15. 7. 2018

Na zabití – Peter Swanson

Snad každý někdy v afektu řekl, že by někoho nejraději zabil, ale málokdo to nakonec doopravdy naplánuje a udělá. Díky zpožděnému letu z Londýna do Bostonu se Ted Severson na letišti setkává s tajemnou Lily, která ho pro zkrácení dlouhé chvíle zlanaří ke hře na pravdu. Po několika skleničkách martini se to Tedovi zdá jako skvělý nápad. Poté co Ted Lily prozradí, že ho podvádí manželka, Lily mu zcela vážně sdělí, že mu ji pomůže zabít a vraždu ututlat, pokud bude on sám chtít. Ač se to Tedovi zdá zpočátku šílené, čím dál tím seriózněji se opájí představou, že se Mirandě fatálně pomstí a dá jí co proto. Z toho důvodu na Lilyinu nabídku kývne a roztočí kolotoč událostí, které nepředvídal ani ve svých nejdivočejších snech.

Ted Severson je obyčejný chlápek. Šikovně zbohatnul na internetových start-upech, oženil se s okouzlující nádhernou ženou, staví si záviděníhodně nádherný dům v Maine a začíná pomýšlet na založení rodiny. Aspoň do chvíle, kdy je svědkem Mirandiny nevěry s jejich stavbyvedoucím. Tedovi se otevírá kudla v kapse a přemýšlí, jak své manželce dát za vyučenou. Rozvodem by si nepomohl, Miranda by získala pěknou sumičku z jeho těžce vydělaných peněz a do konce života by nemusela hnout prstem a on by zůstal zostuzen s cejchem paroháče. Nikdy si nemyslel, že by byl schopen vraždy, ale setkání s Lily mu změní život a povzbudí ho k jednání, jež pro něj bylo doposud pouze teoretickou možností. Dokáže Ted svůj rozhořčený plán dotáhnout do konce?

Psychologický thriller Na zabití vzdává hold všem průkopnickým knihám žánru, zejména Cizincům ve vlaku či Zmizelé. Na zabití má však něco navíc. Hlavní devízou této knihy je absurdní humor. Ačkoli se to ve světle událostí nastíněných anotací zdá zarážející, tato kniha je nesmírně komická svým vlastním nepochopitelným způsobem. Autor se nebojí porušovat konvence, vystupuje z klasického pojetí žánru, boří stereotypy a zachází tak daleko, jak je to jen možné. Na to, že je to kniha o úkladné vraždě se často přistihnete, že se smějete opravdu hurónsky nahlas, a když už si myslíte, že do větší absurdity už autor nezabrousí, úplně se změní atmosféra a vy opět otevíráte pusu údivem nad bizarností autorovy fantazie a jeho odvahou psát věci jinak, než všichni ostatní.

Postavy jsou opravdu mistrovsky popsané, až se zdá, že snad musejí být inspirované skutečnými lidmi, jakkoli je tato představa znepokojivá. Jejich hlasů se navíc ujali opravdu skvělí interpreti. Petr Gelnar, který na plátně propůjčil svůj hlas například Foremanovi z Dr. House, nebo Maxovi z Bořka stavitele, se role hlavního vypravěče Teda ujímá s bravurou sobě vlastní. Jeho hlas se příjemně poslouchá a navozuje dojem pohodového chlapíka odvedle. Gelnarova dabérského kolegu ze seriálu Dr. House Martina Stránského, který se postaral přímo o svérázného Gregoryho House, Seeleyho Bootha ze Sběratelů kostí či Bendera z Futuramy snad ani není třeba představovat. Jeho hluboce smyslný, chraplavý a uklidňující hlas se na detektiva Kimballa hodí tak dokonale, že si nikoho jiného už nedovedete představit, ani kdybyste se sebevíc snažili. Ani v načítání audioknih není žádným nováčkem. Slyšet jste jen mohli v Analfabetce, Stoletém staříkovi nebo třeba v Eragonovi. Ani Kristýna Kociánová v roli Lily se na audioknize nepodílela poprvé. Slyšet jste ji mohli třeba v detektivkách Michaely Klevisové nebo v Bábovkách. Poslední ze čtveřice spíše nenápadná Kateřina Janečková taktéž odvedla dobrou práci a nijak nezaostala za svými dabérskými kolegy.

V této knize vás dokáže překvapit i to, kdo z hrdinů bude dalším vypravěčem. I na tyto drobné a nepodstatné detaily při poslechu čekáte se zatajeným dechem. Peter Swanson si vás svými nápady omotá kolem prstu během prvních několika vět a vy se přestanete snažit držet krok s počtem zvratů, změn a šokujících událostí, které si pro vás nachystal. Sledovat pohnutky jednotlivých hrdinů je jako dívat se do pokřiveného zrcátka a vám z toho půjde hlava kolem, jak moc snadno si někteří lidé dovedou obhájit vlastní pojetí spravedlnosti a jak jednoduše se přikloní ke skutečně radikálním řešením. V jejich pojetí na vraždě vlastně není nic zas až tak pobuřujícího a to, že někomu vezmete život, je vlastně vzdáním holdu jeho naplněné existenci.

Na zabití je kniha, která se zavděčí každému milovníkovi thrillerů a všem, kdo mají rádi černý humor. Příběh má spád, pořád se něco děje, neomrzí, neoposlouchá se, nenudí. Ke svému údivu zjistíte, že si nejhorší ze všech hrdinů velice oblíbíte a dokonce ji začnete považovat za jednu z vůbec nejlépe zvládnutých postav v daném žánru. Peter Swanson ukázal, že je spisovatelem, se kterým je třeba počítat a nám nezbývá než doufat, že se Paseka a Audiotéka rozhodnou zapracovat na vydání dalších jeho knih, protože knihu podobného ladění, po které budete po dočtení prahnout, abyste pohledali.
90 %

Audioknihu Na zabití seženete na webu audioteka.cz

Share:

4 komentáře:

  1. Tohle mě dost zaujalo, už když jste se o tom bavily s Hančou. Nevím, asi bych si knížky (audioknížky už vůbec) nevšimla, pokud byste na ni tak neupozornily. Zní to ještě lépe po přečtení tvé recenze. Docela mě to zajímá, thrillery ani černý humor mi nejsou cizí :) Skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Papírovou verzi posoudit nemůžu, myslím, že jsem ji snad ani nikdy nikde neviděla, ale audiokniha je dokonalá ♥

      Vymazat
  2. Skvělá recenze a jsem hrozně ráda, že se ti líbila. Jsem děsně nervózní, když někomu něco doporučuju, o to radši jsem pak, když se kniha fakt líbí :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ♥ I já jsem ráda! Nebýt tebe, tak knihu asi přehlédnu :)
      Mám to stejně :D Je to nervydrásající!

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři