28. 10. 2016

A proto skáču - Naomi Higašida

Naoki Higašida je autista. Žije s diagnózou donedávna zcela neprobádanou a dodnes jistojistě ne zcela pochopenou. Tato autentická zpověď třináctiletého chlapce pomáhá čtenářům na celém světě nahlédnout přímo do mysli někoho, komu se v hlavě myšlenky převalují jako vlny v oceánu, kdo nedovede projevovat emoce tak snadno jako jeho okolí, kdo se ve vlastním těle necítí jako doma a vlastně nedovede říci proč a jehož jedinou jistotou je řád a opakování. Naoki nedokáže mluvit, a tak pomocí unikátní tabulky zodpověděl padesát osm nejčastěji pokládaných otázek o autismu a uspokojuje tak zvědavost lidí, kteří mají chuť a vůli pochopit, co se autistům honí hlavou.

Jak v předmluvě trefně popisuje David Mitchell, autisté vidí svět podobně jako my, jen tisíckrát podnětnější, hlasitější a barevnější. Intenzita jejich vnímání se nedá ztlumit, vypnout ani usměrnit. V knize samotné se pak dozvíte, jak autisté před vším tím zmatkem, který jejich smysly musí roztřídit a vyhodnotit, unikají, a hlavně to, že to někdy zkrátka nejde.


Kompletní recenzi si můžete přečíst na stránkách cbdb.cz na tomto odkazu.
Za recenzní výtisk bych touto cestou ráda poděkovala serveru cbdb.cz a nakladatelství Paseka.
Share:

4 komentáře:

  1. Knizka je prectena za chvilku, proto vim, ze v ni budu jeste hodnekrat listovat. Hodne me zasahla uz samotna predmluva Davida Mitchella. Zaverecna povidka na me pak taky dost zapusobila a dlouho jsem nad ni premyslela.
    Kolegyne ma autistickeho syna a po precteni tehle knizky jsem vic pochopila nektere jeji zazitky a ruzna vypraveni. Je dobre, ze neco takoveho vychazi a treba aspon trochu otevira oci :)
    Jsi dobra, ze jsi na to zvladla napsat recenzi, super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, už ta předmluva člověka dostane. Nehraje na city, vykládá věci tak jak jsou a to je vždycky největší síla.
      Když má člověk v okolí někoho s autismem, asi je to pro něj ještě důležitější.
      Děkuju :)

      Vymazat
  2. Musím říct, že mě kniha hodně zaujala :) Samozřejmě by mě taky zajímalo, jak moc je vlastně autentická. Já ve svém okolí nemám žádného autistu, takže o to větší záhadou pro mě tato nemoc je. Nahlédnout trochu do mysli člověka, který jí trpí, je nejen zajímavé, ale myslím, že i hodně důležité. Popisuješ to vlastně všechno skvěle v recenzi a vzhledem k tomu že je kniha ještě takhle krátká, tak bych si ji taky moc ráda přečetla. Vážne hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že zrovna tobě by se mohla fakt líbit, respektive tě určitě osloví :)
      Já také ne. Ale ráda jsem nahlédla pod pokličku a trochu zjistila, jak to funguje.
      Děkuju :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři