27. 5. 2017

Tajemství hřbitova Crossbones – Kate Rhodes (Alice Quentin #1)

Alice Quentinová při jednom ze svých běžeckých okruhů naráží na tělo mrtvé ženy přímo před hřbitovem Crossbones Yard. Tělo nese znepokojivé známky mučení a nezaměnitelný podpis dvojice brutálních sériových vrahů Raye a Marie Bensonových. Ray je však již po smrti a Marie je pod zámkem. Stihli před svým odsouzením někoho zaučit, nebo informace z tehdejšího vyšetřování pronikly na veřejnost a někdo se jejich prací inspiroval?

Alice je londýnská psycholožka a většinou se zabývá případy, které se do její ordinace dostanou na doporučení obvodního lékaře. Vede například kurz zvládání vzteku, nebo se stará o vyléčení mladé anorektičky. Nyní dostává za úkol sestavit psychologický profil vraha, který má být propuštěn na svobodu. Navíc si sama z minulosti vleče závaží problémů z dětství a každý den se vyrovnává s vlastními démony.

Autorka Kate Rhodes zřejmě zastává obecný stereotyp, že psychology se stávají lidé, kteří mají plno neuróz a nevědí si rady sami se sebou. Alice je ukázkový případ pro odborníka a její minulé i současné problémy by s tak ledovým klidem dokázal ustát málokdo. Odcizení s matkou, psychicky nemocný a nebezpečný bratr, klaustrofobie a neochota se někomu odevzdat ji věrně provázejí každodenním životem. Naštěstí má Lolu, přítelkyni z mládí, emotivní herečku, která do Alicina života vnáší alespoň trochu světla. Alice se nyní má podílet na vyšetřování vraždy, do které se nechtěně zapletla tím, že nalezla tělo. Policie si cení jejích schopností a začíná si její odbornou pomoc žádat pravidelně. Alice má sice pocit, že se dusí, ale jako obvykle zatne zuby a drží pusu a krok. Co to dělá s jejím vlastním psychickým zdravím je pro ni vedlejší.

Alice je naprosto nezajímavá, nesympatická a nezapamatovatelná hlavní postava. Jak už to tak u lidí zabývající se cizími životy bývá, je naprosto slepá k věcem odehrávajícím se jí přímo pod nosem ve vlastní rodině či vlastní hlavě. Chování všech postav je velice nekonzistentní, hrdinové se rozhodují a chovají se tak, jak se to zrovna do příběhu hodí.  Rozhovory ani události nepůsobí reálně, jsou to jen slova, která nepopisují děj tak, jak by se skutečně mohl odehrát a rozhovory si autorka zřejmě nepředstavila tak, jak by probíhaly v reálu. Vyprávění je odtažité a podivně odosobněné, což byl možná záměr, nicméně to rozhodně nepřispívá ke čtivosti či k ponoření se do děje, který mohl být strhující. Námět a všechny ty drobnosti, které autorka do příběhu vložila by samostatně vydaly na dobrý, akcí i psychologií nadupaný příběh, nicméně rozpracováno je to velice kostrbatě a všechno strhující napětí jednoduše vyšumí do ztracena.

Děj se spíše než kolem vyšetřování či honby za spravedlností točí kolem Alicina běhání, které ji jako jediné osvobozuje, kolem jejího komplikovaných rodinných vztahů, její lásky k bratrovi trpícímu bipolární poruchou a závislostí na drogách a jejího milostného vzplanutí. Alice navíc dostává výhružné vyděračské dopisy a vypadá to, že by na její bezpečí mohl mít spadeno jeden z jejích bývalých přítelů, takže právě její neschopnost se vázat a neustálá potřeba od sebe odhánět vhodné muže ji pravděpodobně dostává do prekérních situací.

Kniha se tváří jako strhující a vytříbený thriller, ale asi žádné slovo nevystihuje Tajemství hřbitova Crossbones méně. Při čtení neustále čekáte, kdy se to konečně rozjede, kdy přijde povědomé mrazení a nedočkavé otáčení stránek nabouchaných napětím, kdy vás konečně začne zajímat, co se děje. Bohužel je celá kniha v podstatě rozjezdem a mírně akčně vrcholí tolika stránkami, že by se to dalo spočítat na prstech jedné ruky. Vyšetřování a záhady zde hrají druhé housle, samotný hřbitov Crossbones není v pravém slova smyslu ani kulisou, natož snad aby měla jeho zmínka v titulu knihy nějaký hlubší význam a rozuzlení nepřekvapuje, neboť zkušenější čtenář získá podezření dávno předtím, než postavy v knize poznají, že něco nehraje.


Jednoduchý jazyk, rozumné množství postav a srozumitelnost děje napomáhají čtenáři být neustále v obraze. Při čtení nebudete ani na moment tápat, ani se nebudete muset vracet o pár stránek, abyste se ujistili, co se právě stalo. Tři stovky stránek utečou ani nebudete vědět jak, částečně proto, že budete pořád čekat na něco, co nenastane. Po dočtení už si na postavy pravděpodobně nikdy v životě nevzpomenete. Milovníci krvavých scén a překvapivých odhalení si na své nepřijdou, zatímco příznivci psychologických příběhů s romantickou zápletkou děj díky exkurzům do Alicina mozku jistě ocení. Dle mého názoru si však kniha nezaslouží zařazení mezi thrillery a díky němu ztrácí kontakt se svou skutečnou cílovou skupinou čtenářů. Pokud vás zajímá čtení o citovém a psychologickém rozpoložení hrdinky, která se minula povoláním, protože se v lidech až podezřele často mýlí, ale má ve svém životě tolik dramatu, že to vydá na knihu, Tajemství hřbitova Crossbones je to pravé ořechové pro vás. 

50 %

Knihu zakoupíte na stránkách Knihy Omega a na e-shopu Knihy Dobrovský.
Share:

8 komentářů:

  1. Taky mě kniha zklamala. Nechápu ty přívlastky dechberoucí a strhující, kterými je označována. Pěkná a výstižná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)
      Díky pochvalným "recenzním" na zadní obálce jsem do knihy šla poměrně s očekáváním a když už se ani ve dvou třetinách vůbec nic nedělo, tak to pro mě bylo jako rána pod pás. Myslím, že si jistě najde své čtenáře, ale radila bych upravit zařazení. Ostatně mám pocit, že jsem se svým zklamáním spíš v menšině :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze i když dost kritická :-) Mě se kniha naopak celkem líbila, ale s mnohými tvými argumenty souhlasím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Jsem zvyklá psát co si opravdu myslím, takže když se mi kniha nezamlouvá, tak napíšu proč :)
      Vidíš, myslím si, že budu možná se svou nespokojeností v menšině :) Mám v tomhle žánru poměrně načteno a i když nejsem nijak náročná, tohle prostě má kritéria nesplnilo :)

      Vymazat
  3. No já si myslím, že thriller to je také. Jde o to jak to bereš. Thriller máš vyvolané napětí přirozenými jevy, což zde jsou a pro čtenáře, kteří nejsou zvyklí číst krimi to může přijít napínavé. Thriller to není možná pro tebe, protože jsi zvyklá na krimi :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Taky názor, díky za něj, možná na tom něco bude :) Pro mě to nijak zvlášť nebylo ani napínavé, ale co člověk, to vkus, tudíž knihu neodsuzuji :)

      Vymazat
  4. Já už těm nálepkám taky dávno nevěřím. Ve mně vzbuzují strašná očekávání a jsem pak ve výsledku zklamaná. Zvlášť si nemůžou přijít na tebe, otřelou čtenářku thrillerů a detektivek, už tě jen tak něco nedostane do kolen, tak co to zkouší :D Upřímně by mě knížka nezaujala ani samotnou obálkou, takže bych se jí vyhnula a než jsi o ní napsala, tak jsem ani nevěděla, že existuje :) I když ne úplně nadšená recenze, umíš si své názory obhájit, a to je super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel no, nemůže se mi zavděčit každá knížka :D
      Já o ni tedy zakopávala na každém rohu no a znáš mě, musela jsem si ji taky přečíst :) Díky, snažím se :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři