26. 1. 2016

Blog tour 2016 aneb Zpověď autorů

Drazí čtenáři,
pokud už se v knižně-internetovém světě nějaký ten pátek pohybujete, jistě jste zaregistrovali ambiciózní projekt, který již několikrát prolétl blogosférou. A Blog tour je tady nyní pro velký úspěch znova.

V minulosti byly za tento projekt zodpovědné Kath, laurdes a Maťa a všechno to plánování jim dalo pěkně zabrat. Nutno dodat, že to ale zvládly s grácií. Jelikož někteří nadšenci projevili zájem o další ročník podobného projektu, protentokrát jsme se organizátorských otěží chopily já, Ellen a Ivcca, protože ve třech se to lépe táhne. 

O co vůbec jde?
Pro případ, že jste ještě o blogtour neslyšeli, nezoufejte. Vysvětlení je na cestě.

Blog tour je projekt, který vám poskytne jedinečnou možnost, ke které byste se za normálních okolností třeba neodhodlali. Zapojit se může každý.
Základem je vymyslet jednu otázku, kterou byste rádi položili svým svým oblíbeným autorům a autorkám. Otázka by měla být dostatečně univerzální, ale také co nejzajímavější, ale její jedinou skutečnou podmínkou je, aby se týkala knížek a to jakýmkoli způsobem. Jakmile budete vědět, na co se chcete zeptat, jednoduše napíšete na naši e-mailovou adresu (blogtour2016@gmail.com) své jméno nebo přezdívku, název vašeho blogu a svou otázku (to abychom se vyhnuli duplicitě a tomu, že se všichni budou ptát stejných lidí na to samé). Jakmile vám odpovíme, že je otázka v pořádku a ojedinělá, už můžete začít žhavit klávesnice a psát autorům o sto šest. Musíte však počítat s tím, že spisovatelům chodí denně obrovská spousta pošty a že ne od každého se dočkáte odpovědi hned, někteří možná neodpoví vůbec. Proto jednak psaní samotné nenechávejte na poslední chvíli a hlavně obrňte se proti zklamání, když někteří neodpovědí vůbec. 

Tohle všechno musíte stihnout do 1.4.2016kdy samotnou blog tour spustíme

Poté bude následovat samotná část zajímavá i pro čtenáře, kteří neseberou dost odvahy se sami ptát. Každý , kdo se rozhodne zúčastnit bude mít v následujících dnech přiřazeno datum, kdy publikuje svůj článek s odpověďmi autorů. Pomocí linkovače a itineráře, který bude včas zveřejněn, bude každý mít možnost omrknout odpovědi autorů na otázky všech ostatních účastníků (pomocí linkovače). Sama budu určitě každý článek promovat i na facebookové stránce svého blogu.

Zúčastnit se můžete i pokud nemáte blog. Budete postupovat stejně jako blogeři, ale ve finále bude článek publikován na jednom z organizátorských blogů (pokud chcete, aby váš článek byl publikován na konkrétním ze tří organizátorských blogů, nezapomeňte to připsat do e-mailu), samozřejmě s patřičným uvedením vás, jako autorů.
Pokud něčemu nerozumíte, neváhejte se zeptat. Vysvětlování nikdy nebyla moje silná stránka. Stačí napsat do komentářů, nebo klidně na můj osobní mail (MelindaMyaddictions@gmail.com - ten se nebude počítat jako přihlášení, tak pozor!). 
Pokud byste s účastí váhali jen proto, že si nevěříte v angličtině, neváhejte mi napsat. Nejsem rodilý mluvčí, ale pomoci s překladem vaší otázky vám snad zvládnu.

Ve zkratce - co musíte udělat pro účast
1. Vymyslete jednu otázku, kterou položíte všem vybraným spisovatelům
2. Na e-mailovou adresu blogtour2016@gmail.com, zašlete vaše jméno nebo přezdívku, svou otázku a adresu blogu, kde budete publikovat odpovědi, které vám přijdou (případně název či adresu jednoho z organizátorských blogů, na kterém si přejete svůj článek ve finále zveřejnit)
3. Zapište se do linkovače (na konci článku)
4. Napište autorům
5. Čekejte na odpovědi
6. Přeložte odpovědi, sepište článek a na mail (blogtour2016@gmail.com) nám pošlete info, že máte co publikovat a že vám máme přidělit datum (tohle musíte zvládnout do 1.4.2016!) 
7. Publikujte článek v přiděleném termínu, nebo (pokud nemáte blog) ho pošlete na již notoricky známý e-mail s poznámkou, kde chcete, aby se objevil
8. Užívejte si zvýšené návštěvnosti

Pár tipů na závěr
  1. Oslovovat můžete samozřejmě jak české, tak zahraniční autory. Bohužel však ne každý čtenář vládne angličtinou a my bychom byly rády, aby alespoň pasivní část blogtour byla dostupná všem a proto by bylo fajn, kdybyste k originálním odpovědím vytvořili aspoň přibližný překlad do češtiny/slovenštiny.
  2. Nebojte se oslovit více autorů najednou. Nepočítejte předem s tím, že vám všichni odpoví. Tak ať máte vůbec co publikovat, až na vás dojde řada. 
  3. Pokud byste blogtour rádi ozvláštnili, můžete autory zkusit poprosit o propagační předměty, případně něco sami věnovat do soutěže a spolu s odpověďmi zveřejnit i giveaway. Její průběh už je čistě na vás a její pořádání je dobrovolnou součástí blog tour.
  4. Nepište jen samotné otázky a žádost o propagační předměty. Autoři sice nemají čas číst velké litanie, ale jsou to taky jen lidi a jistě je potěší, když do mailu připíšete i nějaký osobní postřeh o jejich knížce, tweetu nebo čemkoli jiném. Nezapomeňte připojit vysvětlení, proč se na to všechno ptáte a třeba i připojte odkaz, kde bude nakonec jejich odpověď zveřejněna.
  5. Za ne úplně brilantní angličtinu vám nikdo hlavu neutrhne. Každý ocení snahu a zájem. Dejte si ale na mailu trochu záležet. Přečtěte si ho po sobě. Když nebude plný překlepů a nebude na něm od prvního momentu vidět, že jste ho sesmolili za minutu a půl v autobuse, autor na něj odpoví s větší chutí. Na druhou stranu s odesláním však neotálejte moc dlouho.
  6. Kontakty na autory naleznete většinou na jejich oficiálních webových stránkách. Hodně z nich je nejaktivnější na twitteru, facebooku, goodreads nebo instagramu a na jednom z těchto míst určitě najdete nějakou tu e-mailovou adresu, kde můžete zastihnout jejich agenty, nebo přímo autory osobně. Kdybyste mělo být hledání kontaktu kamenem úrazu, zkuste opět něco kváknout a nějak si společně poradíme.

Účastí v blogtour můžete pouze získat. Můžete pokecat s milovaným autorem, zviditelníte se v blogové sféře (sama se někdy i po dvou letech cítím jako nováček a vím, jak je pro někoho pozornost a počet odběratelů důležitý), trochu si necháte pozvednout ego díky všem těm návštěvníkům a třeba získáte i nějakou tu maličkost pro sebe a své čtenáře, jako vzpomínku na tuhle báječnou akci. 

Tak co, vy snad stále váháte?

Pokud jste z mého zmateného vysvětlování něco nepochopili, ptejte se v komentářích, nebo navštivte blogy spoluorganizátorek (odkazy najdete na začátku článku), které vše vysvětlují zase po svém.


Share:

2 komentáře:

  1. Jůů, to je skvělý nápad! Určitě se zapojím! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám velkou radost! :) Těším se co vymyslíš a co od autorů vymámíš :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři