16. 9. 2014

Vampýrská akademie 3 - Stínem políbená - Richelle Mead

Rose, Dimitrij, Lissa, Adrian, Christian. Naše hrdiny již není třeba představovat, protože se k nám vrací již ve třetím dílu Vampýrské akademie.
Novice, kteří studují na strážce čeká s blížící se maturitou terénní praxe, což znamená, že každý dhampýr bude hlídat jednoho Moroje před útoky Strigojů. Tedy ne těch skutečných samozřejmě. Učitelé a strážci si zahrají na Strigoje a tím získají obrázek o tom, kdo se na své budoucí povolání hodí a kdo se ještě bude muset hodně učit. Rose ví, že to s Lissou zmákne levou zadní. No ale co když se terénní praxe zkomplikuje a promění se v noční můru už od samého počátku? Ale tato důležitá zkouška není to jedniné, s čím si Rose musí dělat starosti. Je tu ještě Viktor Daškov. Vážně nemocný Moroj, který byl uvězněn za mučení Lissy. Je možné, že nakonec přece jen unikne spravedlnosti?

Ani ve třetím díle autorka nezůstává pozadu a okamžitě nás čtenáře šokuje. Pouto Rose a Lissy jako by bylo čím dál silnější a přitom Lissa není jediná, kdo se Rose vkrádá do hlavy. No neštvalo by vás, kdyby jste byli tak často svědky situací, u kterých se pozorovatel může jen červenat? A navíc byste si neodpočinuli ani ve snech, kam se vám vkrádá další Moroj? Muselo to být vážně k vzteku a já se ani nedivím, že toho měla Rose plné zuby.


Naše malá dhampýrka nám pomalu dospívá. Co má však trochu vadilo a co v mnoha případech vyústilo v rostoucí problém bylo to, že se hrozně moc uzavírala. Měla starostí nad hlavu, ale odmítala si ulehčit, svěřit se, nechat si pomoci. 
Další věcí je její neskonalá obětavost a nesobeckost, které jsou její největší předností a zároveň zkázou. Byla vychována k tomu, že "Oni mají přednost" a tomu podřizuje celý svůj život. Takovou kámošku aby člověk pohledal. 

Dimitrij, můj nový fiktivní přítel. Při každé zmínce o něm srdíčko zaplesá nejen Rose, ale i všem osobám čtenářkám. Jeho odstup a hlas rozumu jsou občas k nakopnutí, ale ani on nemůže odolávat dlouho.


Lissa si mě stále nedokázala získat. Oproti tomu Christian je stále stejně skvělý, ne-li lepší.

Adrian, alkoholik, ale skvělý a ohromě charismatický kluk. Je v něm mnohem více, než se může na první pohled zdát. Rose to odmítá vidět, ale my máme jasno. 

Více pozornosti je tentokrát věnováno i kavalírovi Eddiemu, kterého je vážně těžké si neoblíbit.

"Co to je?" zeptala jsem se ho, když z lednice vytáhl misku se syrovým masem. 
"Maso,"odpověděl a hodil to na linku.
"To vidím, ty idiote. Jaký?"
"Hovězí." Vytáhl další nádobu a pak ještě jednu. "A tohle je telecí. A tohle vepřový."
"Budeš krmit Tyrannosaura rexe?"
"Leda bys nějakýho měla. Tohle je na sekanou."
Vyvalila jsem oči. "Ze tří druhů masa?"
"Proč by někdo jedl sekanou, kdybys do ní nedala žádný maso?"

Proč si máte přečíst právě tuto knihu?  Akce, láska, přátelství, duchové, menší a malichernější, ale i větší a epické bitvy, to všechno je obsaženo ve Stínem políbené. Hrdinové se nám vyvíjejí, což je nejpatrnější v případě Rose, která trochu krotne a je rozumnější. Příběh je nabitý zvraty (ne že bych tedy většinu neodhadla předem, ale předpokládám, že to bylo myšleno, jako překvapivé zvraty) a ani chvilku nedostanete prostor se nudit. Kniha zkrátka nemá žádná hluchá místa. Jak už jsem zmínila dříve, největší předností knih R. Mead jsou dialogy, které dodávají příběhu na dynamičnosti a prakticky nedovolí, aby vám ze rtů zmizel úsměv. 

Každý z prvních tří dílů měl dechberoucí konec. Jestli vás v knize nic nepřekvapí po celou dobu, tak z posledních patnácti stránek vám spadne čelist. Tohle autorka prostě umí. Šokuje vás tak, že nebudete moci jinak, než v momentě kdy dočtete Mrazivý polibek zvednete zadek z gauče a poběžíte do nejbližšího knihkupectví pro další díl. 

Třetí díl VA ani v nejmenším nezaostává za těmi předchozími. Možná právě naopak. Po tom, co nám autorka nabídla ochutnávku tohoto nového a vzrušujícího světa, je nám v pořádných dávkách servírována jedna delikatesa za druhou, kterých se nebudete moci nasytit. 

Prostě a jednoduše, vás zcela vážně prosím a vybízím - popadněte tuhle knihu a ponořte se do skvělého vyprávění. Garantuji vám, že ani nemrknete a budete na konci, hladoví po dalším dílu stejně jako já. Takže se mějte, já jdu číst Krvavý slib.

Ráda bych touto cestou poděkovala serveru knihy.idnes.cz za poskytnutí recenzního e-booku. Pokud stojíte o vlastní kopii, můžete si ji zakoupit zde.
Share:

2 komentáře:

  1. Hezká recenze! Rose mě s tou svou uzavřeností už taky pěkně štvala. Plus jak se na začátku pořád vztekala :D Ale fascinuje mě, jak autorka umí každý díl něčím novým oživit. Závislost!! Nejen na Dimitrijovi <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Hrozně mě tvá chvála vždycky potěší! :)
      Rose je vztekloun už od začátku, ale tady to bylo fakt výrazné :D
      Přesně...pořád něco nového, žádné kopírování, opakování a nuda :) Závislost maximální! Proč jsem se tomu tak dlouho vyhýbala?!?!?!

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři