24. 1. 2016

Šťastné a veselé - James Patterson (Alex Cross #18)

Ani na Štědrý den si výjimečný washingtonský detektiv Alex Cross neužije chvíli klidu. Z vánoční rodinné idylky ho vytrhne případ, ve kterém jsou jako rukojmí drženy děti. Ve hře je kromě jejich matky s novým partnerem jeden bláznivý žárlivý exmanžel, otec zmiňovaných dětí a plně nabitá zbraň. Alex, vždy spravedlivý a bojující za práva slabších se k takové situaci nemůže obrátit zády a i tentokrát musí jít jeho vlastní rodina stranou. Jenže jak dlouho ho ještě žena a děti mohou postrádat? 

Alex Cross je chytrý, charismatický, empatický a zkušený polda, s vynikajícím úsudkem, odhadem na lidi a se smyslem pro spravedlnost. Nikdy by nenechal v nouzi někoho, o kom ví, že mu může pomoci. Nebojí se obětovat pro vyšší dobro a dokáže zůstat racionální a klidný v i té nejvypjatější situaci. Svou rodinu miluje nade vše, ale kvůli své práci ji opouští snad až příliš často a to si začíná vybírat svou daň. Práce na případu během nejrodinnějších svátků v roce může být tou pověstnou poslední kapkou.
Sampson se tentokrát objeví na skok, aby se neřeklo. I bez přehnaného ujišťování a projevů vzájemného zalíbení je však jasné, že jsou s Alexem pořád parťáci na život a na smrt a těmi nejlepšími přáteli, jaké může člověk v životě mít.

Název Šťastné a veselé možná vyvolává dojem zasněžené idylky se stromečkem, dárky, cukrovím a sobím spřežením na zahradě. Ne však ve světě Jamese Pattersona. Tam je i samotné pojmenování knihy drsnou ironií, která vás strhne z obláčku svátečního opojení a dokáže vám, že na světě jsou lidé, kteří během nejpohodovějších svátků trpí a truchlí pro své blízké. To že je Alex povolán k případu zrovna na Štědrý den je pouhým začátkem dlouhé noční můry, ve kterou se promění následujících několik dní a ve srovnání s níž je zkažená rodinná večeře pouze drobnou nepříjemností. 
Vyšinutý šílenec s pistolí, teroristka páchající útok ve jménu svého boha, mučení, smrt a ohrožení celého Washingtonu. To všechno musí Alex a tým policistů řešit. Bez nároku na spánek, či dokonce jen odpočinek a zasloužený klid. 

Formát Pattersonových knih zůstává už po celá léta stále stejný. Aktuální témata nebo originální nápady, které se neokoukají, krátké kapitoly plné akce, jež se čtou samy, sympatické postavy, které ve svém postavení v jiných knihách zůstávají poměrně anonymní, ale zde si je prostě musíte zamilovat a téměř je přijmout do rodiny. Nakonec samozřejmě perfektní gradace a rozuzlení. Vše dává smysl, příběh nemá logické díry a na tak krátkém rozsahu se toho stihne stát tolik, až člověk valí oči, kolik detailů autor zvládl naflákat do těch pár kapitol. 

Zkrátka a dobře, Šťastné a veselé se mohou směle zařadit do síně slávy po boku všech dalších knih tohoto autora a nezaostávají ani v zápletce, ani v provedení a dokonce si troufám tvrdit, že v českém vydání dostal tento díl do vínku zatím nejkrásnější Pattersonovskou obálku v historii. 

Šťastné a veselé je to pravé čtení nejen na Vánoce, ale vlastně na jakékoli období roku, kdy si dokážete vyšetřit dva klidné večery, během kterých se knížka dá bez potíží zvládnout. Bude vám líto, že je tak brzy konec, ale jinak to ani s těmito detektivkami nejde. 


88%


Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému obchodu palmknihy.cz za poskytnutí recenzního e-booku. 

E-knihu si můžete objednat na tomto odkazu.
Share:

4 komentáře:

  1. Trošku mi to připomíná Vondruškovy detektivky ze série Hříšní lidé Království českého. Tedy tím, že jsou všechny víceméně na stejné úrovni co se kvality týče a je dobré tedy vědět, že jdeš do něčeho dobrého, co tě čtenářsky potěší. Na Pattersona narážím v knihkupectvích už hodně dlouho, něco bych si někdy měla přečíst. Asi ho však do té doby doporučím babičce, ta se teď dala na detektivky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Tenhle autor je pro mě zkrátka sázka na jistotu. Když na nic tak nějak nemám chuť a bojím se, že nejsem ve správném rozpoložení, stačí vzít jednu z jeho knih a vím, že bude skvělá :)
      Knížka je vhodná pro čtenáře jakéhokoli věku a pro milovníky detektivek je takovou jednohubkou, která vždycky potěší tím, jak je inteligentně, logicky a přitom napínavě psaná :)

      Vymazat
  2. Ha, takže Alex bude mít ženskou :D Já mám doma pořád ten druhý díl a nějak ho pořád něco předbíhá, hrozný :) Tahle obálka je fakt snad nejlepší ze všech, co má, opravdu se na ni hezky kouká :) Věřím, že příběh byl opět napínavý do posledních stránek, ty krátké kapitoly jsou vražedné, nejde to pustit :) Jsem ráda, že tě tvůj oblíbený autor opět nezklamal, moc hezká recenze :) Třeba se k tomuhle dílu taky někdy dostanu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Aha...no vidíš :D Tohle nepovažuji za spoiler, ale možná to tak trochu spoiler je :D Ale tak zase...člověku musí být jasný, že když je to recenze na 18. díl, tak se asi třeba něco prozradí. Tak se snad nezlobíš :)
      Chápu, chápu. Však ti nikam neuteče. Maximálně si ho půjčíš znova ;) :)
      Že jo? :) Už nevypadá tolik jako z 80. let :D
      Nejde!
      Nezklamal :) Díky :) Dostaň! :D Ale chápu, je to celkem závazek, přečíst všechny a ještě postupně :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři