24. 2. 2015

Maybe someday - Colleen Hoover

Dvaadvacetiletá Sydney studuje svou vysněnou školu, má bezvadného kluka, skvělou práci, bydlí se svou nejlepší kamarádkou a nejpříjemnější relaxací pro ní je jen tak sedět na balkóně a poslouchat talentovaného souseda, jak hraje na kytaru. Jenže jak už to bývá, právě v momentě, kdy se zdá, že má všechno, co si kdy přála, jde všechno do kytek. Jako by nestačilo, že jí její přítel podvádí, ale navrch je to její nejlepší přítelkyně, se kterou se schází za jejími zády. Nezbývá jí tedy než si sbalit kufry a utéct od těch, na kterých jí nejvíc záleželo a kteří jí tak chladnokrevně bodli kudlu do zad. Jenže kam se má vrtnout, takhle najednou? 

Jak už to tak čas od času dělám, tuhle knížku jsem se rozhodla rozečíst bez znalosti anotace. A nemohla jsem udělat lépe. Nevěděla jsem o ní nic, kromě toho, že dvěma mým skvělým přítelkyním blogerkám se strašně moc líbila, což dalo knize jasnou zelenou. 

Říkáte si, že jde nejspíš o další YA  bez špetky fantazie, jenže to by tu nesmělo být TAMTO. Colleen se mi postarala o minimálně jeden infarkt. Dostala mě. Dokonale mě odzbrojila. Takhle se mi u jediné věty v knize srdce nerozbušilo už vážně dlouho. Možná dokonce nikdy. Byl to šok. Uf. Ještě teď se z toho nemůžu vzpamatovat. I přesto, že jsem věděla, že mě čeká něco šokujícího, tohle mě vážně nenapadlo, ani v nejdivočejším snu. A právě v té jediné nezvyklé věci tkví potenciál celé knihy.
Zhruba první polovina je naprosto fantastická. Úplně jsem chápala, proč holky tak zaujala a dokonce ji označují za jednu z nejlepších YA, co kdy četly. Nicméně pak se to zlomí a pokud se vám autorka zrovna netrefí do nálady, nejspíš si po čase začnete frustrací rvát vlasy. 

Jelikož jsem četla Colleeniny další knihy, vím, že její tvorba je hodně o pocitech, vnitřních monolzích a citových prožitcích. Maybe someday je jedna velká sonda do té části lidského mozku, kde se sváří emoce s rozumem. Je to jako kdybyste tuhle část mozku vzali, obrátili ji naruby a nechali všechno, co se tam líhne, vyletět ven. Veškerý zmatek a protikladné myšlenky. Je zde patrná rozervanost mezi hlasem zodpovědnosti a voláním srdce. Jde o lásku a nespravedlnost. Je to kniha, ve které budete fandit dívce, kterou byste jindy nemilosrdně odmítali a přáli si, aby vypadla. Je to kniha, ve které slova "Miluji tě" pomalu, ale jistě ztrácí význam, jelikož jsou na každé třetí stránce. Je to kniha, ve které se hrdinové snaží obelhat sami sebe a ospravedlnit lež a přetvářku. Je to kniha plná poprvé pro čtenáře i pro protagonisty. Ačkoli čtenáře mohou všechny ty výlevy neskutečně rozčilovat, nejspíš je to proto, že podobný vnitřní boj se v hlavě může čas od času odehrát každému. 

Sydney a Ridge hledají výmluvy pro neomluvitelné, ačkoli sami tuší, že je všechno špatně, přesto si nemohou pomoci. Ale takový je prostě život. V některých situacích to prostě není hlava, která přejímá vládu nad tělem. Někdy pocity mohou dokonale mást a přesto, tak nějak vnitřně víte, co je správné a co je skutečné. Můžete být zásadoví jak chcete a přesto jde někdy morálka stranou.

Jak už to tak u příběhu vyprávěném z pohledu dvou vypravěčů bývá, ději nechybí jistá dynamičnost. Díky tomu se sice dobře čte, přemíru akce však rozhodně nečekejte. Prakticky celá kniha se odehrává mezi čtyřmi zdmi jednoho bytu. Mimo Sydney a Ridge tu máme ještě Warrena, Bridgette a Maggie. Vedlejší postavy jsem si v tomto případě oblíbila dalekou více, než ty hlavní, už jen proto, že nebyly tak předramatizované. Warrenovi nechyběl dokonalý smysl pro humor a já jsem vždy napjatě čekala, až se objeví na scéně.

Hlavní dominantou příběhu je, kromě pocitů, hudba. Ridge i Sydney jsou muzikálně založení a vlastně celý jejich vztah je postavený na písničkách. Maybe someday je první knížka s vlastním soundtrackem, kterou jsem četla a osobně jsem si ho naprosto zamilovala. Texty, které spolu skládají nádherně dokreslují atmosféru a podtrhují originalitu příběhu. Pokud budete knížku číst, rozhodně vám doporučuji si písničky pouštět nejen v těch správných místech, kde zaznívají i v knížce.

Většina holek si přeje kluka jako z knížky. Já bych v knížce uvítala kluka, jako ze života. Tihle dokonalí týpci už mi trochu lezou krkem. Nic proti Ridgeovi. Je to slaďouš, ale co takhle pro jednou napsat knížku o někom, kdo holce nevyčte z očí úplně vše, co si myslí? Co takhle psát o někom, kdo by vážně mohl žít na téhle planetě? Maybe someday je z těch knížek, které pokud se vám trefí do nálady, stanou se pravděpodobně vaší nejoblíbenější. Cílová skupina ji bude milovat. I já jsem si až do půlky myslela, že se pominu radostí, že jsem objevila dokonalé YA. Pak na mě ale byla kapánek přeslazená a z té záplavy emocí a zamilovaných řečí se mi popravdě řečeno trochu zvedal žaludek. Jenže to je můj problém. Když nechci romantiku, pravděpodobně bych se měla těmhle knihám vyhýbat. Já jsem však nepoučitelná! 
Ne vážně. Maybe someday je dobré. Dost dobré. Vlastně skvělé! Ale sáhněte po ni jen v extrémně rozněžnělé náladě, nebo pokud budete mít po ruce nějakou uklidňující medicínu, jelikož Colleen vás i tentokrát překvapí. A to fest! Milovníci romantiky až na půdu si samozřejmě přijdou na své v každém případě.
Jedna celá hvězdička za Warrena, který byl nejvtipnější postavou ze všech!

"Sydney: Can I ask you a question? 
Me: As long as you promise never again to start a question off with whether or not you can propose a question. 
Sydney: Okay, asshole. I know I shouldn't be thinking about him at all, but I'm curious. What did he wrote on that paper when we went to get my purse? And what did you write back that made hit you? 
Me: I agree that you shouldn't be thinking about him at all, but I'm honestly shocked it's taken you this long to ask me about it. 
Sydney: Well? 
Ugh. I hate writing it verbatim, but she wants to know, so... 
Me: He wrote "Are you fucking her?" 
Sydney: OMG! What a prick! 
Me: Yep. 
Sydney: So what did you say back to him that made him punch you? 
Me: I write, "Why do you think I'm here for her purse? I gave her a hundred for tonight, and now she owes me change." 
I reread the text, and I'm not so sure it sounds as funny as I thought it did."

"I tilt my head and look at him. He's watching me, but I can't tell what his face is trying to convey. If I had to guess, I'd say he's thinking, Oh, hey, Sydney. Our mouths sure are close together. Let's do them a favor and close this gap.
His eyes drop to my mouth, and I'm incredibly impressed with my telepathic abilities."
Share:

24 komentářů:

  1. Škoda té angličtiny, kterou já prostě neovládám a nejspíš nikdy ani nebudu. Ale autorka je naprosto skvělá a věřím, že to není a ani nemůže být obyčejné YA. Škoda jen rádoby dokonalého kluka, takový mě už v poslední době začínají hodně štvát, protože skutečnost je někde úplně jinde.. Jina krásně napsaná recenze, jako vždy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna angličtina Colleen Hoover je v jejích knihách tak dokonale jednoduchá, až si přestaneš během čtení uvědomovat, že to vlastně není česky :) :)
      Já věřím, že to Yoli stejně časem vydá v češtině, protože její ostatní knihy mají docela úspěch :)
      Právě! Dokonalí kluci jsou všude a výjimeční začínají být ti normální! :D
      Díky moc :) :)

      Vymazat
  2. Lépe bych to nenapsala !!! Dokonale si vystihla celou knihu a i když já jsem jedna z těch, kterým ani ta přeslazenost nevadila (konec byl vlastně i na mě moc :D). Je pravda, že podobné knihy se ti prostě musejí strefit do nálady, protože ne vždy je na ně správná chvíle :) (pro někoho ta chvíle nemusí nastat nikdy :D)
    A jsem strašně ráda, že pro tebe knížka nebyla absolutním zklamáním !
    Krásná recenze <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Áaale, jdi ty! :) :) :)
      To jsem moc ráda! Ještě bych možná vymyslela další argumenty, ale to už by tu recenzi nikdo nečetl, kdyby byla dvakrát tak dlouhá :D Ale potřebovala jsem to aspoň částečně dostat ven :D
      Právě, pro někoho nenastane nikdy :D ale naštěstí máme i jiné žánry :D
      Rozhodně mě nezklamala!! Kdyby se mi nelíbila, tak ji nedočtu! A tuhle jsem četla sotva dva dny a to jsem poslední dobou trochu šnečí čtenář, takže je jasné, že se mi fakt líbila :) Psané je to skvěle, jen by to nemusel být takový doják no :D
      Díky!!! ♥

      Vymazat
  3. Škoda, že moje angličtina není na trochu vyšší úrovni, na knihu si netroufám :-( Jinak bych od Colleen přečetla všechno :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zrovna tahle angličtina se čte úplně sama :) Upřímně zachviličku zapomeneš, že čteš anglicky a ne česky :) Takže pokud si v angličtině nejsi úplně jistá v kramflecích, Colleen by mohla být dobrým odrazovým můstkem :)

      Vymazat
  4. Taky se mi docela líbila. Nečekala jsem od toho nic jiného, než romantiku, takže mě nezklamala. Naopak přinesla i něco navíc. Na Colleen Hoover mi vyhovuje to, že zvládám její angličtinu, takže jsem si od ní přečetla všechno a je to dobré - nic světoborného, ale ty knížky se mi líbily. Myslím, že to mám tak podobně jako ty. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem do toho šla s tím, že o Coollen už vím své a tím pádem vím trochu co čekat (až na tamto! :D )
      Její angličtina je právě perfektní i pro začátečníky a přitom se nedá říct, že by byla úplně banální. Jednoduchým jazykem vyjádřit tolik věcí taky není snadné :)
      Ano, taky myslím, že jsme na tom podobně :) Příjemný odpočinek, ale zase nic nezapomenutelného :)

      Vymazat
  5. Já neovládám moc dobře angličtinu, ale kdyby byla tato kniha v češtině tak bych si ji rozhodně přečetla. Colleen je strašně dobrá autorka, která mě dostala knihou Život jedna báseň a doufám že si přečtu i Bez naděje. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle angličtina je i pro začátečníka ideální :) Rozhodně bych ti doporučila Colleen jako jednu z prvních anglických knížek :) Čte se to snadno, vlastně úplně samo :)
      Stejně si myslím, že Yoli neodolá a vydají to česky, protože tohle je trhák :) Bez naděje se mi taky líbilo, život jedna báseň jsem nečetla :) Chystám se spíš na Slammed, nebo Ugly Love :)

      Vymazat
    2. A jak jsem byla informována Slammed je Život jedna báseň, takže. ..trapas :D překlad toho názvu je matoucí!

      Vymazat
  6. Ten soundtrack je dokonalý! A kniha vypadá taky skvěle - snad si na ní udělám brzy čas... Dokonce si na ni možná troufnu i anglicky ;) Moc krásná recenze, jako ostatně vždycky...
    P.S. V Levných knihách už RPO nemají, ale mám e-knihu, hurá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo!!! :) Kniha je super, pokud máš ráda romantiku a spoooooousta citů a pocitů :)
      Angličtina v tomto případě netvoří žádnou překážku. Je naprosto jednoduchá a časem už si ani neuvědomuješ, že kniha vlastně není česky :) Takhle super uvolněnou angličtinu má jen Colleen :)
      Díky moc :) :)
      Ach :(
      No říkala jsem si, že tu naštěstí vždycky existuje možnost e-knih!! Třikrát hurá! :)

      Vymazat
  7. Výborná recenze :) Na tuhle knížku se určitě chystám :) Angličtinu snad zvládnu, ale byla bych ráda, když by jsme se jí dočkali i v češtině :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc!! :) Rozhodně ji vyzkoušej :) Romantiky je tam až až, takže pokud ji máš ráda, rozhodně stojí za to :)
      Angličtina je tam jednoduchá, vážně :)
      Já myslím, že si Yoli její vydání v češtině ujít nenechá. Jen se musí zajistit, aby se dobře prodávaly předchozí Colleeniny knihy :D

      Vymazat
  8. To zni skvele, ani ta anglictina neni extra narocna :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to prima :) A angličtina je vážně jednoduchoučká :)

      Vymazat
  9. Na knížku se chystám už hodně dlouho a po tvé dokonalé recenzi se na ni asi vážně vrhnu. Myslím, že mi soce taky bude vadit to přeslazené, co často (vždycky) Colleen do svých knížek dává, ale asi to skousnu, kvůli zajímavým zvratům. :) Takže ještě jednou - fakt úžasná recenze, úplně žeru tvoje věty a přirovnání. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, dokonalé :3 Díky!!!! :)
      Hroooozně přeslazené. Vážně, měla jsem chvílemi fakt chuť s tou čtečkou praštit, jak to bylo pořád dokola a strašně rozvleklé v tom citovém ohledu :D
      Děkuji Kristý, ty jsi takové sluníčko, které mi vždy prozáří den svým komentářem :) :)

      Vymazat
  10. Knížku jsem dočetla před pár dny :) Byla příjemná, ale z mých přečtených hooverovek byla asi nejslabší. Život jedna báseň a Bez naděje mi přišly lepší. První půlku jsem byla do Maybe Someday šíleně zažraná, ale pak to začalo být moc: "miluju tě, ale nemůžu s tebou být..." Asi bych ten konec knihy trochu zkrátila :P :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbila do půlky úplně maximálně, ale druhá půlka ji pro mě zkazila. Přesně jako ty, zezačátku jsem byla zažraná a pak to bylo na jedno brdo a štvalo mě to :D
      :) Zkrátila bych to citelně a ukončila bych to trochu jinak :D Ale jinak příjemné počtení :)

      Vymazat
  11. Krásná recenze!! Máš pravdu, obzvlášť konec byl až moc přeslazený a to dost kazilo dojem z celé knihy. Ale stejně jsem to Colleen dokázala vše odpustit právě za ten úžasný zvrat na začátku :) To chce prostě odvahu, psát o něčem takovém. Jinak na goodreads někdo vkládal k této knize úžasný citát od Johnnyho Deppa, o který se s tebou prostě musím podělit :P
    "If you love two people at the same time, choose the second one, because if you really loved the first one you wouldn't have fallen for the second."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!!! :) Bylo to megapřeslazené! :D Ale právě kvůli tomu, že mě tak překvapila jsem knize dala hodnocení, které jsem jí nakonec dala :) Největší odvahu!
      Tenhle citát považuji momentálně za svůj nejoblíbenější, protože v sobě obsahuje tolik pravdy! Díky, žes mi ho poslala! :)

      Vymazat
    2. Děkuju!!! :) Bylo to megapřeslazené! :D Ale právě kvůli tomu, že mě tak překvapila jsem knize dala hodnocení, které jsem jí nakonec dala :) Největší odvahu!
      Tenhle citát považuji momentálně za svůj nejoblíbenější, protože v sobě obsahuje tolik pravdy! Díky, žes mi ho poslala! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři