (vaší) frustraci :) Já třeba u těch blogerů, které mám opravdu v tom pomyslném užším kruhu (který se ale rozrůstá, protože najednou zjistím, že ten a ten z instagramu nebo z GR má svůj blog a já ho potřebuju sledovat :D ) koukám na všechny články, vždy si udělám kolečko a sleduji, co je nového, pročtu si to a snažím se komentáře psát :) Je ale pravda, že někdy, převážně u recenzí, přesně jak píšeš, po přečtení nevím, co dodat, aby to nebylo jedno a to samé dokola, ke knížce, kterou mám v hledáčku se vyjádřím většinou vždy, pokud ale o některé slyším poprvé a nepřispěla bych ničím novým, tak většinou mlčím :) To ale neznamená, že mě recenze nezaujala, je tedy lepší, ptám se tě jako blogerky, abych ti třeba 'jen' pochválila recenzi a něco z ní vypíchla, co mě zaujalo a ničím jiným nepřispěla nebo v tom případě nenapsat nic?:)
    S fandomem jsi to taky napsala skvěle :D Našla jsem se jak u Harryho, tak i u Písně ledu a ohně :) Já se často do něčeho totálně poblázním a pak sháním nejrůznější věci kolem toho, ale opravdu nejvíc mě to bere asi u těchto zmiňovaných, plus s přítelem ujíždíme na Marvelu , tam už máme taky pěknou sbírku věcí :D
    (Omlouvám se za román)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Pravda! Finance! Jakto, že mě to netrklo? :D Asi, že teď nemám na rozhazování, tak si ani knížky nekupuju :( Ale máš stoprocentní pravdu :)
      Tak zrovna zacházení s blogerem je to nejjednodušší...ačkoli jsi mě přivedla na jednu myšlenku, kterou jsem chtěla do článku zahrnout a musela jsem ji tam teď dopsat :D Protože to mě frustruje úplně nejvíc :D
      Navíc si myslím, že by sis při blogování vedla dobře :)
      Člověka to musí opravdu bavit, aby to na blogu bylo vidět a články za něco stály :) A taky musí mít trochu trpělivosti :) Některé věci nejde prostě sepsat za deset minut a šup, šup, publikovat, pokud to má nějak vypadat :)
      Já právě sleduju blogy přes blogger a facebookovskou skupinu. Tak mám skoro jistotu, že o nic nepřijdu :)
      Jsi skvělá, že tak pilně a důsledně komentuješ :) A tak obsáhle :) Vždycky se úplně tetelím štěstím :)
      Já komentáře miluju. Vážně pro mě není lepší odměna, než když se objeví nový komentář a je vidět, že ten klik, který se mi započítává do statistky znamená nejen klik, ale že to ten člověk dočetl až do konce a zajímalo ho to :) Takže za mě určitě komentovat, ať už je ten komentář jakéhokoli charakteru :) Je to pro blogera ten nejlepší dárek :)
      Napadlo mě zmínit i superhrdiny, ale nechtěla jsem si utrhnout ostudu, protože se v tom nevyznám :D
      Díky za mega komentář! Rozzářila jsi mi večer :)

      Vymazat
  3. Já na recenze koukám na oblíbených blozích, a pak taky klikám, když mě zaujme nějaká kniha a objeví se to ve skupině :-) Já píšu recenze velmi málo, jsem na to hrozně líná. Navíc mi zaberou hodně času, málokdy jsem s ní úplně spokojená a navíc to u mě taky nikdo nečte.
    Mně osobně se líběj středně dlouhé recenze, které jsou čtivé a na nic si nehrajou - tzn. nesnažej se vypadat profesonálně :D
    A FB je nejlepší. Co není na FB, to neobjevím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně :)
      Já píšu recenze na vše, co přečtu. Už to je pro mě zvyk a rituál, je to i pro mě, ale samozřejmě mě těší daleko víc, když si recenze někdo povšimne a ocení ji :D Já tu chválu prostě potřebuju :D
      Jo....to jsi vystihla :) Nesmí si na nic hrát :)
      Já mám ještě tu pojistku ve formě bloggera, tam mi neunikne nic :) Na FB sem tam něco jo :)

      Vymazat
  4. Mě jako první napadly FINANCE. Protože ty každý knihomol potřebuje, však leckdy je pro svou zálibu, buď nemá, nebo je není ochoten obětovat. :D
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, sypu si popel na hlavu, nevím, jak je možné, že mě nenapadly :D

      Vymazat
  5. Proč mi vždycky mluvíš z duše? Vždycky! Fakt (F!) nevím, jak to děláš, ale naprosto vystihneš moje myšlenky... Já čtu všechny recenze svých oblíbených blogerů (včetně tebe, pochopitelně ;)), i když je třeba nekomentuji. Ale taky mám zpravidla u recenzí nejnižší číslíčka, ačkoliv vážně nevím proč. Respektive vím - lidi to nebaví číst. Ale mě to baví psát, takže smůla, asi se jich nezbavíte! :D Ne, dělám si legraci, je to vážně frustrující fakt (ježíši, já s tím F dneska nepřestanu asi), stejně jako to, že musím recenzi hodit na Facebook, aby si ji aspoň někdo přečetl... Taky je skvělé mít 55 pravidelných čtenářů a 156 liků na FB když aktivních je jich tak deset... Co? no, ale to je zase jiný problém... Ještě jednou díky za milý a empatický článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, to je moje superschopnost :D Vystihnout slovy myšlenky ostatních :D
      :) Ach :) Teď se červenám :) Díky!! :)
      Asi to není taková zábava no, ale mám to stejně. Je to pro mě prostě už takový rituál, baví mě to a hrozně se na tom vyblbnu, takže taky nehodlám přestat a budu recenzovat i nadále vše co přečtu, nejen recenzní výtisky :)
      Já vím, že ne každý má čas každý den obcházet blogy a ještě vše komentovat, ale za sebe mohu říct, že když článek přečtu celý, okomentuji ho, byť stručně a o pár dní později, ale vím, že to blogera strašně potěší, takže to tak dělám :) Ale to už je vážně debata trochu na jiné téma :)
      Nemáš zač, jsem ráda, že se líbil :)

      Vymazat
  6. Pěkné asociace :) Já sama facebook blogu nemám, ale bez skupiny Knižní blogeři a čtenáři bych asi rozhodně neměla tolik čtenářů, kolik jich mám :D
    Té frustraci naprosto rozumím, protože to tak mám také. Člověk píše recenzi x hodin, pak je s ní i spokojený a nemůže se dočkat názorů ostatních - no a ve výsledku? Dva komentáře :D I u mě mají větší návštěvnost nerecenzní články. A ty zkrátka k blogování patří a vždycky budou. Dělají celé to prostředí blogu více osobní a čtenář má možnost poznat taky trochu autora. Já sama nemám tolik času na pročítání každé recenze, která se objeví ve skupině na facebooku. Mám několik oblíbených blogerů, jejichž recenze čtu i na knihy, které vůbec neznám. Jinak otevírám jen recenze na knihy, které mě zajímají nebo si je plánuji přečíst. Co se týče té "vaty" tak spíš než meme nebo projekty ocením nějaký originální článek, který vymyslel sám autor :) Ať už je to jeho povídání ze života, fotky knihovny nebo cokoliv jinak kreativního.
    A já sama se k žádnému fandomu nehlásím (a teď budu asi ultra noob, ale ani jsem nevěděla, že se tomu tak říká). To nadšení z přečtení knihy ze mě po chvíli opadne, takže nemám žádnou "životní lásku". Možná jsem o to přišla tím, že jsem jako malá nečetla Harryho Pottera :) Ale co se dá dělat, takovou chybu už nenapravím.
    Krásný článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :)
      Facebook blogu jsem, jak víš, založila teprve nedávno. Nemám tam tolik čtenářů jako tady ve Followers, ale i tak si myslím, že je to dobrá věc :) Bez Knižních blogerů bych měla úplnou smůlu :D Je to nástroj k nezaplacení :)
      Asi je to obecný trend s těmi recenzemi. Ale přesto je píšu prostě strašně ráda :)
      Mám to stejně. U některých blogerů si přečtu úplně vše co napíšou, bez ohledu na to, zda je to recenze, nebo vata, někdy si otevřu recenzi na knihu, co mě zrovna zajímá a díky tomu objevím nového oblíbence :)
      Taky mám ráda originální články, ale je dost těžké je vymyslet. Ale třeba taková abeceda knihomola by se dala označit za meme, ale přesto je dost originální, protože každý účastník ji pojme úplně jinak :) Takže tomuhle projektu dost fandím :)
      :D No vidíš, moje články jsou poučné :D
      To je hrozná škoda, že nemáš nějakou ultra lásku, co se týče knižních sérií :) Tím jsi rozhodně přišla o hodně, ale co se dá dělat :)
      Děkuju :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři