25. 9. 2015

Nejdražší dcera - Elizabeth Little

Jane Jenkinsová, šestadvacetiletá celebritka z titulních stránek časopisů, vymetačka večírků a skandální provokatérka byla před deseti lety odsouzena za vraždu své matky. Nyní je kvůli pochybnostem o pravosti důkazů, které ji dostaly za mříže, znovu na svobodě. Zároveň s úprkem před médii a příležitostnými zastánci spravedlnosti, se snaží odhalit minulost své zesnulé matky a zejména pak jejího vraha. Podaří se Jane dokázat svou nevinnu? A může vůbec hovořit o nevinně, když si není jistá, zda na svou matku opravdu nevztáhla ruku ona sama?

Janie Jenkinsová si odseděla ve vězení deset let trestu za vraždu své matky, kterou možná spáchala a možná taky ne. Důkazy hovořily jasně proti ní, ale nedávno se přišlo na to, že s nimi policie manipulovala. Janie je teď na svobodě a hodlá tento čas využít k tomu, aby vypátrala, zda byla odsouzena oprávněně. Sama si totiž není jistá, zda matku zavraždila, či ne. Rozhodně se nedá říct, že by čas od času netoužila po tom, že to udělá.

Janie není zrovna postava, kterou si oblíbíte, jejímž pohnutkám porozumíte a které budete fandit, ale rozhodně je to někdo, o kom chcete číst. Její pokroucený charakter, zajímavý osud a svízelná životní situace nabízí dost otázek, jejichž zodpovězení vás bude zajímat. Janie není žádná prostořeká sympaťanda, je to spíš prostě mrcha, která nesnáší vlastní matku (celkem oprávněně) a mstí se jí prostřednictvím skandálních aférek a životního stylu, který žena, jež jí dala život rozhodně neschvaluje. Kam až se svou pomstou ale byla ochotna zajít? To neví ani Janie samotná.

Janie se po propuštění z vězení rozhodne pátrat po matčině minulosti a po lidech, jež by mohli mít užitek z její smrti. Jenže zkuste si nenápadně slídit a anonymně nahlížet do tajných policejních záznamů, když jste celostátně hledanou osobou. 

Příběh je zpočátku velmi matoucí. Podobně jako se odsouzenci po deseti letech vězení může zdát svoboda znepokojivá, i čtenář je do tohoto světa po propuštění vhozen přímo po hlavě a je na něm, jak se ve všech novinkách, které se na něj valí, zorientuje. 
Klasické kapitoly z pohledu Jane jsou proloženy nejrůznějšími útržky zpráv doplňujícími celkový obraz o ženě na útěku. Výstřižky z novin a knih, smsky a blogové či deníčkové zápisy se střídají s články z wikipedie, částmi policejních zpráv či přepisů výslechů svědků. 

Struktura příběhu je naprosto bezchybná, napětí je dávkováno tak, že se nenápadně, ale rychle stanete závislými na myšlence rozmotání toho zašmodrchaného klubka lží, intrik, podvodů a zločinu. Nadsázka a sebeironie skvěle dokreslují charakter dívky, která byla na sklonku puberty provlečena peripetiemi soudních místností s nálepkou vinna v plném rozsahu, a na kterou se odjakživa každý koukal skrz prsty. Janie ani nemůže být jiná, vezmeme-li v úvahu její dětství a přivedení této postavy na svět byl od autorky skvělý tah na branku. Jednotliví hrdinové jsou dostatečně výrazní a zapamatovatelní a také přijatelně stabilně vystavení, aby utáhli ambiciózní zápletku do zdárného konce. 
Jako čtenář nemáte nárok na oddech a nemůžete jinak, než se nechat za ruku táhnout za rozjetým vlakem, kterým jednoznačně pátrání Janie Jenkinsové po stopách ženy, kterou celý život nenáviděla, je. Podobně jako ona se nebudete moci dočkat konečného verdiktu o tom, jak to vlastně s vraždou Marion Elsingerové doopravdy bylo a zda posledních deset let strávila za mřížemi ta správná osoba.  

Napínavý thriller, který bych si jakožto odpůrce připodobňování knih k jejich slavnějším kolegyním nedovolila označit za "novou Zmizelou" už jen proto, že věřím, že Nejdražší dcera si svou propracovaností, čtivostí a návykovostí dokáže svůj věhlas vydobýt sama, nebo si minimálně zaslouží čistý start a nezaujatou mysl čtenáře. 
Dechberoucí obálka skrývá zatraceně napínavou jízdu, ve které nebudete vědět co si máte myslet až do samého konce, který vám vezme vítr z plachet. 
Nejdražší dceru bych doporučila nejen těm, kdo někdy litovali černých myšlenek na vraždu vlastních rodičů, ale všem, kdo si rádi užijí četbu poutavého pátrání po minulosti, které může odhalit více, než bychom čekali.
92%

Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.   
Pokud byste si rádi vychutnali trochu čtivého napětí a originálního rozuzlení, knihu si můžete pořídit na tomto odkazu. V současně době dokonce s dopravou zdarma, tak neváhejte!
Share:

4 komentáře:

  1. Už obálka mě okouzlila a teď tvoje recenze !! :) Až se vyšmodrchám z kolotoče restů - tak za sto let - určitě si knížku nenechám ujít :D Tyhle psychologické thrillery vážně můžu.
    Skvělá recenze !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůůů :) Děkuju! :) Ta obálka je naprosto nádherná. Knížku jsem chtěla od chvíle, co vyšla, ale až teď jsem ji dostala do rukou :) Nutno říct, že i vnitřek stojí za to :)
      Tak se těším, co na ni řekneš, mám pocit, že je to něco přesně pro tebe! :)
      Díky! :)

      Vymazat
  2. Super recenze, taky uz po knizce pokukuju nejakou dobu, ale jeste jsem ji nemela v ruce :) Pribeh opravdu nalakal a plusem je, jak jsi i psala, ze je to knizka stojici samostatne mezi haldou serii, ja jen za tenhle mesic cetla z celkovych deviti knizek sest, ktere jsou soucasti nejakeho sirsiho celku, to je sileny :) kdo si to ma porar pamatovat :D
    Dechberouci a necekane konce miluju, stejne tak ten pocit, ze potrebuju vedet, jak to dopadne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)
      Kdo by po ní nepokukoval, je fakt pěkná, plus to, že vedle na ní na poličce nestojí deset dalších dílů mluví v určitém smyslu v její prospěch :)
      No to je šílený! Já radši ani nepočítám, kolik mám rozečtených sérií a kolik z nich si vůbec nepamatuju, to bych se zbláznila...tolik času a odhodlání, co tomu člověk musí věnovat!
      Těším se, až se do ní pustíš! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři