27. 7. 2018

Normálně jiní – Tammy Robinson

Maddy toho má ve svých devatenácti letech na bedrech naloženo opravdu hodně a o klasickém prožívání let dospívání si může nechat jen zdát. Veškerý čas jí zabírá práce ve fotolabu, bez které by její rodina nedokázala platit všechny účty a péče o mladší sestru s autismem, kterou bezmezně zbožňuje. Ani Albert nemá na růžích ustláno. Přesto, že se mu daří poměrně dobře, pracuje víc, než většina lidí v jeho věku a celkově se snaží chovat se zodpovědně, svému otci se nikdy nezavděčí. Ten ho bude vždycky shazovat a ponižovat a nic co Albert udělá, mu nebude dost dobré. Maddy na nějaké románky nemá ani pomyšlení a Albert si zase co nejdříve hodlá sbalit kufry a vypadnout někam hodně daleko, ale někdo tomu chtěl, aby se tihle dva výjimeční lidé potkali. Jenže osud je někdy opravdu vykutálený Amorek a to by nebyl milostný román, aby zde nebylo jedno velké ALE.

Maddy se o svou sestru B stará s nepředstíranou láskou. Je nesobecká, oddaná, starostlivá a mnohem rozumnější, než by se v jejím věku slušelo. Ke své mámě má někdy výhrady, ale rodina pro ni bude vždycky na prvním místě. Albert dobrovolničil v klubu, kde si hednikepované děti mohou zajezdit na koních už v rámci středoškolské praxe. Nyní zde zůstal na plný úvazek a nic na světě by ho nepřinutilo makat místo toho někde za klávesnicí nebo nedejbože na policejní stanici, jako jeho otec. Je to sympaťák a správňák každým coulem a nikdy se jen tak nevzdává. Dvojnásob to platí v případě, kdy ho zaujme nějaká dívka tak moc, jako právě nenápadná a nedostižná Maddy.

Už fakt, že je kniha Normálně jiní doporučována fanouškům Hvězdy nám nepřály a Než jsem tě poznala, vám prozradí, že vám příběh zlomí srdce. Co zlomí, on vám ho vyrve z hrudi a rozdupe na milion maličkatých kousíčků a ty rozfouká do moře. Kniha Normálně jiní je romantický příběh na slovo vzatý. Zabývá se hlubokou láskou, ne nutně tou první, ale tou opravdovou. A hlavně taky ne právě jednoduchou rodinnou dynamikou. Na postavy je autorka skoupá, nicméně o to více jsou skutečné, uvěřitelné a hlavně bez zbytečných vlastností či rysů jen tak na efekt. Autorka se nesnaží křečovitě za každou cenu zajistit dostatečnou diverzitu, která je poslední dobou v každé young adult knize snad povinná, ale málokde je zapracována opravdu tak, že nepůsobí prvoplánově. Autorčini hrdinové jsou prostě sympaťáci, kteří si na nic nehrají.

Normálně jiní vás vyděsí i nadchne svou realističností. Jakmile B dostane epileptický záchvat, vaše srdce sevře ledová ruka, jako by se před vámi neovladatelně zmítal někdo vám hodně blízký. Maddyina racionalita v přístupu k nemoci její sestry a toho, jak nemožně k ní přistupuje okolí, se vás hluboce dotkne a donutí vás se zamyslet sami nad sebou. Albertova nehraná laskavost a nesobeckost vás pohladí po duši. Krutost Albertova otce vás rozzuří k nepříčetnosti. A nespravedlnost světa vám nažene slzy do očí.

Normálně jiní je po dlouhé době románem, který má potenciál rozplakat i ty největší tvrďáky. Jistě, najde se tu pár patetických a možná lehce účelových scén, ale řekněte, která holka je občas nepotřebuje. Někdy autorka možná přehnaně tlačí na pilu, ale vy jí to ve víru emocí a hřejivých pocitů, které ve vás po většinu knihy vyvolá, s chutí odpustíte. Přesně takhle by měl vypadat letní románek, který však nemá za úkol jen pobavit a rozesmát. Tento příběh chce předat poselství. Hrdinové jsou až podezřele perfektní, ale vzhledem k vyznění příběhu to působí tak, že si zasloužili ten kousek štěstí, který jejich životy postavil do dokonalého světla.

Na Normálně jiní se musíte dostat do té správné nálady, aby pro vás měl takový význam, jaký autorka zamýšlela. Do čtení se musíte pustit v určitém rozpoložení a s jistou shovívavostí, pokud jste již starším ročníkem. Je to románek spíše pro dospívající, to ale neznamená, že nemá co nabídnout každému, koho naláká. Postavy jsou miloučké a budete mít chuť se k nim vracet. Na knížku budete ještě rádi vzpomínat a i když možná časem děj pozbyde ve vaší paměti ostrých obrysů, odnesete si z jejího čtení hlavně to nejdůležitější a tím je pocit, který ve vás vyvolá. Ten vám zůstane v žaludku ještě pěknou chvilku po dočtení.

80 %

Milý román Normálně jiní zakoupíte na webu nakladatelství Cosmopolis.
Share:

4 komentáře:

  1. Super recenze :) Knihu jsem zaregistrovala a musím říct, že vypadá hodně dobře. Navíc srdceryvné romantické příběhu, to je něco pro mě. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Kdy jindy, než v létě si je dopřát, že? :)

      Vymazat
  2. Mě opět skoro dojímá i samotná recenze, takže si umím představit, co by se mnou udělala kniha! Ale já se mučím ráda a určitě do toho půjdu. Na knížku mě nalákal nespočet fotek na instagramu a tahle recenze mě v tom jen utvrdila. Moc hezký a já se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aaaw ♥
      Je krásná, viď? :)
      Díky, to jsem ráda! Jdi do ní ♥

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři