30. 6. 2019

Mrtvý muž přichází – Paul Finch (Mark Heckenburg #4)

Jezerní oblast na severu Anglie je místem, které se s výkyvy počasí pro nezkušené turisty mění ve smrtící past. Všudypřítomné bažiny, nevypočitatelný terén a v neposlední řadě vlivy nevlídného počasí mohou příjemný výlet změnit v hororový zážitek. O tom se přesvědčí i dvě mladé ženy, které bez jakýchkoli plánů, vybavení a zkušeností vyrazily putovat po okolí Langdale Pikes. Jakmile přišla neprostupná mlha, ztratily pojem o vzdálenostech i okolí a od té doby se pohřešují. Aby toho nebylo málo, po okolí se potuluje sériový vrah. Mark Heckenburg má neodbytný pocit, že jeho modus operandi nevidí poprvé. Je snad možné, že se po deseti letech vrátil Cizák, jenž s oblibou přepadával sexuchtivé páry, které si vyrazily na dostaveníčko u jezera?

Mark Heckenburg byl převelen do Jezerní oblasti po posledním případu, kdy se pohádal se svou nadřízenou Gemmou Piperovou více, než kdykoli předtím. Na jeho vkus je na tomto místě, kde lišky dávají dobrou noc trochu moc klidu, ale má k sobě dobrou parťačku Mary-Ellen a nemusí čelit nedávným událostem tak, jak by musel s Gemmou přímo za zády. Jakmile se však na městečko snese mlha, dvě mladé ženy zmizí beze stopy a začne řádit tajemný sériový vrah, Mark si pomyslí, že by si lidé skutečně měli dávat pozor na to, co si přejí. V takovém počasí toho ani policejní složky příliš nezmohou, ale Mark se nikdy příliš neřídil příkazy zdravého rozumu. Vždycky mu šlo o to, za každou cenu vyřešit případ. Teď má případy hned dva k tomu dva akutně ohrožené civilisty. Něco jako mlha ho zastavit prostě nedokáže.

Mrtvý muž přichází je již čtvrtým dílem série propojené Markem „Heckem“ Heckenburgem. Čistokrevná detektivka, plná vyšetřování, pátrání, tápání, špatných rozhodnutí, instinktivních voleb a superhrdinských kousků. Mark není z obyčejného těsta. Je to paličák, kterému porušování pravidel nedělá problém a nikdy o něm nepřemýšlí dvakrát, ačkoli ho tento přístup často dostává do potíží. Výjimkou nebyl ani poslední případ, u kterého má pocit, že ho zradila jediná osoba, od které by to nikdy nečekal. Gemma Piperová, se kterou ho pojí víc než jen pracovní historie a dlouholetý přátelský vztah.

Tentokrát se v úvodu příběh vrací do Gemminých kariérních začátků, do dob Cizáka, největšího strašáka jejího působení u policie. Teď, o dekádu později má Mark pocit, jako by se probudily duchové minulosti a chtě nechtě povolává do akce člověka, který o Cizákovi ví nejvíc ze všech, ačkoli je tím posledním člověkem, se kterým právě teď má chuť spolupracovat. Jiná možnost však není. Mlha neustupuje a šance pro pohřešované dívky každou minutou klesá.

Po slabším Klubu zabijáků, předchozím dílu série, Paul Finch jako by nabral druhý dech a vrátil se plně vyzbrojen svým talentem a zvrácenou fantazií. Budování atmosféry v takto vydařeně vybraném prostředí zamlžené a pochmurné Jezerní oblasti mu nečiní žádné potíže, tajemný pachatel hvízdající zlověstnou melodii, která vám bude znít v hlavě ještě nějakou dobu po přečtení, způsobuje mrazení vzadu na krku a dva případy se prolínají tak šikovně, až po čase splývají v jeden.

U knih Paula Finche s jistotou platí pravidlo osmdesáti stránek. Prvních osm desítek stran se poměrně vleče, ale jakmile překročíte pomyslnou hranici, je to jízda na divokém koni, z nějž se nedá seskočit a kdy knihu už neodložíte ani za nic. Mrtvý muž přichází vás bude bavit, bude vás děsit a napne vás jako kšandy. Paul Finch znovu uhrane jeho vlastní fanoušky, ale dokáže si omotat kolem prstu i čtenáře, kteří se s ním setkávají poprvé. Ačkoli je u sérií propojených detektivem vždy lepší řídit se pořadím, ve kterém vycházejí, zrovna Mrtvý muž přichází může být klidně vaším úvodem do Paula Finche. Ohledně předchozího případu jsou tu jen náznaky, které mají být připomínkou pro ty, kdo předchozí díly četli už před delší dobou, ale neprozrazují podrobnosti případu. Přečtěte si tuhle knihu. Jediné, čeho budete litovat je to, že hned nemáte po ruce další díl.

80 %

Knihu Mrtvý muž přichází můžete pořídit na webu nakladatelství Domino. Další díl s názvem Kořist je už dokonce venku a to od 3.6.2019!

Nakladatelství Domino bych tímto také ráda poděkovala za poskytnutí recenzního výtisku.
Share:

1 komentář:

  1. Nevím proč, ale mě hrozně rozčílila už ta výchozí situace, to je jak kdyby si ty dvě říkaly o to, aby se jim něco stalo :D V průběhu čtení recenze to mám zase nahoru dolů - chci, nechci, chci, nechci. No v nejbližší době asi ne, ale sérii díky tobě registruju. :) Pravidlo osmdesáti stránek se mi líbí :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři