23. 4. 2019

Náš manžel – Jo Jakeman

Rozvod není nikdy příjemná záležitost. O to horší je, když při něm jde také o děti. Phillip Imogen opustil kvůli mladší a krásnější ženě a nyní by ji ještě rád připravil o jejich syna a dům. Jenže to se přepočítal. Dny, kdy si od něj Imogen nechala všechno líbit, jsou již dávno sečteny a ona udělá něco dříve naprosto nemyslitelného. Rozhodne se mu postavit. Nečekané spojenectví nachází u Phillipovy současné i další bývalé ženy. Protože Phillip opravdu není žádný svatoušek.

Imogen žila v nezdravém svazku až příliš dlouho na to, aby to na ní nezanechalo stopy. Tento vztah jí však dal něco, čeho by se nikdy nevzdala. Syna. A Její bývalý manžel Phillip se ji o něj chystá připravit. To Imogen jednoduše nemůže dovolit. Udělala by všechno, aby se Phillip k malému Alistairovi nedostal. Pomoc však nakonec přichází z těch nejnečekanějších míst. Od Naomi a Ruby. Současné a bývalé Phillipovy partnerky. Ačkoli mají každá trochu jinou motivaci, dalo by se říci, že usilují všechny tři o totéž.

Jo Jakeman se narodila na Kypru a do spisovatelské branže pronikla díky festivalu psaní v Yorku, kde byla zařazena do užšího výběru a nakonec zvítězila v soutěži Friday Night Live. Kniha Náš manžel je jejím debutem. Do psaní thrilleru se tedy vrhla po hlavě a s politováním je nutno říci, že to je bohužel na knize poznat. Postavy doslova šustí papírem, a když se je pokusíte ve svých představách převést do reality, zjistíte, že nefungují. Že nevěříte že by mohly existovat. Že vám na nich cosi nesedí. Že se snad chovají až příliš příhodně pitomě na to, aby vůbec přežily do dospělého věku. Zdá se, že autorce nešlo o to, aby postavy vyzněly uvěřitelně, ale aby se hodily do příběhu, který zřejmě měla načrtnutý jako první a nebyla ochotná z něj slevit.

Na námětu samotném není vůbec nic špatného. Nezáviděníhodný manžel sukničkář, manipulátorský násilník a zároveň okouzlující muž, na němž okolí neshledává nic prohnilého a nemůže vidět to, co zažívají jeho partnerky za zavřenými dveřmi. Dále skupinka žen, jež si s ním své zažily, a ač rozumově vědí, že by se mu měly postavit, nikdy na to neseberou dost síly, aby to skutečně udělaly. Nemají nikoho dostatečně blízkého, komu by se svěřily a vůbec je jejich svět zredukován na toxický vztah s mužem, do kterého se kdysi zamilovaly, a jimž trvá, než prohlédnou slupku toho mocného elegána, který si je odvedl k oltáři.

Náš manžel splňuje základní kritéria thrilleru dnešní doby. Staví na krátkých kapitolách, poměrně nekomplikovaném jazyce, rychlém, skoro až uspěchaném ději a v neposlední řadě také na dnes již poměrně okoukaném prvku. Na hrdince, která možná není psychicky zcela v pořádku. Ale kdo by se jí mohl divit, po soužití s Phillipem?

Přesto, že Našemu manželovi na první pohled nic zásadního nechybí, není důvod k jásotu nad vznikem dalšího geniálního thrilleru. Aby kniha v tomto žánru obstála, musí splnit další požadavky. Musí přijít s něčím novým a neokoukaným, protože šokovat pravidelné čtenáře thrillerů je v dnešní době opravdu nesnadný úkol. Musí mít dostatečně zajímavé postavy, se kterými budeme moci soucítit, oblíbíte si je, budete je k smrti nenávidět nebo se budete umět vžít do jejich situace. Případně pak musí být kniha napsaná tak dobře, že nám nebude vadit pokulhávající popis hrdinů či menší realističnost. A když má spisovatel, jak se říká, koule začít knihu pohřbem jedné z hlavních postav, musí mít v záloze něco, čím tuhle zahajovací pecku vyváží. A to se v Našem manželovi žel bohu nepovedlo.

Náš manžel pro pravidelné čtenáře tohoto žánru naneštěstí selhává jak z pohledu postav, děje i neokoukanosti a ani styl psaní není bůhvíjak nervydrásající. Jedná se přinejlepším o velmi průměrnou knihu, u které budete možná dokonce trochu litovat promarněného času s ní a odpustit jí to budete schopni snad jen díky poutavé a fotogenické obálce. To zklamání ze samotného čtení vám však ani estetika nejspíš zcela nevynahradí. Na druhou stranu, pokud nejste v rámci žánru příliš zběhlí, možná vám Jo Jakeman bude schopna uštědřit několik překvapení a snad i chvilky příjemně nepříjemného mrazení. A kdyby nic jiného jsou to právě horší knihy, které tříbí náš vkus a umožňují nám s odstupem ještě více oceňovat ty opravdu dobré.

40 %

Za poskytnutí recenzního výtisku bych touto cestou ráda poděkovala knihkupectví Knihcentrum.

Share:

3 komentáře:

  1. Popravdě - tahle kniha mě vůbec neláká. Moc se okolo ní mluví, přitom anotace zní tuctově a myslím, že jsem na téma ženské pomsty proti muži četla toho už celkem dost. Tvá recenze mě v tom jen utvrdila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle můžeš s klidným svědomím opravdu vynechat. Rozhodně mě nijak neobohatila a ani na ni nebudu vzpomínat. Už teď jsem na ni skoro zapomněla :D Ale možná je opravdu určená pro jinou cílovku, než jsem já. Mám v thrillerech načteno dost a tak mě jen tak něco nepřekvapí :)

      Vymazat
  2. Pááni, 40 %, to jsem u tebe dlouho neviděla, ale postupně jsi mě utvrzovala v tom, že tohle vážně spíš vynechám. Překvapivě, i když kolem toho bylo celkem dost hysterie, mě to nikdy úplně nelákalo, takže jsem ráda, že jsi mi to jen potvrdila :) I když ne nadšená, tak moc hezká recenze, líbí se mi, že to řekneš napřímo a obhájíš si to :) A že jsi už v thrillerech přeci jen něco načetla.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři