31. 3. 2019

Příhodná ztráta paměti nebo posttraumatický syndrom? - Alias Grace – Margaret Atwood (audiokniha)

Grace Marksová byla spolu s Jamesem McDermottem odsouzena za vraždu svého zaměstnavatele Tomase Kinneara. Zatímco její komplic si za čin vysloužil trest smrti, Marksové byl trest zmírněn na doživotí. Tři desetiletí tato mladá žena tráví po nejrůznějších ústavech pro choromyslné, a po přísně střežených věznicích, kde je stejnou měrou odsuzována jako obdivována. Protože je přeci jen něco fascinujícího, na ženě vražedkyni. Hlavní problém ale spočívá v tom, že Grace si ze samotného osudného dne takřka nic nepamatuje. Potlačila vlastní vzpomínky na hrůzný čin, nebo se vše snad odehrálo trochu jinak, než stojí v jejím doznání? Pravdu se rozhodne najít doktor Simon Joradan, odborník s nekonvenčními metodami, který si s Grace chodí rozprávět o dobách dávno minulých i o těch, na které by nejraději již nevzpomínala. Aniž by si to z počátku plně uvědomoval, propadá Jordan zvláštnímu kouzlu mladé vražedkyně a zaplétá se do jejího případu hlouběji, než by byl sám čekal. 

Grace Marksové bylo teprve šestnáct let, když se údajně dopustila úkladné vraždy Tomase Kinneara a jeho hospodyně Nancy Montgomeryové, v jejichž službách už v té době nějakou chvíli pracovala. Grace je cudná a nevinná, dalo by se říci až úzkoprsá a prudérní, přesto je na ní něco, z čeho člověka mrazí. Snad je to chlad a jakási odosobněnost, které čiší z každého jejího slova i činu. Jako by se to všechno, o čem vypráví, dělo někomu jinému. Byly tam už dříve, nebo se do její osobnosti vkradly až kvůli tolika letům v izolaci od normálního světa?

Alias Grace je úctyhodným počinem slavné kanadské autorky se silným vztahem k České republice, Margaret Atwoodové, dnes již dámy v požehnaném věku, které to však pořád zatraceně dobře píše. Alias Grace je obsáhlým líčením událostí založených na skutečném příběhu, kdy byla mladičká Grace Marksová odsouzena za podílení se na úkladné vraždě. Margaret Atwoodová samotná byla tímto případem fascinována a důkladně jej studovala, zejména prostřednictvím knihy Život na mýtinách Susanny Moodiové, která se skutečné Grace Marskové podrobně věnuje. Úryvky z tohoto díla také Margaret Atwoodová prokládá své beletristické zpracování Graceina životního příběhu.

Hlasu hlavní hrdinky se v audioknižní podobě s grácií sobě vlastní zhostila Lucie Pernetová, která dokáže nasadit přesně ten správný tón hlasu, jaký je zrovna potřeba. Podrážděná a znechucená Grace, která je ve svých vzpomínkách svědkem něčeho nemístného, melancholická Grace, která vzpomíná na svou jedinou kamarádku Mary Whitneyovou, provinilá Grace, která se domnívá, že by mohla mít něco společného s nějakou odporností nebo zhýralostí, či sentimentální Grace, která je vděčná za svou schůzku se Simonem Jordanem, která jí umožňuje věnovat se svému milovanému šití a kdy má povoleno dokonce pod dozorem používat i nůžky.

Hlasu doktora Jordana, inteligentního, přesto lehce naivního, se ujal Pavel Batěk. Jeho příjemný a dobře poslouchatelný hlas se k povaze doktora Jordana skvěle hodí. Jeho projev vám dává pocit, že je to muž, který dovede naslouchat, stejně jako uklidnit, uchlácholit, podobně jako povzbudit, což je pro roli lékaře zabývající se lidskou myslí naprosto stěžejní. Ještě více uklidňujícím hlasem k vám však bude místy promlouvat Martin Zahálka, který zprostředkovává například texty nejrůznějších dopisů pro doktora Jordana a podobně. Posledním účastníkem natáčení pak byla Lucie Juřičková, která do knihy načetla úryvky z výše zmiňovaného Života na mýtinách. Režisérka Jitka Škápíková to opět dokázala a dala dohromady obsazení, ve kterém se snad nemohla lépe trefit do noty tohoto obsáhlého historického románu.

Alias Grace je líčením mladičké dívky odsouzené za úkladnou vraždu, kterou možná spáchala a možná taky ne, přesto se k ní přiznala a strávila značnou část svého života v zajetí a to se pak stalo prakticky jejím jediným domovem, tím jediným, co znala a považovala za normální. Mimo to kniha vyobrazuje také každodenní život služebných a hospodyní v polovině 19. století a reprezentuje také postavení žen v tehdejší společnosti ovládané muži. Alias Grace je velký román, u kterého je třeba přemýšlet a soustředit se, a na nějž budete dlouho vzpomínat. Velký počet stran, dlouhá souvětí, převaha popisů nad dějem a velký prostor pro samotné čtenáře, aby si Graceinu nevinnost či vinu rozsoudili sami pro sebe, to všechno jsou aspekty, které mohou pro jednotlivé čtenáře knihu potopit či vystřelit na vrchol žebříčku nejoblíbenějších knih, protože díky bohu tisíc čtenářů, tisíc chutí a každý se při čtení najde v něčem jiném. Alias Grace rozhodně zůstává dílem, které se nevlichotí každému, nicméně je zpracované nesmírně kvalitně, až geniálně a je tak nabušené informacemi, které vlastně absorbujete jen tak mimochodem, že z toho člověku zůstává rozum stát, jak se to Margaret Atwoodové povedlo.

80 %

Audioknihu Alias Grace pro recenzi laskavě poskytlo nakladatelství OneHotBook, kterému bych tímto ráda moc poděkovala!
Další detaily či odkaz ke stažení najdete na jejich webových stránkách.

Share:

3 komentáře:

  1. Já už ji musím dát! Tolik se na ni těším. To je přesně moje tohle... Ale neumím si představit to poslouchat, nedala bych ani nic jednoduššího, natož takový příběh. Fakt obdiv! Skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to právě hrozně vyhovovalo poslouchat. Tyhle bichle mě asi nějak podvědomě děsí nebo co. Počet hodin poslechu sice má taky zastrašující účinek, ale ve finále mi to asi tak nepřijde :D
      Díky ♥

      Vymazat
  2. Já jsem z té knížky úplně hotová. Dneska se mi o ní dokonce i zdálo. Je to pro mě obrovské milé překvapení, ale čte se to úplně samo. Čekala jsem, že jí budu číst aspoň měsíc, protože je fakt dlouhá. A houby, mám jí přečtenou za pár dní. Už se těším, až se pustím do seriálu!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři