10. 4. 2015

Dash & Lily: Kniha přání - Rachel Cohn, David Levithan

Představte si, že brouzdáte po svém oblíbeném knihkupectví a najednou mezi už známými hřbety knih narazíte na jeden červený a zcela nepopsaný. Vytáhnete zápisník na jehož titulní straně je pouze vzkaz: "Troufneš si?" a následují stránky plné tajuplných vzkazů a úkolů. Přesně tohle si prožívá Dash. Šestnáctiletý kluk z New Yorku, který nesnáší Vánoce a musí je prožívat v jednom z nejvánočnějších měst světa. Tajemný zápisník tak pro něj představuje dobrý únik od zasněžené reality. 

Kraťoučkým vánočně laděným příběhem nás provází dvě postavy, které jako by se od sebe ani nemohly víc lišit. Trochu naivní, rodinně založená, dětinská a mezi spolužáky ne zrovna oblíbená brankářka Lily, která žádné období v roce nemiluje tolik jako Vánoce a předčasně vyspělý, rozvodem rodičů a dalšími těžkostmi života ošlehaný, samotářský protiva a rýpal Dash, který komerční svátky klidu a míru nemůže vystát. Právě Lily zanechala těsně před vánoci ve svém oblíbeném knihkupectví svůj červený zápisník plný úkolů a doufá, že díky němu najde nového přítele, či důvěrníka. Doufá, že až se někdo takový objeví, pošle jí zápisník zpět se svou odpovědí a vlastní verzí vzkazu. 

Autenticita komunikace a směřování k neznámému cíli a  mezi Dashem a Lily byla zpečetěna skutečností, že každý z autorů, kteří mají knihu na svědomí, ztvárňoval jednu z postav. Posílali si navzájem jednotlivé kapitoly,  na které reagovali podle svého uvážení aniž by se předem domluvili na tom, kam je příběh dovede a prostě počkali, jak se to vyvine.
Dash i Lily proto mají výrazně odlišné povahy i styly života a vyprávění. Přes to, nebo možná právě proto mezi autory i postavami panuje takové souznění. Jako by jeden druhému viděli až do duše. Společné zájmy a podobné myšlenky nejsou žádnou výjimkou.
Jako ve správné knize Davida Levithana ani tady nesmí chybět homosexuální postavy. A to nejen v části psané jeho perem. Není to vyloženě rušivé, často si v knihách říkám, že to ani není úplně nutné, v jeho příbězích mi však přijde, že tam gayové tak nějak zapadají a dávají smysl. A třeba k Lily se soužití s gayem hrozně hodilo. 

Když jsem si knížku v knihovně půjčovala, byla jsem udivená, když mi počítač prozradil, že ji mám v hledat v oddělení pro děti. Po přečtení však říkám: věřte knihovníkům a jejich zařazovacímu instinktu. Knížka je rozhodně určena pro mladší čtenáře a já si myslím, že kdybych se k ní dostala před pár lety, rozhodně si ji užiji víc. 

To že jsem se nedokázala úplně vžít ani do jedné z postav mi čtení rozhodně neusnadnilo. To, že jsem si však knihu neužila úplně stoprocentně já, nemusí nutně znamenat, že je špatná. Vlastně to rozhodně neznamená nic takového. Četla se mi dobře, jen mi tam plno věcí úplně nepadlo do noty.

S těmito autory asi nemůžete šlápnout vedle a já knížku mohu doporučit zejména dospívajícím čtenářům. Romantiky se tu nachází velmi poskrovnu, je zde velice nenásilně nastíněna a hlavní myšlenkou je tajemná komunikace prostřednictvím ručně psaných úkolů, útržkovitých střípků o životě hlavních postav a atmosféra vánočního New Yorku. Nechybí ani hluboké úvahy o životě, zábavné epizody středoškolských patálií, první trable s láskou a je zde krásně ukázána i oddanost pravého přátelství. 
Dokážu si představit, jak si knížku vezmu s sebou na chatu, sednu si s ní k roztopenému krbu, zachumlám se do deky, usrkávám horký čaj, sem tam vykouknu z okna na padající sněhové vločky a zvládnu celý příběh na jedno příjemné posezení. 

70%

Tak a je to tady.
Teď záleží na tobě, co budeme a nebudeme dělat.
Pokud chceš v tomhle rozhovoru pokračovat, vyber si libovolnou knihu, vlož do ní lístek se svým jménem a e-mailovou adresou.
Pak ji dej Markovi na informacích.
Pokud se na mě Marka budeš vyptávat,
tvou knihu mi nepředá.
Takže žádné vyzvídání.
Až Markovi dáš knihu s adresou,
vrať tuhle knihu zpátky na polici,
 kde jsi ji našel. 
Pokud tohle všechno uděláš,
velmi pravděpodobně se ti ozvu
Díky,
Lily
Share:

12 komentářů:

  1. Krásná recenze! Knížku bych si moc ráda přečetla :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) No přečti, pokud patříš do cílové skupiny, nebo máš prostě jen ráda vánoce a tajemné červené zápisníky :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze... Myslím, že nakonec nebudu čekat do Vánoc a pořídím si ji dřív :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) To vůbec není špatný nápad ;) :) Mně taková vzpomínka na vánoce v březnu hrozně bodla! :)

      Vymazat
  3. Teď se mi to fakt číst nechce, počkám si na Vánoce :D Ale líbí se mi, že to nepsal jeden autor, a že vyprávění budou jiný, což se tak často nestává, když má knihu na svědomí jenom jeden člověk. Jsem zvědavá, jak se autoři doplňovali a na to, jak to celé bude jiné. Děkuju za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, klidně počkej :) Ta atmosféra tím bude určitě úplně jinde a nejspíš by k tomu měla být povinná :) Taky jsem zatím moc knih od více autorů nečetla a ty, které jsem měla tu čest vyzkoušet dopadly spíše tak, že to moc nefungovalo. Tady je to skvělé :) Není zač, ráda jsem poradila! :)

      Vymazat
  4. Knížku už mám nějakou chvilku doma, na Vánoce jsem ji nestihla, ale asi si počkám na ty další, mám naplánované nějaké vánoční knihy, tak by na Knihu přání mělo taky dojít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta atmosféra Vánoc, nebo aspoň sněhu tomu určitě dodá šmrnc, o tom žádná, takže tvé rozhodnutí podporuji. Vánoce jsou tu stejně co by dup. Známe to :)

      Vymazat
  5. Krásná recenze :) Ale číst takovou knihu teď? Když nedočkavě vyhlížím léto? To by asi úplně nefungovalo :D Nemůžu si pomoct, ale tahle kniha mě příliš nezaujala. No a homosexuálové = nejlepší kámoši na světě. Tenhle vzorec je uplatněný snad ve všech YA knihách! :D Už se tomu jen směju. Ale stejně mě to baví a mít takového kamaráda je můj sen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) No mně to přišlo jako dobrý nápad :D Aspoň se ti pak bude kontrast zdát ještě větší :) :D
      Chápu, že tě nezaujala, stejně bych ji doporučila spíš mladším čtenářům :)
      Tady ti gayové právě nejsou TOLIK prvoplánoví. Já tenhle sen úplně nemám, ale homosexuálů mám ve svém okolí hodně a nepovažuji to za nějaký výjimečný stav :D

      Vymazat
  6. Tuto knihu bych si ráda přečetla a jsem zvědavá jak se bude líbit mě. Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečti :) Myslím, že s ní šlápnout vedle nemůžeš. Špatná rozhodně není :) Díky! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři