21. 7. 2019

Modrá – Lucy Clarke

Lana a Kitty cestují po Filipínách. Touží po dobrodružství a nekonečně svobodě. Šance na obojí se jim naskytne, když získají možnost přidat se k posádce Modré, jachty plující z Filipín na Nový Zéland. Volné dny, pohoda a každovečerní večírky je okouzlí, stejně jako širé moře, osamělé ostrovy, potápění a noční obloha. Po čase se však dovtípí, že na palubě přece jen není všechno bez poskvrnky. Každý z jejich nových přátel si z minulosti nese tajemství. Jednoho dne se situace vyostří tak, že jeden ze členů posádky beze stopy mizí, uprostřed širého moře, bez možnosti dostat se bezpečně kamkoli mimo jachtu.

Lana utíká z Anglie, protože má pocit, že ji její otec zradil. Kitty jako její nejlepší kamarádka bez otázek balí batoh a vyráží s Lanou na cestu. Cestují po Filipínách na vlastní pěst, ale zatouží po něčem větším. A jako zázrakem se dostanou na palubu Modré. Rychle zapadají mezi partu poustevníků, kteří brázdí svět podobně jako ony. Každý z nich má vlastní důvod, proč se vydal na cesty. Ať už se snaží schovat před světem, či sami před sebou, na lodi jsou si všichni rovni. Nikdo se na nic neptá, minulost není důležitá. Žijí okamžikem. Alespoň do chvíle, než cosi prohnilého vyplave na povrch.

Kniha Modrá na vás jak obálkou, tak vlastním motivem dýchne neskutečně letní atmosféru. Modrá a průzračná mořská voda, letní vzduch, slunce, svoboda, přátelství a nespoutanost. Modrá se čte doslova jedním dechem, a pokud si knihu vyberete jako čtení na pláž, nezapomeňte se pořádně namazat, protože se od ní neodtrhnete ani na minutu. Lucy Clarke má dar vyprávět tak, aby si vás ke stránkám připoutala. Dokáže napnout, nadchnout i překvapit.

Děj se střídavě odehrává ve dvou časových rovinách. Tenkrát a Nyní. Retrospektivní linka se věnuje době, kdy se Lana s Kitty a ostatními plavily na Modré a všechno ještě bylo, jak má být. Nyní je však Lana na pevnině a dozvídá se, že Modrá ztroskotala a posádka není k nalezení. Jenže Kitty na Modré po Lanině vylodění zůstala. Její nejlepší kamarádka a spřízněná duše. Lana nedokáže myslet na nic jiného, než na situaci, za níž se rozešly a fakt, že Kitty může právě teď bojovat o život, nebo už o něj dokonce přišla.

Lucy Clarke umí perfektně vyvážit všechny potřebné ingredience daného žánru. Nastoluje pohodu plnou příslibů, přátelství a snad i letních lásek a nulových starostí a rázem otáčí list a přináší čtenáři dokonale tísnivou atmosféru, kdy se otevřené moře, jehož krásy jste si spolu s hrdiny tak dlouho užívali, mění v nejhoršího nepřítele. Zdůrazňuje, jak je člověk na lodi zranitelnou bytostí. Jak se obyčejná hádka může změnit v osudnou, ale že boj s nejmocnějším živlem nemusí být jedinou pastí, která na otevřeném moři čeká. Že trumfy v ruce nakonec někdy přece jen drží lidé.

Modrá by mohla být téměř dokonalá, nebýt neskutečného a skutečně nadměrného množství chyb, které v textu zůstaly a kazí tak pohodlný čtenářský zážitek. Pomineme-li však tuto drobnou pihu na kráse, Modrá se řadí po bok podobných knih svého žánru a zdatně jim sekunduje. Nepřichází s ničím revolučním, ale i otrlé čtenáře thrillerů dokáže vyvést z míry. Některé věci jsou vám jasné a připadají vám tak zjevné, že nedokážete pochopit, že to netrklo i hrdiny, ale tak to zřejmě autorka i sama zamýšlela a není třeba, aby thriller byl beze zbytku tajemný a nerozklíčovatelný.

Modrá je pohodové letní čtení pro milovníky napětí i ty, kdo si s žánrem zatím příliš nezadali. Styl Lucy Clarke je návykový a jaksi uklidňujícím způsobem známý. Modrá vás zabaví, ať už se ji rozhodnete slupnout na posezení, nebo si čtení rozložíte do více večerů. Pokud tak učiníte, budete se těšit na každý moment, kdy se ke čtení budete moci vrátit, protože zkrátka budete potřebovat vědět, co se na té krásné jachtě událo, že se Lana rozhodla svou zdánlivě vysněnou pouť předčasně ukončit.

90 %

Kniha Modrá vyšla pod hlavičkou nakladatelství Comopolis. Vlastní výtisk si můžete pořídit přímo na jejich webu.
Share:

3 komentáře:

  1. Tohle mě taky nějak neoslovilo, nějak mě na tom neláká ta voda, moře :D A to je divný. Ale recenze skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle knížka mě láká jen díky svému názvu. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Modrá je vždycky dobrá.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři