3. 6. 2019

Ochutnávačka – V. S Alexander

Magdalena je z bombardovaného Berlína svými rodiči poslána k příbuzným do Bavorska. Její teta se strýcem sice žijí v relativním bezpečí, ale nemají peněz nazbyt a tak si Magda musí najít zaměstnání. Shodou náhod je přidělena přímo do jednoho ze sídel Vůdce, jako ochutnávačka jeho jídla, která jej má ochránit před případnými pokusy o otravu. Magdalena se stěhuje přímo do Berghofu, aniž by komukoli řekla, čím se má život a co je jejím údělem. Učí se rozpoznávat jedy a děsí se svého vlastního osudu. Na rozdíl od většiny populace se však nemusí obávat většiny hrozivých důsledků války. Je v teple, má dostatek jídla a bezprostřední nebezpečí vybombardování jejího domu je nepravděpodobné.

Pětadvacetiletá Magda toho nemá moc. Vlastní pokojíček a sotva hrstku osobních věcí, ale alespoň má milující rodiče. Od devatenácti prožila několik krátkých známostí, ale žádnou příliš vážnou. Válka měla tendenci mladé muže odvádět z jejího dosahu. Nyní se tedy bez závazků a velkých výčitek vydává daleko od domova, aby sloužila říši. Politika ji celý život zasahovala asi tak jako každého, svými důsledky, ale nikdy ji příliš nezajímala. Hitler pro ni nebyl hrdina, ale věděla, co je třeba dělat, aby zůstala v bezpečí.

Ochutnávačka dává čtenáři možnost pohlížet na válku očima Němců a ujišťuje jej, že ne všichni obyvatelé Říše zbožňovali Hitlera a souhlasili s ním. Sama Magdalena s Hitlerem nejen nesympatizuje, ale pohrdá jím a přitom pracuje v jeho bezprostřední blízkosti, v jeho službách a stará se o jeho osobní blaho. Ne vždycky se totiž ideály slučují s pudem sebezáchovy a snahou o přežití.

Magdalena mimo jiné nalézá v Hitlerově sídle i něco nečekaného. Lásku. Tento cit je za války nebezpečný, ale snažit se mu uniknout je zbytečné. Magdalena prožívá nejhezčí i nejhorší chvíle svého života takřka zároveň a neodvažuje se doufat ve šťastné rozuzlení. Neustále se brání, ale zároveň touží podlehnout.

Ochutnávačka je inspirována skutečným vyprávěním opravdové bývalé Hitlerovy ochutnávačky, ale v detailech si V.S. Alexander dovolil popustit uzdu své fantazii a většina jeho příběhu je fikcí zasazenou do skutečného prostředí a předpokládaného běhu reálných historických událostí, jejichž průběh neustále podléhá vlnám spekulací a domněnek. Nejde tedy o životopis, ani historický román v pravém slova smyslu. Alexander jen zkonstruoval jednu z možností, jak vše mohlo probíhat.

Kniha je založena hodně dějově, přesto nelze přehlédnout dobře popsanou hrstku významnějších postav. Paradoxně se o nich čtenář tolik nedozví, ale nějakou záhadou to vede k tomu, že získáte dojem, že je znáte, že jste je minimálně potkali. Možná jinde a jindy, ale rozhodně vám jsou ti konkrétní lidé povědomí. Za zmínku stojí i vkusná a povedená obálka a nepřehlédnutelně čtivý styl vyprávění, který přispívá k tomu, že na Ochutnávačku nebudete chtít zapomenout.

Ochutnávačka nabízí neobvyklý pohled na druhou světovou válku, který vás bude bavit. Neglorifikuje Hitlera, není oslavou jeho moci, naopak ani nehází všechny Němce do jednoho pytle a působí naprosto věrohodně, ačkoli se lze jen dohadovat, jak moc blízko skutečné historii se Alexander dostal. Ohromí zejména sváteční čtenáře knih z období druhé světové války, ale má co nabídnout všem, kdo mají chuť objevovat odlišné přístupy k tomuto tématu. Ochutnávačka vás bude jednoduše bavit a budete ji rádi doporučovat dále. Protože ona si to zaslouží.

80 %


Ráda bych touto cestou poděkovala nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.
Share:

6 komentářů:

  1. Ochutnávačku mám na svém seznamu.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdybych letos už nepřečetla až příliš mnoho knih o druhé světové, určitě bych se už pustila právě do téhle, protože mě láká, kudy chodím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na základě krásné recenze bych si určitě ráda přečetla. Trochu to ve mne evokuje "Chlapec v pruhovaném pyžamu". Moc se těším, že si to přečtu. Leontýna

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze. Nějak mi uniklo jakékoliv hodnocení téhle knížky a dost se mi to líbí. A i ta obálka je skvělá (hlavně, když známe ostatní obálky nakladatelství). Mrknu na to (ach jo!) :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři