20. 6. 2016

Farma - Tom Rob Smith

Danielovi rodiče se na důchod přestěhovali z Londýna na odlehlou farmu ve Švédsku s nadějí, že tam prožijí soběstačná idylická léta plná vypěstovaných a vlastnoručně nalovených potravin a budou žít v souznění s přírodou. Jejich syn se je chystá navštívit, ale cestování stále odkládá neboť má tajemství, které ještě nemůže jen tak odhalit. Jak to tak vypadá, on však není jediný, který své bližní chrání tím, že o sobě vymýšlí lži. Jednoho dne mu zavolá otec se znepokojující zprávou o matce. Prý trpí iluzemi a může se i dopustit násilí. Následuje však ještě znepokojivější telefonát od matky, která tvrdí, že vše, co mu otec říkal, ať už to bylo cokoli, je prachsprostá lež a že od něj utíká zpět do Londýna. Dan stojí před rozhodnutím, na čí straně je pravda a kdo z rodičů se vlastně zbláznil.

Daniel prožil ukázkové dětství. Rodiče ho milovali a vždy si zakládali na vzájemném vztahu, který byl plný respektu, lásky a štědrosti. Nikdy se nehádali a vždy byli pro Daniela vzorem. V poslední době se mu sice odcizili, ale on k nim stále cítí to, co odjakživa. Ale pak se mu dvěma telefonáty převrátí život vzhůru nohama. Musí si vybrat, komu věřit a na čí stranu se postavit. Má vyslechnout a chránit matku, nebo ji pomoci svému otci polapit a předat do odborné péče? Je vůbec jeho matka blázen? Nebo je snad na otcových slovech něco málo pravdy?

Daniel podniká na volné noze, ale příliš se mu nedaří. Je sice ve finanční tísni, ale díky životu ve spokojeném vztahu nestrádá. Párkrát už polemizoval s myšlenkou půjčit si od rodičů, ale vzhledem k tomu, že už si sotva najde čas odpovídat na matčiny maily, svědomí mu nedovolí je o peníze požádat. Tilde a Chris si aspoň navenek žijí na samotě spokojeným životem. Farmu koupili za směšně nízkou cenu a okolní příroda jim nabízí netušené možnosti. Daniel nemá podezření, že by něco neklapalo. Až do toho dne s podivnými telefonáty. Pak si teprve zpětně uvědomí, jak byl slepý ke znepokojivým znamením o tom, že se něco děje.

Farma je jedna z těch knih plných tajemství a celé vyprávění směřuje k jejich velkolepému odhalení. Čtenář má zůstat nevědomosti a celou dobu se cítí podvedeně a zmateně a čím více teorií si v hlavě vytvoří, tím lépe pro spisovatele. Sama jsem při čtení tedy cítila spíše obrovský vztek, ale přitom jsem se knížky nemohla nabažit. Až se do knihy sami pustíte, budete naprosto přesně chápat, o čem mluvím. 

Novinka Toma Roba Smitha je ukázkovým psychologickým thrillerem založeným na vyprávění údajně bláznivé ženy. Čtenář si nikdy nemůže být jist, co je pravda a stejně jako Daniel se musí rozhodnout, komu věřit a koho zatratit. Stejně jako hlavní hrdina je odkázán postupovat tempem, které určuje Tilde a pomalu si o situaci dělat vlastní obrázek. Nedostatek informací a nejistota jsou hlavními tahouny příběhu. Za zmínku však stojí i zajímavé formátování textu, které odlišuje samotný výklad událostí minulých a současné dění v přítomnosti. Krátké kapitoly vám jednoduše nedovolí knihu jen tak odložit a touha zjistit, na čí straně je pravda, také ne. 

Máte-li rádi záhady, knihy zavánějící psychickými poruchami, retrospektivní vyprávění a příběhy, které celou dobu směřují k jediné klíčové informaci, která může kompletně změnit náhled na celou knihu, Farma je to, co potřebujete. Možná vám některé postavy hnou žlučí, možná budete tak netrpěliví, že budete chtít otočit rovnou na poslední stránku, ale důrazně vám radím, užijte si ji tak, jak ji autor zamýšlel, nebuďte nedočkaví a nechte se překvapit.


85%
Share:

8 komentářů:

  1. JO JO JO, jsem ráda, že se ti líbila a že se na ni těším oprávněně, tohle je moje krevní skupina a já to nutně potřebuju přečíst :D Autor si mě svým psaním naprosto získal už u knížky Dítě číslo 44 a věřím, že mě nezklame ani tady. Tyhle záhady, teorie, 'neřeknu vám to, počkejte si na poslední kapitoly' miluju, i když mě to zároveň rozčiluje, protože to chci všechno hned vědět a nejradši bych otočila, ALE nikdy to neudělám, protože vím, že tak to má být, tak to autor chtěl a právě díky tomu, že nevím, si to maximálně užiju :) No, jsem se úplně rozvášnila, snad to dává smysl, ale tohle mě láká už od vydání a já stále váhám s koupí (zatím mám jen rezervaci v knihovně), ale uvidím, jak se dokážu ovládnout :D Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D :D Líbí se mi tvé nadšení :D
      Já právě Dítě číslo 44 pořád nečetla, tak jsem nevěděla, do čeho jdu, ale věděla jsem, že jsou z autora všichni na větvi :)
      Já tenhle typ knížek taky můžu a taky bych nikdy nečetla nic dopředu! To se prostě nedělá a úplně by mi to zkazilo požitek z knihy :) I to rozčilení, že nevím, si užívám :D
      Krásně ses rozvášnila :D Taky mě to lákalo hrozně dlouho a naštěstí se nakonec u nás doma objevila a já mám radost :)
      Díky!

      Vymazat
  2. uz dlouho po ni koukam, jen mi nejak vadi jak vzdycky vsichni najednou ctou tu jednu knihu,, tady uz histerie trochu opadla, tak myslim ze nadesel muj cas :-) diky za pripomenuti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, to mi taky trochu vadí, ale tak už to chodí a asi s tím nic nenaděláme. Všichni vždycky spěchají, aby si na novinku utvořili názor jako první :D
      Trochu jo, tak nemáš zač :) Snad tě bude bavit tak jako mě :)

      Vymazat
  3. Super recenze, ale já přeci jen s knihou stále váhám. Četla jsem od autora Dítě číslo 44 a od všech, kdo tuhle knihu četli a pokračovali farmou slýchám, že je Farma o dost slabší. Tak vůbec nevím, zda si kazit dobrý dojem... Časem asi neodolám, ale teď nechám autora trochu "odležet" :) Přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Já právě Dítě číslo 44 nečetla, takže nemám srovnání, ale myslím, že je člověk ani moc nemůže stavět vedle sebe, protože jsou každá úplně jiná :) Ale vím, že se tomu moc nedá ubránit :) Někdy není na škodu si od autora dát trochu pauzu. Většinou odstup pomůže :)
      Děkuji, i tobě! :) Doufám, že na Farmu úplně nezanevřeš dáš jí časem šanci :)

      Vymazat
  4. Tak tuhle knížku si musím přečíst! Už nad ní pěkně dlouhou dobu přemýšlím. Touto recenzí jsi mě na četbu nejvíc nalákala! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda! :) Přesně to byl můj úmysl :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři