6. 2. 2015

Pět - Ursula Poznanski

Jednoho dne je na pastvině objeveno tělo ženy, která má na chodidlech vytetovány souřadnice GPS. Když se policisté na toto místo vydají, objeví plastovou schránku děsivým obsahem. Krabička obsahuje část lidského těla zatavenou do folie a dopis, ve kterém jsou zašifrovány další souřadnice. Že vám tento model něco připomíná? Skutečně mají vyšetřovatelé co dělat se zvráceným geocacherem? 

Když se podíváte na adresu mého blogu, musí vám být naprosto jasné, že tahle kniha pro mě byla absolutní must-have. Pokrývá totiž hned dvě z mých vášní. Je o geocachingu a...inu, je to kniha. 

Ursulu Poznanski jsem si oblíbila už díky Erebosu. Tahle žena umí skvěle vytušit, o jakých tématech je potřeba psát, aby zaujala lidi v mém (no vlastně v jakémkoli) věku. Počítačové hry, geocaching, larpy.  Všechny tři aktivity jsou dnes velmi populární a její knihy tak získávají úžasnou výhodu, protože mnoho podobně zaměřených příběhů zatím napsáno nebylo. S knihou Pět se pak trefuje rovnou do černého. Sympatické je, že autorka sama je hledačka kešek, takže skutečně ví, o čem mluví a vše co se točí kolem geocachingu vyznívá skutečně autenticky a nenarážíme na faktické chyby z neznalosti. Autoři by se opravdu měli pouštět jen do témat, která dobře znají a když popisují něco jako geocaching, je potřeba, aby si udělali rešerši nejen teoretickou. 
Postavy této knihy asi ničím úplně nevynikají. Jsou tak obyčejné, že díky tomu působí neskutečně reálně. Žádná velká životní dramata, prostě normální problémy dospělých lidí. Za to má u mě autorka velké plus. Oblíbila jsem si Florina, jednoho z policistů. To byl opravdu sympaťák a chlápek do nepohody.

Rozuzlení celého příběhu mi nezůstalo utajeno příliš dlouho, ale to, že jsem odhalila ownera mnohem dřív, než rakouský policejní tým mi nijak náladu nezkazilo. Naprosto bezmezně jsem si užívala atmosféru lovu a vše okolo geocachingu. Že jste o této bohulibé aktivitě ještě nikdy neslyšeli? Nebo o tom víte jen to, že "kešeři", jsou podivíni svírající v pracce navigaci a strkající ruce do bůhvíjakých škvír, aby našli oslizlou pixlu, ale jejich motivaci a hantýrce nerozumíte? To ale vůbec nevadí. Ursula Poznanski počítá i s mudlovskými čtenáři a policejní tým je vesměs složen ze začátečníků a co znamená TFTH, nebo JAFT se teprve učí, spolu s vámi. 
Tajemství sériového vraha odhalována pomocí svačinových krabiček považuji za naprosto geniální nápad. Autorka se s ničím nijak zvlášť nemaže. Syrové a naturalistické popisy brutalit napáchaných na nalezených obětech jsou na denním pořádku a jedinci se slabším žaludkem by mohli mít občas potíže. 
Pokud to doteď nebylo jasné, řeknu to naplno. Tahle kniha se zatraceně povedla. Perfektní téma je podtrženo skvělým zpracováním. Dohromady tyto dva aspekty tvoří senzační směs uvěřitelného, zábavného, čtivého a nápaditého příběhu, ze kterého budete mít nejednou husí kůži. 
Mám dojem, že žádný "kačer" nemůže odolat knize jako je Pět. Ale i v případě, že geocachingu nehodlujete, Pět má obrovský potenciál zaujmout. Nemusíte se bát, že se nebudete chytat. Naopak. Autorka pomalu ale jistě zasvěcuje do tajů geocachingu nejen policisty, ale i čtenáře. Neznalost zde tedy není vůbec na škodu. 
Geocaching přes nastolené násilí vyznívá jako perfektní volnočasová aktivita a až knihu dočtete, pravděpodobně budete mít chuť se také vydat po stopách nějaké té kešky. Samozřejmě nějaké bez částí lidských těl. 


Bez mučení přiznávám, že knihu pravděpodobně maličko nadhodnocuji. Objektivně se k pěti hvězdičkám pouze blíží. Já si ale nemohu pomoci. Autorka se mi prostě perfektně strefila do noty, Knižní klub udělal naprosto úchvatnou obálku, která se k příběhu skvěle hodí, postavy nebyly přehnané. Ursula Poznanski čtenáři poskytla to správné množství vodítek, aby na pachatele přišel sám a to se mi hrozně líbilo. Těším se na autorčiny další počiny. 

TFTH

"Všechno co je pouze pravděpodobné, je pravděpodobně chybné." Descartes.

"Srdečně blahopřeju - našel jsi!
Tato nádoba je součást hry, jakési moderní verze hledání pokladů s GPS. Pokud jsi našel náhodou, tvoje hra právě končí. Okamžitě nádobu zavři a vrať ji tam, odkud jsi ji vzal. Bude to pro tebe lepší. Věř mi!
Pokud jsi hledal uvědoměle, jsi zřejmě méně hloupý, než je ve tvém prostředí běžné. Jsem přesvědčen, že obsah mé krabičky pokladů tě bude zajímat. Na rozdíl od běžného postupu nemusíš nádobu znovu schovat na stejné místo. Vezmi ji s sebou a hledej otisky prstů. V jistém smyslu určitě nějaké najdeš. TFTH.

Stage 2
Hledáš zpěváka, muže, jehož jméno zní Christoph, má modré oči a mateřské známínko na hřbetu levé ruky. Před nějakým časem - může to být tak pět šest let - byl členem jednoho salcburského pěveckého sboru, s nímž zpíval Schubertovu mši As dur, a byl na to velmi pyšný. Obě poslední číslice roku jeho narození jsou A. Vypočítej druhou mocninu A, přidej k tomu 37 a číslo přičti ke svým severním souřadnicím. 
Vezmi součet jednotlivých cifer A krát 10, pak vynásob A tímto číslem. Odečti 229 a vzniklé číslo odečti od svých východních souřadnic. Vítej u stage 2. Tam se zase setkáme."
Share:

15 komentářů:

  1. Jsem ráda, že je na knihu další recenze. Pořád víc a víc uvažuju nad tím si ji koupit! :) Hezká recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si ji právě musela koupit prakticky okamžitě po tom, co vyšla, takže asi budu jedna z prvních čechů, kdo ji zrecenzovali *plácá se po rameni* :D Rozhodně můžu doporučit všemi deseti :) Hrozně mě bavila :)
      Děkuji :)

      Vymazat
  2. Ja som na túto knihu ako aktívny geocacher veľmi zvedavá! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, asi nás geocacherů bude mezi knihomoly víc, než jsem tušila! :) Rozhodně ti nesmí chybět :)

      Vymazat
  3. Mě kniha zaujala hodně obálkou, která je prostě úžasná! A ten námět je taky skvělý, protože jak píšeš, je originální a není to žádný prototyp dalších milion knih, což se hodně cení! Jinak jsem od autorky četla Erebos, který se mi moc nelíbil, protože mi její styl psaní nesedla její druhé dílo jsem nečetla. Ale Pět mě hodně láká, takže si ji nejspíš nakonec pořídím. Krásná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je úplně skvělá!!! Hrozně se k příběhu hodí a vůbec bych se nezlobila, kdyby z ní udělali plakát! :D
      V dnešní době je vymyslet něco, o čem ještě nikdo jiný nepsal, prakticky nemožné. Proto se originalita cení dvojnásob.
      Mně se Erebos hodně líbil, ale Pět je ještě o dvě třídy výš :)
      Saeculum si musím brzy přečíst, i když larpům úplně neholduji, stejně mám pocit, že se mi to bude líbit :)
      Děkuji :) Rozhodně tě v rozhodnutí knihu pořídit podporuji :)

      Vymazat
  4. Pěkná recenze... Já jsem před pár dny dočetla Saeculum a styl psaní Ursuly Poznanski mě moc zaujal, takže se asi nechám přemluvit i k této knize :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)
      Saeculum si musím brzy pořídit, protože autorka píše vážně skvěle a i když larpy narozdíl od geocachingu a pc her moc nemusím, stejně tuším, že se mi to bude líbit :)
      Nech se přemluvit, uděláš mi hroznou radost! :)

      Vymazat
  5. Já "kačer" nejsem a možná že kvůli tomu geocachingu by mě kniha docela zajímala. Dozvědět se o tom něco víc :) Opět skvělá recenze, líbí se mi, že se na knihu dokážeš dívat i očima "nezasvěcených" a ujistit široký okruh čtenářů, že se nemusí bát nějakého příběhu "jen pro zasvěcené". Nemyslím si, že bych byla úplně slabší povahy, ale tohle na mě působí dost brutálně (já vím, říkám to už po sté :D ). No, snad někdy sesbírám odvahu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Někdy tě s sebou vezmu na výlet na kešky :) Je to vážně super odreagování a když zrovna nenajdeš mrtvolu, je to fakt zábava :)
      Děkuji moc :) Snažím se vždy koukat na příběh z co nejvíce úhlů a zůstat pokud možno co nejobjektivnější :)
      Tak co si budeme povídat, brutální to je :D
      Seber odvahu, protože to potřebuji s někým prodiskutovat! :)

      Vymazat
  6. Výborná recenze :) Souhlasím, Pět je pro mě taky zkrátka must have. Líbí se mi styl psaní autorky i anotace knihy :) Na Pět jsem se dlouho těšila :) Jsem ráda že se ti kniha líbila :) A já už se těším, až se taky pustím do čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!! :)
      Jupí, další potenciální fanoušek a člověk, se kterým budu moc knížku probrat! :)
      Jen do toho, těším se na tvou recenzi :)

      Vymazat
  7. Skvělá recenze :) Od autorky jsem už četla Erebos, naprosto mě nadchnul a musím s tebou souhlasit, že si vážně umí vybírat výborná a originální témata pro psaní. A musím se přiznat, že přestože jsem sama jednu dobu byla kačer, co je TFTH ani JAFT netuším. :D Knížka ale vypadá skvěle, určitě si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :)
      Erebos byl super, ale troufám si říct, že Pět je ještě lepší :) Já jsem možná vážně předpojatá kvůli tomu geocachingu, na druhou stranu pc hry mi taky nejsou cizí :)
      JAFT mi taky v mých kačerských zkušenostech a poznatcích chybělo :D Ale je to srandovní :D
      Přečti, rozhodně si zaslouží pozornost! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři