7. 4. 2015

Abeceda knihomola #D

Je tu další díl perfektního projektu, který mají na svědomí Kristý a Marky. Úkolem všech zúčastněných je vytvořit abecedu knihomolů, neboli jednou týdně zveřejnit tři asociace týkající se knih, začínající na dané písmeno. Tento týden se nese ve znamení písmene D.

Detektivka
Detektivky jsem četla vždycky. Už od malička jsem tíhla k sériím o mladých pátračích, tahala jsem si z knihovny domů štosy stokrát ohmataných výtisků Správné pětky, Tajné sedmy, Tajemství a dalších napínavých děl, nejen z pera Enid Blytonové. I dnes často zatoužím se k těmto útlým knížečkám vrátit a připomenout si ty skvělé chvíle, které jsem s nimi prožívala. 
Už jsem ale velká (:)), a tak jsem přesedlala na dospělou literaturu. A zrovna nedávno jsem objevila kouzlo žánru, který se rozmohl v posledních několika letech a jehož boom pravděpodobně rozpoutal Stieg Larsson, aspoň co si tak matně uvědomuju. Severská detektivka mě uchvátila do svých spárů a já nevím, jak z nich ven a vlastně se ani ven dostat nechci. Moje první setkání se severským autorem sice dopadlo v podstatě katastrofálně, ale za všechny to pro mě vyžehlil Jo Nesbø, když jsem se před několika týdny ponořila do jeho Policie a mohla tak nahlédnout do temných zákoutí jeho mozku a nechala se unášet na vlnách jeho nápadité fantazie. Teprve tehdy jsem zjistila, co na severských autorech všichni proboha vidí.
Ani americkou detektivkou nepohrdnu. Moji oblíbenci Kathy Reichs a James Patterson naštěstí mají poměrně slušné tempo, co se vydávání nových knih týče, stejně tak jich je už spoustu venku, takže v tomhle ohledu se mi ještě pěkných pár let nestane, že bych neměla co číst.

Diagnóza blog/Disciplína
Vzpomínky na srazy si ráda přehrávám i dlouho po jejich uplynutí. Už nevím, kdo tuhle nesmrtelnou hlášku a nové označení pravého stavu věcí před pár týdny v café baru Caffeine pronesl (ráda bych si myslela, že jsem to byla já, ale jistá si nejsem), ale každopádně se mi to hodně líbilo a k našemu seznamovacímu kolečku, které tak připomínalo sezení Anonymních alkoholiků, neskutečně sedělo. Diagnóza blog. Minimálně pro můj stav je to více než trefné. Blog je pro mě drogou. Je to moje závislost a posedlost. Možná to bude znít divně, ale já se v blogu znovu našla. Neznamená to, že žiji zcela mimo realitu a nevnímám svět  odmítám, to co mi nabízí. To ani v nejmenším. Na druhou stranu neuplyne den, kdy bych na tenhle svůj zlomek kyberprostoru, který patří jen mně, nepomyslela. Abych alespoň chvíli neuvažovala nad tím, jakým článkem vás potěším, jak pojmu recenzi na knížku, kterou jsem zrovna dočetla, nebo jestli by se nehodilo zase něco odlehčujícího, jako třeba tag, či prostá vykecávačka. Mám toho v hlavě tolik, co vám chci sdělit...
Navíc...jsem posedlá disciplínou. Nesnesu pomyšlení, že bych se s nějakou recenzí, kterou mám napsat do určitého termínu opozdila, nebo že bych prošvihla den, kdy má na blogu viset příspěvek do projektu. To prostě nesnesu. Ale nestresuji se s tím. Tohle já si prostě ohlídat zvládám. Vím, že blog má být tvůrčí místo a ne povinnost, ale já to to i přes dodržování pravidel jako povinnost neberu. Tohle je pro mě prostě způsob jak funguji a jiná už nebudu.

Dokonalost
Už jsem to jednou zmiňovala v recenzi, takže jen stručně. Kluci v knížkách jsou dokonalí. Ale jsou dokonalí tak, že jsou nereální. A upřímně, dost otravní. Většina holek si možná v určitém věku přeje kluka jako z knížky. Já bych si však aspoň pro jednou přála v knížce vidět kluka, jako ze života.
Je to možná způsobeno i odlišnými prioritami co se týče dokonalosti vztahu, ale já ty YA párečky prostě nechápu. I proto jsem se nikdy platonicky nezamilovala do žádného z těch superpozorných sladkých knižních chlapečků, co svou holku nosí na rukou a dělají co ze záblesku jejich duhovek vyčtou.
Vezměte si takového Rona. Toho miluju. Ale je to dokonaý boyfriend? No ani náhodou. Je to bručoun a vztekloun. Žárlí, ale tak nějak rozumně. Ale je vtipný a věrný. A to je to co se mi na klucích líbí. Smysl pro humor a osobní kouzlo. 

Jaká s knihami související slova začínající na písmeno D napadnou vás? Jak pohlížíte na dokonalost knižních mužů? Co vypovídá o společnosti a o vztazích v reálném životě? Libujete si v detektivkách? 
Share:

4 komentáře:

  1. Detektivky, taky je mám hrozně ráda, přesně jak píšeš, jako malá jsem si prošla Tajnou sedmou apod., doteď si vybavuju, jak se mi ty tenké knížečky líbily a jak jsem je hltala :) Dneska si kromě klasiky, Agathy Christie, přečtu kromě všech severských, od Olsena, přes Keplera po Nesboho/Nesba a další, taky moc ráda třeba Deavera, i když jsem zdaleka ani od jednoho zmiňovaného nepřečetla všechno, doufám, že tomu tak jednou bude, protože mě všechny příběhy moc lákají :) Mimochodem i detektivka od Kinga (Pan Mercedes) je hodně povedená :)
    Co se týká blogu, tak je vidět, že tě to hrozně baví a ráda si tvoje příspěvky pročítám a říkala jsem si, že jsi opravdu přesná, co se článků (projektů) týče a teď jsi mi to vysvětlila :D
    Je pravda, že všichni YA chlapci a YA párečky jsou trochu nereálné, ale pro mě je to někdy únik z našeho světa, z našich starostí, do takové trochu pohádky, někdy ty naivní představy a postavy baštím, ale je fakt, že nemůžu říct, že bych z nějaké takové postavy šílela zamilovaností, oblíbeností apod. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůůů :) :) Prostě Enid Blyton asi neodmyslitelně patří k dětství naší generace :) :)
      Já právě od Agathy nečetla žádnou knížku (ostuda, já vím!), ale televizní Hercule mi nikdy k srdci nepřirostl a je mi tak nějak automaticky nesympatický :D nevím :D
      Deavera máme doma kompletního, ale ještě jsem ho nevyzkoušela. Jednoho dne se na něj vrhnu, protože věřím, že to budu milovat!
      Jsem ráda, že se moje pocity evidentně promítají do článků :) Baví mě to hodně a asi mě to jen tak nepustí :) Já si zase ráda čtu tvoje komentáře :) Vždycky mě hrozně moc potěší, povzbudí a dají mi vědět, že to nedělám "zbytečně" :) Jsem megapřesná! :D Moje zodpovědnost mě jednou dožene k šílenství :D
      Já si to taky ráda přečtu, ale většinou prskám nad tím, jak je to pitomé :D Ale stejně se k tomu zase vrátím, protože mě to prostě baví...divné :D

      Vymazat
  2. Já mám takovou radost, že se ti Nesbo tolik líbil! :) Prostě dokud to člověk nezkusí, tak nemůže pochopit, co na něm všichni vidí. To se totiž nedá nijak popsat. Také mám detektivky ráda, přesto neznám tolik autorů. Mám tendenci, že když narazím na nějakého dobrého, tak čtu knihy jen od něj a tak trochu se bojím zkoušet něco jiného - "neověřeného".
    Diagnóza blog je tak výstižná! :) A napsala jsi to tak strašně krásně. Já mám s tou disciplínou občas problém. Když mám spoustu povinností v osobním životě, nezbývá mi čas ani chuť vymýšlet něco na blog. Ale takové období rychle přejde a já to vím. Rozhodně nechci nic lámat přes koleno.
    S těmi dokonalými knižními muži naprosto souhlasím! Černovlasý, modrooký, všichni ho chtěj, ale on je dokonale nepřístupný, skvěle vypracované tělo i když prakticky vůbec necvičí... :D Propána, tomu přece nemůže nikdo věřit ne???
    Moc pěkně zpracovaný článek a zajímavé asociace :)

    OdpovědětVymazat
  3. :) :) Taky miluju, když někomu něco doporučím a jemu se to líbí :)
    Tvůj trochu konzervativní přístup a neochota zkoušet něco nového, když už jsem našla úžasného autora naprosto chápu a sdílím :D
    :) Díky moc :) Snažila jsem se do toho odstavce vložit přesně to, jak to cítím :) Chápu, každý to má jinak. A lámat přes koleno to opravdu nemá cenu :)
    A co teprve vypracované tělo a síla jako zamlada i přes to, že prakticky umírá na nádor? To asi těžko!!!!
    Díky moc :) :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři