15. 10. 2014

Ten, kdo stojí v koutě - Stephen Chbosky

Vše, co potřebujete vědět o Charliem je to, že je to tak trochu neobyčejný a dosti citlivý až přecitlivělý patnáctiletý kluk, který často propukne v pláč. Zrovna nastupuje na střední a vždycky měl problém se začlenit, proto má ze školy strach. To je hlavním důvodem, proč se rozhodl psát dopisy příteli. Přítele si můžete představit jako kohokoliv, kdo je ochoten Charlieho vyslechnout. Každý čtenář této knihy, může být Charlieho drahým přítelem. A vy se jím skutečně budete chtít stát.

Nepřišla jsem na to, jak bych měla recenzi na tuto knihu uchopit, protože si osobně myslím, že to je jeden z těch příběhů, ke kterým je lepší přistupovat s tím, že o nich nic nevíte a udělat si obrázek sami. Postupně objevovat všechna ta malá tajemství, která v sobě Charlie uchovává. A že jich je. On je totiž ten, kdo stojí v koutě a zvládá vidět a nebýt viděn. 
Dříve než knihu odsoudíte s tím, že nechcete číst plky nějakého uplakánka ze střední, chci jen podotknout, že tím byste udělali obrovskou chybu. Ten, kdo stojí v koutě je kniha, ve které si to své může najít úplně každý bez rozdílu.

Stephen Chbosky má neuvěřitelný talent. Během čtení jsem se nejen pěkně culila, ale mnohdy i vyprskla smíchy, protože spousta popisovaných situací a dialogů byla naprosto skvělých!
Kniha je plná úplně úžasných citátů a hlášek, ke kterým se budu často a ráda vracet, ať už jen jako k útržkům, tak i k celé knize. Nejspíš ji budu číst znova a znova, protože věřím, že si v ní při každém čtení dovedu najít něco nového, co mě zahřeje u srdíčka.  

Knihu bych doporučila úplně všem. Tečka. Je to taková jednohubka, kterou můžete a nejspíš i budete chtít přečíst během jednoho dne. Charlieho dopisy jsou většinou krátké, takže čtení utíká raketovou rychlostí. O to více vám bude líto, že se musíte s tímto milým chlapcem rozloučit. Vlastně i se všemi Charlieho kamarády. V této knize jsem si z nějakého důvodu oblíbila snad všechny postavy, které dostaly větší prostor.


“And in that moment, I swear we were infinite.”
Stephen Chbosky, The Perks of Being a Wallflower


“I would die for you. But I won't live for you.”
Stephen Chbosky, The Perks of Being a Wallflower


“There's nothing like deep breaths after laughing that hard. Nothing in the world like a sore stomach for the right reasons.”
Stephen Chbosky, The Perks of Being a Wallflower


“Just tell me how to be different in a way that makes sense.”
Stephen Chbosky, The Perks of Being a Wallflower
Share:

10 komentářů:

  1. Hmmm.... tak tie citáty ma nalákali na originál verziu! Niektoré knihy v preklade stratia tú iskru...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem chtěla knihu taky původně v originále, ale pak jsem zjistila, že není v Neoluxoru dostupná ani česky, natož anglicky a tak jsem chmátla po té české jen co jsem ji znovu zmerčila v prodeji :) Je pravda, že mnoho překladů tak nevyzní (jsem zvědavá na knihy Rainbow Rowell), ale musím s radostí říct, že tento překlad se mimořáně povedl :) Alespoň ten český. Co se mě týče, tak jsem hodně spokojená :) ¨
      Citáty jsou skvělé a je jich spoooousta :) Uvedené jsou jen zlomkem hlášek, které jsem si oblíbila, ale nechtěla jsem zase prozradit moc :)

      Vymazat
    2. To je zvláštní, že originál v Luxoru neměli, já ho tam naopak viděla v dost hojném počtu. Každopádně doufám, že jsi ho třeba jen přehlédla a stále tam je, protože si ho chci koupit :D The Perks jsem četla před necelým rokem právě v angličtině a také si tuhle knížku moc neumím představit přeloženou. Měla jsem ji půjčnou od kamarádky, ale teď po ní postupem času prahnu čím dál tím víc, takže si ji nakonec asi také pořídím. Ne, že by mi tvoje recenze nějak pomáhala tohle nutkání překonat :D

      Vymazat
    3. Já nejprve taky, ale to jsem byla v období, kdy jsem si myslela, že knihu vlastně číst nechci :D A pak jsem ji chtěla a už ji neměli. Na internetu měli napsáno "Není skladem" a na pobočkách taky nebyla k nalezení.
      Přeložená je fakt dobře :)
      Beru to jako lichotku :D :D Díky!

      Vymazat
  2. Knižka ma nikdy neupútala, neviem či by to bolo niečo pre mňa. Ale asi sa oplatí dať knižke nádej. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si ji chtěla hrozně přečíst, ale pak jsem se jí taky dlouho tak nějak podvědomě vyhýbala, ale nakonec jsem hrozně moc ráda, že jsem se k ní dostala :)
      Rozhodně stojí za přečtení :) Je to skutečně jedna z TĚCH knih :)

      Vymazat
  3. Knížku jsem četla už minimálně dva roky zpět, a stejně z ní mám pořád stejně hřejivý pocit. Před nedávnem jsem si ji pořídila do poličky a už teď se nemůžu dočkat, až budu mít chvilku volna, abych se do knížky řádně začetla a znovu si ji celou vychutnala :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že? :) Ona je prostě taková milá a příjemná a úplně vyzývá k tomu, se k ní vracet :)
      Hlavně mě v ní dokázalo leccos překvapit, což se u hromady předvídatelných knížek, které jsem v poslední době četla už dlouho nestalo :)

      Vymazat
  4. Tohle je hodne znama knizka, ale nejak se s mi uplne mijim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se s ní dlooouho míjela, ale byla to chyba! :) Je moc pěkná :) Citlivá, milá a vtipná :) Zaslouží si svoji slávu a věhlas :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři