2. 6. 2015

Abeceda knihomola #L

Je tu další díl perfektního projektu, který mají na svědomí Kristý a Marky. Úkolem všech zúčastněných je vytvořit abecedu knihomolů, neboli jednou týdně zveřejnit tři asociace týkající se knih, začínající na dané písmeno. Tento týden se nese ve znamení písmene L.




LABORATOŘ
Přemýšleli jste někdy o tom, jak to vypadá v hlavě spisovatele? Jak barevné a pestré to musí být na místě, kde vznikají naše milované světy, oblíbení hrdinové, dechberoucí vyvrcholení a zlomyslné konce? Já si spisovatelský mozek představuji jako laboratoř, kde se smíchávají nejrůznější vzrušující přísady a chemikálie, kde jsou na nikde nekončících policích nedbale rozmístěné sklenice s roztodivnými tekutinami, které představují ty nejdůležitější přísady jež patří do dobré knihy, jako například napětí, překvapení, láska, tajemno či bolest a které se nerozlučně snoubí v dlouho vznikajícím lektvaru, který nakonec tak rádi uchvátíme do svých knihovniček. Kde všechno zprvu vybuchuje a dýmá, ale nakonec je výsledná receptura dokonale vyladěna vznikne omamně vonící, zářící a lesknoucí se roztok v nádherném, křišťálovém poháru. 

LOKALITA/LOKACE
Ať chcete nebo ne, ale na prostřední záleží a to ať už jde o lokaci, ve které se sami fyzicky nacházíte při čtení knihy, nebo o to, kam vás kniha zanese ve vaší fantazii. 
Nevím jak vy, ale já mám některé knihy spojené s určitými místy. Nejen, že mám díky tomu knížku pevně zakotvenou v čase, ale pamatuji si z ní i víc díky tomu, kde jsem ji četla. Mám s ní a s daným prostorem propojené emoce, které mě při čtení přepadaly a dokážu zpětně interpretovat spoustu věcí, které bych si za normálních okolností nepamatovala. Nevím, na čem záleží, zda knížka skončí v symbióze s danou lokalitou, ale každopádně se to děje a každá z knížek, která má tu výsadu mít vlastní místo v čase a prostoru je pro mě výjimečná.
Důležitá je samozřejmě i lokace, do které vás zavede sám autor pomocí příběhu. Ne nadarmo se říká, že čtenář prožije tisíce životů. On i navštíví tisíce míst. A vše co k takovému cestování potřebuje je jen vlastní fantazie. 

LISTOVÁNÍ
Jedna z mých nejzamilovanějších věcí na brouzdání mezi knihami, ať už doma u vlastní knihovničky, nebo v knihkupectví je ten pocit, kdy jednak poprvé listuji úplně novou knihou, nebo naopak laskám důvěrně známé stránky mému srdci blízké. Stejně jako speciální vůně, která k těm našim láskám neodmyslitelně patří je pro mě důležitý i kontakt s papírem, jako takovým. Ať už jsou stránky sněhově bílé, křídově lesklé, nebo zažloutlé stářím, každá kniha má svou duši, speciální aroma a specifický povrch, který lze na omak jednoznačně identifikovat. Ať už čtu a otáčím stránkami z toho důvodu, že nemůžu jinak a chci pokračovat v příběhu do kterého jsem právě ponořená, nebo si chci jen tak zběžně prohlédnout pár kapitol, vždycky jsem si plně vědoma toho rituálu listování. Šustění otáčených stránek a jejich ubývání směrem ke konci příběhu je jedním z nejuspokojivějších pocitů, které pochopí jen oddaný čtenář.   

Jak jste na tom ve vztahu k listování vy? Jak si představujete spisovatelský mozek a kam se díky své fantazii vydáváte nejraději?
Share:

4 komentáře:

  1. Tu laboratoř jsi vystihla úplně skvěle a hned jsem si to začala představovat :) Mě vždycky zajímalo, jestli autor ví, jak osud nějaké postavy pokračuje, třeba jen v náznacích, někdy skončíme v nějaké fázi její ho života, příběh, který měl být odvyprávěn, odvyprávěn je, ale ty postavy svým způsobem žijí, tak jestli ví, co dál :) (U toho jsem si vzpomněla na Hvězdy nám nepřály, kde to taky řeší, ale napadlo mě to už daleko dřív)
    S tou lokací je to taky přesné, když se v myšlenkách vrátím k nějaké knížce a vzpomenu si, kde jsem ji četla, co jsem třeba v tom období prožívala, tak to úplně zbožňuju :) Asi už je to otřepané a já se hrozně omlouvám nějakým zarytým odpůrcům HP, ale já mám s určitými místy spojené i některé scény právě z HP a někdy si vybavím i ten prožitek :) Není to samozřejmě jen u této série, ale je to u ní asi nejsilnější :) Zároveň, když se ponořím do děje, a opravdu mě pohltí, mám pocit, jako by ožíval kolem mě a když zaklapnu knížku, tak někdy pociťuju hrozné ticho a klid, strašně zvláštní pocity prostě vždycky mám, tak snad nejsem sama :)
    A listování, to je kapitola sama, někdy si jen tak sednu ke svojí knihovně a začnu si listovat, buď jen tak, přesně, jak píšeš, abych si přičichla, zavzpomínala třeba na nějaké pasáže u knížky, kterou jsem už četla, nebo naopak nahlédla do některé, na kterou se ještě nedostalo :) Vkročení do knihkupectví je běh na dlouhou trať, hrozně ráda si knížky beru do ruky a...listuju :) Než se do knížky pustím, tak se s ní nejdříve seznámím hmatem, očuchám ji, prohlídnu jen tak na pohled a pak se do ní můžu pustit :) Když si to tak po sobě čtu, jsme fakt trochu švihlí, ale líbí se mi být takhle švihlá :)
    Asi jsem se zase rozepsala, já prostě neumím být stručná a ty všechny věci vždycky popíšeš tak, že to nejde k tomu nic nenapsat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach Terezko, ani netušíš, jak mě hrozně baví tyhle tvoje kilometrové komentáře číst!!!! Vždycky jsem úplně radostí bez sebe, když mi přistanou v mailu ♥♥ Děkuju!
      A děkuji za slova chvály! :) Laboratoř byla nutností, moje duše chemika se nezapře. I když je tahle laborka trochu jak z kreslené pohádky, stejně se mi ta představa hrozně líbí :) Možná je to spíš takové alchymistické doupě, ale to nezačíná na L :D
      To by mě taky hrozně zajímalo! Protože podle mě osud postav prostě nemůže končit poslední stránkou! To přece není fér! :D To je fakt, ten křeček užnevímjaksejmenoval :D
      K HP se i v mém případě pojí tuna vzpomínek :) A jelikož teď audioknihy poslouchám už asi po desáté dokola, tak se vzpomínky pořád nabalují. Většina jsou banality, protože je poslouchám při každodenních, většinou dost nudných, činnostech, ale i tak :) když pak tu část slyším znova, vzpomenu si, kdy jsem to slyšela naposledy :)
      To s tím tichem je mi také důvěrně známé. Hlavně u knih, do kterých se tak ponořím, že je přečtu na jeden zátah, nebo naopak u sérií, které čtu pěkně za sebou a prožiju dlouhou dobu s těmi postavami a pak najednou...nejsou...
      Jsme hrozně švihlí, ale každý má něco :) Někdo knížky, někdo třeba sbírky motýlů, někdo miluje traktory, někdo zase něco ještě ujetějšího :D
      Děkuju, děkuju, děkuju :)

      Vymazat
  2. S tou laboratoří jsi to naprosto vystihla, autoři musí mít neskutečnou fantazii, obzvlášť někteří. Nedovedu si představit, jak jinak by se mohly zrodit třeba takové Bradavice nebo Noční cirkus :) A s místem, kde knížku čtu, to mám taky tak. První, co se mi při vzpomínce na knihu vybaví, není ani tak děj nebo postavy, ale atmosféra při čtení spojená s tím, kdy a kde jsem ji četla. Jako by to knížce dodávalo třetí rozměr, jestli ji čteš v zimě schoulená pod dekou, nebo na dece ve vysluněné zahradě. A teřba Ready Player One mám spojený s tím, že jsem celou druhou polovinu knihy přečetla v noci zmáčklá na nepohodlných schodech, protože v pokoji spal bratránek a nemohla jsem tam svítit, ale nutně jsem potřebovala vědět, jak to skončí :D A listování... Aaaw! Miluju vůni knih! Obzvlášť těch starých a zažloutlých, půjčenýh od babičky. Nejvíc mě ale baví listovat knížkami, které už jsem přečetla, a tu a tam si přečíst nějakou větu a připomenout si tak tu báječnou atmosféru při jejím čtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem šíleně ráda! :)
      Bradavice taky nechápu, ale jsem hrozně moc vděčná, že J.K. nechala ten nápad vybublat na povrch :)
      Přesně tak :) Třetí rozměr :)
      A RPO mám zrovna taky spojený se vzpomínkami, ovšem ne až tak nepohodlnými, jako ty :D
      Já to nechápu, jakto, že ten starý papír tak pěkně voní, ale je to úplně omamné :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři