7. 12. 2014

Marcelo ve skutečném světě - Francisco X. Stork

Marcelo Sandoval slyší hudbu, kterou nikdo jiný neslyší. Jeho zvláštním zájmem je čtení náboženských knih, pamatování si jejich nejrůznějších pasáží a taky modliteb. Trpí poruchou, která se dá nejlépe přirovnat k Aspergerovu syndromu. Celý život navštěvoval Paterson, školu pro žáky se zvláštními potřebami, kde se rád staral o poníky, ale léto, kdy je Marcelovi sedmnáct let jeho otec rozhodne, že by se Marcelo měl dostat do skutečného světa a zaměstná ho ve své právnické firmě.

Marcelo ve skutečném světě jsem začala číst na četná doporučení blogerů (zejména eM. a Myanmar z blogu Book lords). Do čtení jsem se pustila s tím, že jsem o ní tušila jen to, že Marcelo má určitou formu autismu. A to bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat. Je to jeden z těch příběhů, které si nejlépe užijete, když je čtete absolutně bez předsudků a jen s mlhavou představou o postavách, nebo ději. Proto se o těchto skutečnostech nebudu dlouze šířit. 
Pro příběh vlastně postavy ani nejsou tak moc důležité, tvoří kulisu pro Marcela, který pomalu proniká do "normálního světa", jak to vyjádřil jeho otec (což mi od člověka, jehož potomek má duševní poruchu přišlo jako dost zvláštní zacházení se slovem "normální"). Arturo, Marcelův otec si totiž vnitřně nechce přiznat, jak moc jiný Marcelo je. Aurora, Marcelova matka naopak synovy potřeby plně respektuje a je mu vždy úžasnou oporou. Jasmine, dívka, se kterou je Marcelo nucen spolupracovat v otcově firmě je asi druhou nejdůležitější postavou knihy. 
Ačkoli je příběh vyprávěn v první osobě, Marcelo sám o sobě hovoří v osobě třetí. Je to součástí toho, kým je a čtení to neuvěřitelně ozvláštňuje. Zpočátku se mi to zdálo podivné, ale časem jsem si na to zvykla a považuji to za jeden ze skvělých aspektů vypravěčského umění autora. 
Vzhledem k tomu, že je pro mě koncept náboženství naprosto cizí a Marcelovým zvláštním zájmem, jak on své "obsesivní sklony" nazývá, je právě Bible a jiné náboženské knihy, části, které se zabývaly výklady Bible mě vlastně dost nudily. To je však spíš můj osobní skeptický pohled ateisty. Tyto části jistě obsahovaly hluboké myšlenky, které byly Marcelovi velice nápomocny v chápání a poznávání skutečného světa. 
Pokud od knihy čekáte přemíru děje, pak jste na špatné adrese. Marcelo ve skutečném světě není o ději. Je o myšlenkách, seberozvoji, ochotě bojovat se samotnou podstatou toho, kým jsme, navazování přátelství, těžkostech rozhodnutí, která musíme činit a o v neposlední řadě o důsledcích těchto rozhodnutí. 
Autor dokázal do tří set stran nacpat neskutečné množství úvah, které vás donutí se zamyslet nad životními hodnotami a nenásilným způsobem ovlivní vaše smýšlení o mnoha věcech.
Za sebe mohu Marcela ve skutečném světě jedině doporučit. Kniha se četla skoro sama a já jsem přesvědčená o tom, že na Marcela, jeho poníky, hudbu a Jasmine budu myslet ještě pěkných pár dní. 

Obálka od CooBoo je nesmírně povedená a evokuje ve mě stejné pocity, jaké dokázal vyvolat samotný příběh. 

""Kdo je ještě krásný?" zeptám se."Tady ve firmě je kočka víceméně každá sekretářka. Je to tady jediná světlá stránka. Možná s výjimkou staré Margie. Ale i o ní můžeš říct, že byla krásná, no, před nějakými osmdesáti lety."Ženy jsou Wendellovým zvláštním zájmem, řeknu si v duchu."Existují tři typy ženské krásy," pokračuje Wendell. Teď mluví jako pak Rafferty, můj učitel v kurzu společenského chování v Patersonu. "Zemitá, elegantní a metafyzická."
"Můžeš mi dát nějaký příklad prosím?"Okamžitě téhle otázky zalituji. Už mám deset minut zpoždění a Jasmine čeká, aby mě mohla poslat na soud."
Share:

11 komentářů:

  1. Srdcová záležitost s pro mě osobním podtextem. :) Krásná recenze! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :)
      Mám radost, že nejsem jediná, kdo tuto knihu dovede patřičně ocenit :) Pro mě v tom není přímo osobní podtext, ale přesto mě upoutala :)

      Vymazat
  2. Příběh Marcela neznám, ale vypadá to hezky. Mám ráda knihy, kde se člověk může/musí zamyslet nad určitými věcmi a dokáže je ovlivnit i po dočtení knihy. Taky styl vypadá zajímavě a jinak. Je jasně, že si na to člověk musí zprvu trochu zvyknout, ale potom to musí být dobré, jiné. Myslím, že si knihu pokusím sehnat, protože jsi mě dost zaujala a musím si sama vyzkoušet, jaké kouzlo v sobě příběh ukrývá :) Moc hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)
      Marcelo je prostě jiný, speciální a zvláštní :)
      Rozhodně jsou tam dost chytré myšlenky a kdybych se dokázala s chutí ponořit i do těch biblických, jistě bych tam našla spoustu moudrosti (nebo taky ne, jsem hrozný skeptik co se náboženství týče, fakt).
      Já jsem po dlouhé době totiž byla v knihovně a hned ulovila tento skvost, tak jsem měla velkou radost! :) Marcela si určitě sežeň, stojí za přečtení a zamyšlení :)

      Vymazat
  3. Ta obálka je neskutečně krásná, vážně skvost. Poprvé jsem o knize slyšela až od tebe a určitě bych si ji ráda přečetla, jen na to asi ještě potřebuji trochu času a pustím se do ní později. Krásná recenze, nádherně jsi shrnula hlavní myšlenky, kterými se kniha zabývá a utvrdila mě v tom, že si ji jednou musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se taky hrozně líbí. Až mě mrzí, že ji budu muset vrátit do knihovny, protože by mojí knihovně hrozně slušela :D
      Já jsem o ní právě slýchala docela chválu, ale asi není tolik známá :)
      Neboj, rozhodně tě nevyždíme jako Pět dní :)
      Děkuji moc! :)
      Přečti, přečti :)

      Vymazat
  4. Obálka je boží :)
    Trochu mě děsí ty výklady Bible, ale pokud tam toho není přehršel, tak by se to snad dalo vydržet :D
    Chm...ta obálka... chmm... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako je tam toho, hlavně ke konci docela dost, ale zvládla jsem to i já a to už je co říct, takže vydržet se to určitě dá :)
      Obálka :3 ♥

      Vymazat
    2. Dobře, beru Tě za slovo :D

      Vymazat
  5. O téhle knize jsem toho slyšela spoustu a většina toho byla chvála. Akorát se k tomu pořád nemůžu dokopat. Ale pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)
      Taky jsem toho slyšela spoustu a pak jsem dlouho odolávala, ale nemá cenu ji odkládat :) Je vážně pěkná, milá a speciální :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři