14. 6. 2017

Metoda 15/33 - Shannon Kirk

Těhotná šestnáctiletá dívka byla unesena po cestě do školy. Únosci však ještě netuší, že se v tomhle případě šeredně přepočítali. Většina obětí by v její situaci začala panikařit a propadla rezignaci. Ona však od první minuty shromažďuje seznam svých výhodných položek a plánuje nejen útěk, ale hlavně pomstu. Je odhodlaná za každou cenu ochránit své nenarozené dítě a těm bastardům, kteří jí ho chtějí vzít, dát za vyučenou.

Hlavní hrdinkou je dívka, jejíž jméno se dozvídáte až v půlce knihy. Její povahu však od první minuty odkrýváte více, než by vám bylo milé. Chladná, vypočítavá, analyticky myslící a emoce postrádající klinická sociopatka zrovna není někdo, s kým byste se chtěli dostat do křížku. Přesto, že je vězněm svých únosců, od první chvíle je jasné, že všechny trumfy drží v ruce ona. Odmalička umí ovládat spínače emocí a citů a když nechce, necítí strach či zoufalství, ale ani náklonnost. Má bezvadný pozorovací talent, trpělivost, zálibu v číslech, libuje si v přísném škatulkování a dokáže perfektně plánovat. Nesvazují ji morální principy a věří ve svou vlastní pravdu. Je téměř geniální a jediné na čem jí záleží, je její miminko. Kdo by se tady měl vlastně obávat o své bezpečí, ona, nebo únosci?

Metoda 15/33 přináší neobvyklou hlavní hrdinku. Těch, které si myslí, že mohou samostatně spasit svět je v literárních řadách mnoho, ale takových, kterým na nakopání zadků padouchům nechybí skutečné schopnosti je méně. Ona je však jednou z nich. Chladný a nelidsky klidný způsob uvažování za dané situace vám prožene mráz po zádech už od prvních stránek a její odhodlání vám, když už nic jiného, bude sympatické. Hrdinka je velice metodická a lpí na organizovanosti a přesnosti. 
Téma obsedantně kompulzivní poruchy tu není aktuální pouze pro ni a střet jejího pozorovacího talentu a rituálů, které dodržuje její protivník dokresluje pochmurnost jeho osudu. Když už je však hrdinka tak systematická, je škoda, že chyběl explicitní výpis všech jejích výhodných položek, který se během věznění neustále rozšiřoval. Vzhledem k tomu, jak nápaditě je hodlala použít by vám stejně o jejím plánu nic neprozradil, ale bylo by zajímavé pozorovat, co všechno hodlá ke své záchraně zužitkovat.

Příběh vnímáme z pohledu hrdinky, která se zabývá přítomností, ale také mikroepizodami z minulosti, které mnohé vysvětlují. Ten se střídá s pohledem vyšetřovatele sympaťáka, jehož minulost také stojí za zmínku. Příběhu nechybí jistá brutalita, ani moment překvapení a autorka zachází ještě o krok dál, než se odvažují obyčejní smrtelníci.

Příběh samotný je skvělý. Napínavý, dostatečně zajímavý a plný motivů, které vás šokují. Redakce textu a korektury na druhou stranu stojí za pendrek, případně možná vůbec neproběhly a překlad se také nedá označit za dvakrát vydařený. Rušivé chyby jazykového rázu snižují čtenářský zážitek, který by jinak mohl aspirovat na jeden z nejlepších.

Metoda 15/33 si na nic nehraje, neschovává se za korektní jazyk a nic nepřibarvuje tak, aby se zavděčila všem. Pro ostřejší slovo nejde hrdinka daleko a o násilí a bezcitnost tu není nouze. Kniha má trochu pomalejší rozjezd, ale jakmile se do čtení ponoříte, nebudete chtít přestat. Odpočítávání na začátcích kapitol umocňuje napětí a pohání už tak slušně rozjetý děj. Shannon Kirk se její debut nesmírně vydařil a nutí vás pochybovat o jejím vlastním duševním zdraví. Tahle kniha neurazí žádného milovníka thrillerů, který je ochoten nechat se příběhem vést klaďasem s duší záporáka.

80%

Za poskytnutí recenzního výtisku bych ráda podekovala nakladatelství OMEGA. 
Knihu seženete na webu Knihy Omega, nebo na e-shopu Knihy Dobrovský.
Share:

4 komentáře:

  1. Super recenze! :) Docela si mě nalákala, možná bych měla na chvilku vyjet ze svých ya kolejí a zase se pustit do nějakého thrilleru :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! ♥ Střídání žánrů není špatný, ale myslím, že bys měla jednoduše číst vždycky to, na co máš aktuálně chuť :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Na knihu se určitě chystám láká mě netradiční hrdinka sociopatka :) Jeden čas mě bavil Dexter, tak tahle kniha by mohla taky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Myslím, že Dexter je oproti této hrdince ještě žabař :D Ale přirovnání chápu :) Užij si ji!

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři