14. 11. 2014

Věk X - Šachovnice bohů - Richelle Mead

Justin March, služebník a odborník na náboženské skupiny byl před čtyřmi lety poslán do exilu do Panamy. Nyní se ale v RUNA děje podezřelá série rituálních vražd, která by mohla mít náboženské motivy a vláda geniálního Justina potřebuje. Proto je mu ochotna částečně prominout selhání, které ho stálo občanství a obrací se na něj s prosbou o pomoc. Justin se má vrátit do RUNA v doprovodu osobní stráže Mae Koskinenové, pretoriánky, jedné z nejlepších bojovnic celé země. 

Kniha balancuje na pomezí sci-fi, dystopie a paranormální detektivky. Richelle Mead se evidentně snaží vymanit z pověsti Young adult autorky píšící pouze o upírech a přesedlává na psaní knih pro dospělé. To však rozhodně není na škodu. Na stylu je vidět, že se posunula ve své spisovatelské kariéře mnohem dál, ale přesto v příběhu zůstává cosi z jejího osobitého stylu. 
Příběh je vyprávěn z pohledu Justina, Mae a Tessy. Tessa je něco jako Justinova chráněnka, kterou kvůli dluhu, který cítil k jejímu otci Justin vysvobodil z Panamy a zařídil jí příslib lepšího života v RUNA. 
Jestli si oblíbíte Mae, trochu odtažitou, ledovou a za všech okolností přísně střežící svoje emoce, nebo Justina, geniálního, impulzivního a tíhnoucího k závislostem, to už je na Vás. Za sebe však můžu říct, že se Richelle Mead opět podařilo nemožné a já jsem musela mít ráda všechny hlavní postavy. 
Příběh je velice rozmanitý a kniha má jen jeden handicap, stejně jako všechny první díly. Seznamujeme se zde se světem, jsou nastolovány pojmy a to pěkně pomalu a postupně. Do půlky knížky o některých věcech vůbec netušíte, co mají znamenat a vše je odhalováno tak, jak poznáváme postavy my čtenáři i v průběhu seznamování mezi hrdiny samotnými. To však není žádný problém, protože se do čtení velice snadno ponoříte. Ani se nenadějete a zjistíte, že už je pěkně pozdě v noci, za chvíli vstáváte, ale zvládli jste přečíst nejméně třetinu 450 stánkové bichle. Rozhodně je dobré, se na knihu pořádně, ale opravdu pořádně soustředit, protože jinak by se mohlo snadno stát, že se v záplavě faktů a jmen snadno ztratíte. Já sama jsem se občas musela o pár stránek vrátit, nebo se na chvíli zamyslet, jak to vlastně všechno bylo a kdo je kdo.  
Novinka Richelle Mead je nabitá akcí, náboženstvím (ale velice nenásilným způsobem podaným!), mytologií a co si budeme povídat, taky alkoholem a sexuálním napětím
Po přečtení Vampýrské akademie mi bylo jasné, že mi nová série téhle autorky nesmí uniknout. Nesmíte čekat druhou VA, druhou Rose a Dimitrije. Tohle je jiné. Jiné však neznamená špatné, vlastně je to totiž geniální a já teprve po dočtení pořádně doceňuji skutečnou promyšlenost od prvního do posledního detailu, na což jsme již u Richelle zvyklí.  
Šachovnice bohů jako první díl se slibné série Věk X, mohu doporučit jak Richelliným skalním fanouškům tak těm, jež se s její tvorbou setkávají poprvé, nebo se jim její předchozí díla nelíbila. Kniha je totiž úplně jiná, než Vampýrská akademie a troufám si říct, že by mohla zaujmout mnohem širší okruh čtenářů. Je v ní něco pro každého. Akce, souboje, krev, mytologie, víra, nadpřirozeno, sex, alkohol a technologické vynálezy. 
Šachovnice bohů si mě postupně dokázala dokonale získat a já nestíhala valit oči, jak je to dobré. Zaslouží si proto ode mě 4 hvězdičky. Musím si nechat rezervu na druhý díl, protože tuším, že to teď už bude jenom lepší, když už se ve světě po Úpadku vyznáme. 

"Tohle je skříňka," řekla Melissa hlasitěji, než bylo nutné, i když kolem byl všudypřítomný šum. Taky přehnaně pečlivě a pomalu vyslovovala. "Do té si dáváme věci. Nejprve musíš otevřít dveře. Položíš ruku na zámek a ten načte tvůj čip. To je ta věco, co máš v ruce."
Tessa už od své první návštěvy školy věděla, jak skříňky fungují. I když v Panamě nic srovnatelného neměli, nebylo na tom nic těžkého. I tak se však na Melissu usmála a řekla:"Děkuju."
"Co jsi to řekla?" zeptala se Melissa. 
"Řekla jsem: Děkuju." Melissa po Tesse pořád chtěla, aby všechno opakovala, a tvrdila, že jí kvůli přízvuku nerozumí.
"Prosím," téměř zařvala Melissa. 

"Tady budeš mít angličtinu," řekla Melissa, když dorazily do první místnosti podle rozvrhu. "Tady budeš číst knihy. V knihách jsou slova, která vyprávější příběhy nebo sdělují fakta."
"Děkuju," řekla Tessa.
"Cože?" 
Share:

12 komentářů:

  1. Z tohoto som bola absolútne nadšená, ale už asi dva týždne čítam dvojku, som v polke a strašne sa nudím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu taky dvojku a jsem cca v půlce a baví mě to srovnatelně jako první půlka jedničky :)Čekám nějakou pecku :D

      Vymazat
  2. Jesus, ty píšeš ty články tak často, že je se svým tempem pořádně nestíhám číst! :D
    Jinak moc pěkná recenze. Já osobně byla z knihy opravdu nadšená, pro mě šlo o nejlepší knížku, kterou jsem od Richelle Mead četla. Sice přiznávám, že z její tvorby mám přečtené jen první dva díly VA a asi jeden díl Sukuby, ale nemyslím si, že by mě zbylé díly VA mohly tolik ohromit jako právě Šachovnice bohů. Já mám prostě tenhle typ knih ráda a už se moc těším na ten druhý díl. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Snažím se postovat jednou za dva dny, někdy se to vyvrbí i častěji, ale rozumím, že z pohledu čtenáře to je někdy možná až moc, proto se zkouším krotit, ale když mě osvítí múza tak píšu a píšu a předepíšu si několik článků a pak mám chuť hned na všechny slyšet odezvu, tak pak trochu šílím a publikuju a publikuju :D
      Děkuju! :)
      Pokud tě neohromily první dva díly VA, tak nemyslím, že by to ty další napravily...možná trojka...Já je tedy bezmezně zbožňuju a fakt mě to bavilo :) Sukubu ani Pokrevní pouta jsem ještě nečetla, ale rozhodně se chystám, protože pro mě stojí za to i tyto série :)
      Věk X je úplně jiný, ale stejně skvělý :)
      Druhý díl zrovna čtu a konečně se to začíná rozjíždět! (jsem lehce za půlkou) :) Recenze bude :)

      Vymazat
  3. Richelle Mead a rituální vraždy? No já zírám :) Ale na druhou stranu ji obdivuji, že dokáže psát knihy, které nejsou jak přes kopírák a nebojí se sáhnout po zcela odlišném konceptu. Zatím se do té knihy nehrnu, potřebuji teď od Richelle trochu pauzu, ale určitě se do ní pustím někdy v budoucnu. Moc pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skutečně se úplně oprostila od témat předchozích knížek i od přístupu k postavení celého příběhu :)
      Taky obdivuji, že je tak multifunkční! :D
      Jasně, dej si pauzu :) Pak ti budu závidět, že máš ještě nějakou nepřečtenou Richelle v zásobě :D

      Vymazat
  4. Riachelle Mead patří mezi mé oblíben spisovatelky a to hlavně kvůli VA, což je pro mě skvělá série, kterou můžu doporučovat všem, ale nedokážu si ji představit jako spisovatelku tohoto žánru. určitě to zkusím, protože to zní nadějně a tvoje recenze mě nadchla, tak potom uvidíme, jak se mi to bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. VA je skvělá a já ji zhltla jedním dechem a vážně jsem se u ní bavila :) Věk X je úplně někde jinde, ale to nijak neumenšuje to, že mě to taky hrozně moc bavilo, i když tak nějak jinak :)
      Zkus! :) Rozhodně je to slibný začátek nové série :) Těším se na tvou případnou recenzi :) Děkuji :)

      Vymazat
  5. Tak ok, dám tomu znova šanci až budu mít lepší náladu :D Dost si mě svou recenzí nalákala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je rozhodně jedna z těch knih, na kterou člověk musí mít tu správnou náladu, aby mu padla do noty :) U mě se to povedlo :)
      Díky, to jsem ráda! O to mi totiž šlo! :) :D

      Vymazat
  6. Recenzí jsi mě nálakala. Až budu mít na něco podobného chuť, určitě se na ní mrknu. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) Richelle je v podstatě zárukou kvality :) Zatím tedy soudím jen z VA, Věku X a první kapitoly Pokrevních pout, ale rozhodně neuděláš chybu, když si něco od ní přečteš :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři