12. 3. 2015

Finding Cinderella - Colleen Hoover

Náhodné setkání dvou lidí může jejich životy a smýšlení o lásce převrátit úplně naruby. Aby si zachovali dokonalost okamžiku, dohodnou se, že jelikož se setkali potmě, nevědí jak vypadají, neřeknou si ani svoje jména a žádné podrobnosti. Prožili spolu něco nádherného, ale to jen proto, že předstírali, že je vše perfektní. 
I o rok později Danielovi dívka, kterou pojmenoval Popelka, leží v hlavě. Naštěstí se ale setká se Six, která by mu mohla pomoci na tajemnou Popelku zapomenout.

Colleen Hoover se ke své sérii Bez naděje rozhodla napsat doprovodnou novelku, jejímiž hlavními hrdiny jsou Six, nejlepší kamarádka Sky a Daniel, nejlepší přítel Holdera. Jsem strašně ráda, že se Hoover rozhodla tuhle knížečku vydat, neboť mně osobně se strašně líbila a příběh Six s Danielem mi přišel mnohem zábavnější, než celá dramatická láska Holdera a Sky. Navíc s necelými 180 stránkami má optimální délku, při které mi ještě jisté věci nestihly začít vadit a vážně jsem si čtení vychutnala.
Finding Cinderella potěší zejména ty, kteří Hopless četli, ale nevyzrazuje prakticky nic z děje série a dá se číst i bez její znalosti. 

Pro autorčiny knihy je typická neskutečná přeslazenost. Její postavy jako by byly stvořené jen z pocitů, všechno je takové divadelní, jako třeba to, že se veškeré vnitřní monology a pohnutí mysli projeví na držení těla, lesku očí či obrysu rtů. Hrdinové v sobě tedy navzájem čtou jako v otevřené knize, přičemž je všechno zprostředkováno ústy či myšlenkami samotného vypravěče. Někdy všechna ta láska může být až trochu frustrující a nadbytečná, ale s tím člověk musí počítat, když se začte do romantické knihy. 

Colleen se však nedá upřít ohromný spisovatelský a vypravěčský talent. Její knihy se čtou snadno a rychle, většinou je otočení poslední stránky otázkou sotva jednoho, dvou odpolední. Nejsou přímo napínavé, ale rozhodně jsou hodně zajímavě pojaté a prostě mile oddechové. 

Hrozně moc se mi líbil vztah Daniela s jeho rodiči, kteří musejí být ti nejsprávnější moderní rodiče na světě. Bylo osvěžující vidět tak zdravý a upřímný vztah syna k mamce a taťkovi. Neustálé popichování a otevřenost jejich soužití mi přišla naprosto bombastická a nemající obdoby. Nevím, proč většina knih o mladých lidech rodiče buď skoro ignoruje, nebo je vykresluje v ne zrovna pozitivním světle. 

Finding Cinderella je vhodná pro chvíle, kdy jste naladěni na pořádnou porci romantiky a chcete se aspoň zprostředkovaně vrátit za hrdiny Hopeless. 
Daniela, Six a nejen jejich dialogy si stoprocentně oblíbíte a určitě si u nich odpočinete. Autorčin nezaměnitelný styl a humor vás bude provázet celou knihou a nedovedu si představit, že by někoho mohl zklamat :) 

Pro ty, komu nedělá čtení v angličtině problém mám jednu dobrou zprávu. Knížka je momentálně dostupná na amazonu zcela zdarma :)

“You're my best friend and I love you. I'm not ashamed to admit that I love a guy. I love you, Holder. Daniel Weasley loves Dean Holder. Always and forever."
"Daniel, go make out with your girlfriend," he says, waving me off.
I shake my head. "Not until you tell me you love me, too."
His head falls back against Sky's headboard. "I fucking love you, now GO AWAY!"
I grin. "I love you more.”

“How the hell old is she? “You’re not in junior high, are you?” “God no. I’ve just never held anyone’s hand before. The guys I’ve been with seem to forget this part. But it’s nice. I like it.” “Yeah,” I agree. “It is nice.” “Wait,” she says. “You aren’t in junior high, are you?” “No. Not yet,” I say.”
“Let me guess. Dark hair, brown eyes, great abs, white teeth, Abercrombie & Fitch.” “Close,” I say. “Light brown hair, correct on the eyes, abs, and teeth, but American Eagle Outfitters all the way.” “Impressive,” she says. “My turn,” I say. “Thick blonde hair, big blue eyes, an adorable little white dress with a matching hat, royal blue skin, and you’re about two feet tall.” She laughs loudly. “You have a thing for Smurfette?”
Share:

12 komentářů:

  1. Ty ses do Colleen Hoover nějak pustila! Jsem ráda, že se Ti kniha líbila, i když já se k ní teď nejspíš nedostanu :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec jsem neměla ponětí, co bych měla začít číst, nevěděla jsem na co mám chuť a chtěla jsem něco krátkého, kde se nebudu muset dlouho dostávat do složitého nového světa a sžívat se s postavami :) Návrat k Six byl jasná volba po tom, co jsem objevila knížku zdarma na amazonu :)
      Třeba někdy vyšetříš chvilku, nebo budeš mít krizi jako já a sáhneš po ní :)

      Vymazat
  2. Ta přeslazenost je vážně autorčino poznávací znamení. A je to zrovna věc, na kterou bych asi v momentálním rozpoložení neměla moc chuť. Každopádně myslím, že v budoucnu ji určitě vyzkouším. Colleen prostě umí psát a její příběhy mají co do sebe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou za čas pořádná romanťárna neuškodí, navíc se to prostě hrozně snadno čte :) Ale pokud na to nemáš náladu, což chápu, tak nemá cenu to lámat přes koleno a radši si počkej :) Později si to určitě vychutnáš víc :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) Já jsem zatím nic od Colleen Hoover nečetla, ale na některou z jejích knížek se určitě brzy chystám..Taky už jsem slyšela, že pro její knížky je typická přeslazenost, takže jsem vlastně i zvědavá, jak moc jsou sladké a jestli mi sednou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Colleen je typicky romantická autorka a chce to na ni mít náladu, jinak tu atmosféru vůbec nedoceníš. Je talentovaná a jakmile kouzlu jejích knih jednou propadneš, už z něj nevybředneš ;) :)

      Vymazat
  4. Úžasná recenze :) Autorku mám hodně ráda, takže určitě i toto dílo je skvělé, ale víš jak to mám s angličtinou. Přesto si to zkusím stáhnout a zkusit přeložit, protože v češtině má autorka velmi jednoduchý styl, tak třeba to bude i v angličtině lehčí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)
      Musím říct, že bych těžko hledala jinou YA autroku, jejíž knihy by byly vhodnější pro anglicky čtoucí začátečníky. Já se do jejích knih vždy tak začtu, že ani nevnímám, že nejsou česky. Její angličtina je srozumitelná, snadná a přesto má svoje kouzlo :)
      Nenech si Finding Cinderella ujít :)

      Vymazat
  5. V první řadě bych ti chtěla pochválit recenzi - tak akorát informací, aby si člověk udělal nějakou představu a zároveň aby mu něco nebylo vyzrazeno. Od Hopeless jsem beznadějně ( :D ) zamilovaná do Hooverové, tak doufám, že ostatní knihy jsou minimálně stejně dobré. Děkuji za tip, už jsem knihu na Amazonu stáhnula! :-) <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Dělám co mohu, aby byly recenze co nejpreciznější, ale samozřejmě se mám ještě hodně co učit :)
      :) Colleen fakt psát umí a když člověk knížku čte v ten pravý čas, je to neopakovatelný zážitek :)
      Mně se třeba konkrétně tahle fakt hodně líbila :) Ta romantika mě někdy přiváděla k šílenství, ale to právě proto, že jsem nebyla ve stoprocentně romantické náladě :D Stejně jsem to měla u Maybe someday. Ta kniha má nápad, kouzlo, je moc hezká, ale musíš unést 300 stran zamilovanosti :D
      Není zač :) Doufám, že se takhle tahle novelka dostane k více lidem, kteří třeba na amazonu normálně tolik nešmejdí a nevšimnou si téhle skvělé nabídky sami od sebe :)

      Vymazat
  6. Budu se opakovat, ale Colleen prostě miluju :) Sice je přeslazená, ale tím vyvažuje to vždycky zajímavým příběhem a nepochopitelnou čtivostí :D Úplně moc nemusím přeslazené knížky (ok, občas záměrně sáhnu po nějaké oddechovce :D), ale Colleen to pro mě umí podat tím správným způsobem - takže když mám takovou tu rozněžnělou náladu, sáhnu po Colleen a nikdy nejsem zklamaná :D
    Knížka sice pro mě není Colleeniným nejlepším výtvorem, ale na druhou stranu je to taková milá přijemná oddychovka. Vztah Daniela s jeho rodiči byl úžasný, několikrát mě opravdu rozesmály :)
    Skvělá recenze ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šííííílenou čtivostí! :) :)
      Přijde mi, že je máš rozhodně radši, než já :D Já na ně občas i nadávám a přesto je pořád čtu :D
      Milá oddychovka. Nic jiného ani od těchto knížek neočekávám a přesto, u Colleen vždycky najdu něco navíc :)
      Nejlepší! :)
      Díky moc! :) :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři