5. 6. 2015

Percy Jackson - Moře nestvůr (Percy Jackson and the Olympians #2)

Třešničkou na Percyho podezřele bezproblémovém školním roce je poslední hodina tělocviku, která se promění v noční můru v okamžiku, kdy se do budovy dostanou nestvůry, které se bratříčkují se školním násilníkem a metají při vybíjené ohnivé koule. Percy navíc před školními grázlíky celý rok nechránil jen sebe, ale i svého ustrašeného kamaráda Tysona. Jenže během smrtící přestřelky v tělocvičně se mince obrátí a Tyson se ukáže být v boji s ohnivými nestvůrami užitečným spojencem. 
Jako by vyhazov z již sedmé základní školy nebyl dost k vzteku, do problémů se dostal i Tábor polokrevných, kam se Pery plánoval na léto vrátit. Někdo otrávil borovici, která tvoří magickou bariéru chránící Vrch polokrevných a do Tábora začínají pronikat zlé síly. 

Druhý díl se nese ve stejném duchu jako ten první. Percy má průšvih ve škole, odjede do tábora, hupsne do dalšího průšvihu a najednou s ocitne na honbě za magickým předmětem, který je potřeba získat dřív, než bude pozdě, což je nadlidský úkol. Naštěstí Percy není tak úplně člověk a na výpravě ho mimo ochranné ruky jeho božského tatíka provází i obrovská dávka štěstěny.

Praví kamarádi samozřejmě nemohou nechat Peryho v nesnázích, i když v jednom případě se vlastně tak trochu zaslouží o to, že se vůbec do dalšího maléru namočí. Annabeth se tváří jako povýšená drsňačka, ale má srdce na pravém místě a když Poseidonův syn potřebuje pomocnou ruku, zahodí veškerou rivalitu jejich rodičů za hlavu a bez váhání mu ji nabídne. Grover pak poněkud pasivně vede Percyho kroky na nebezpečné výpravě a neúmyslně pomáhá polokrevnému zabít dvě mouchy jednou ranou. 

I tentokrát nestvůra střídá nestvůru, nádherná lokace střídá strašidelnou a nehostihnnou, mytologické znalosti se prohlubují a formují se čím dál tím šílenější aliance mytických i polobožských existencí. Seznamujeme se s dalšími bohy a jinými postavami, důležitými pro další vývoj situace na Olympu i v Táboře polokrevných.

Ačkoli je druhý díl stejně akční jako první a to dokonce od prvních stránek, Rick Riordan jako by tak trochu ztrácel dech a většinu dobrý zápletek vystřílel už v prvním díle. I Moře nestvůr je plné komických, nervy drásajících i dech beroucích situací, ale pozornost čtenáře je jaksi otupena stejným mustrem, podle kterého je celé dobrodružství vystavěno. Čtenáři je i díky existenci dalších dílů v podstatě jasné, jak kniha nakonec musí skončit a i proto se o osud mladých hrdinů tolik nestrachuje, jen se sází sám se sebou, kolik překážek je na jejich cestě k úspěchu ještě potká. 
Jenomže Rick si nějaké to eso v rukávu ještě přece jen nechal a i ty nejméně zaujaté čtenáře dokázal nakonec pro druhý díl slibně se rozvíjející série nadchnout.  

Po dočtení Moře nestvůr se se sérií nedá jednoduše skončit a zanechat ji nedočtenou. Rickův spisovatelský talent vás uhrane podobně jako zpěv Sirén. Najednou, ani nevíte jak, skončíte usazeni v pohodlném křesle s Prokletím Titánů v rukou, připraveni zahodit skutečný život a nechat se unášet vábivým hlasem tohoto neuvěřitelně talentovaného autora, dokud nebudete zcela ztraceni. 

Sirénám se pokuste vyhnout, ale Ricka Riordana bez obav nechte polapit i ty poslední kousíčky vaší pozornosti. Percy Jackson je zkrátka série, která by vám neměla uniknout a pokud jste po přečtení prvního dílu váhali, zda v ní pokračovat, zahoďte veškeré námitky a přesvědčte se sami, že vám říkám naprostou pravdu, když tvrdím, že pro Percyho stojí za to obětovat pár hodin času. I když je druhý díl maličko slabší než první, je to jedině z toho důvodu, že je odrazovým můstkem pro zbytek naprosto epické a boží série. Věřte mi a čtěte.

75% 
Musím uznat, že na druhé čtení se mi druhý díl líbil mnohem víc, než poprvé. Vím proč.
Malá rada - na knihu si najděte dostatek času, ideálně ji, jako já teď, přečtěte celou najednou, a ne rozkouskovaně, jen tak po cestách autobusem a podobně, protože jedině tak oceníte gradaci děje a dokonale pochopíte celou nebezpečnou výpravu, kterou Percy a Annabeth podnikají. 
Share:

4 komentáře:

  1. Přemýšlím, čím to je, že poslední dobou na mě všude skáče Percy. :) Četla jsem ho už před lety, půjčovala jsem si ho z knihovny a souhlasím, vážně dobrá a poutavá série. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi chytá druhý dech no :) Oni ho teď hodně vyzdvihují v zahraničí, nebo vyzdvihovali v tom období, kdy vyšel poslední díl Bohů Olympu :)
      Tak to máš přede mnou velký náskok, ale už to doháním :)

      Vymazat
  2. Ty ses do toho opravdu ponořila :) Každopádně recenze působí skvěle a určitě se k Percymu někdy dostanu :) Poslední dobou se hodně ráda vracím k tomuto typu příběhů, namířených primárně na čtenáře mladší, ale věřím, že si v tom každý něco najde a je to i příjemné odlehčení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maximálně :) Ony jsou tím, že jsou ty knížky pro děti, tak jsou celkem krátké a čtou se dobře a rychle. Mám je jako e-knihy a vždycky se divím, že jsem na jedno posezení zvládla 40% :)
      Dostaň! Mě taky hodně baví middle-grade literatura a tahle je fakt top :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři