10. 2. 2016

Křup - Adam Rex (Cereální sága #1)

V Dobrostíně, malém městečku v New Jersey, sídlí společnost Dobrospol a bydlí tu všichni, kdo mají s Dobrospolem něco společného. Zaměstnanci, jejich rodiny a taky velká spousta nadpřirozených bytostí. Dobrospol totiž vyrábí cereálie s trochou kouzla v každé krabici. A když mluví o kouzlech, myslí to doslova.

Co může být lepšího, než idylka v městečku spadajícímu pod nejúžasnější snídaňovou firmu na světě. V Dobrostíně je všechno ideální a krásné. Nebo ne?

Mimo jiné tu se svou maminkou, fyzičkou Dobrospolu, bydlí Scott a Polly, sourozenci, jež opustil otec, aby se stal slavným hercem a s adoptivním otcem panem Wilsonem tu žijí dvojčata Erno a Emily, jejichž životní náplní je řešit hádanky a soutěžit mezi sebou o titul chytřejšího dítěte (i přesto, že Erno by ve většině konvenčních IQ testů porazil 99,9% ostatních dětí, proti Emilyině mozku nemá nejmenší šanci). Jediným pevným bodem v životě Erna a Emily, s neustále se měnícími pěstouny a adoptivními rodiči, je Biggs, jejich "chůva" a komorník v jedné osobě, obrovský chlapík nahánějící strach všem, kdo ho dost dobře neznají.

Scott byl vždycky trochu jiný, než ostatní děti. Někdy jako by viděl věci, které neexistují, případně dokázal přesvědčit lidi, aby si ho nevšímali, pokud nechtěl být viděn. Jenže co když ty věci nebyly tak úplně nereálné? Co když může existovat chlap s králičí hlavou, kočkorožec či klurikón? A co když se beztrestně pohybují mezi obyvateli Dobrostína a jen ti, kdo jsou obdaření čarem je mohou spatřit? A co když tu nejsou jen tak náhodou? Dobrospol možná přece jen nebude tak nevinný, jak vypadá. Sice vyrábí jen snídaňové cereálie, ale nejspíš taky vykořisťuje kouzelné tvory, kteří pro ně hrají v reklamách a poskytují svou magii do jejich kouzelných výrobků.

Křup! nevyhnutelně zaujme už svým bláznivým názvem, šílenou obálkou
a jménem autora, který je zodpovědný i za knižní předlohu nádherného animáku Konečně doma.
Křup! je nádhernou exkurzí do světa dětské fantazie a představuje zajímavou alternativu světa, jak by mohl vypadat, kdybychom se trochu více koukali kolem sebe a nebyli svázáni konvencemi toho, co může a nemůže existovat. Dokážu si dost dobře představit, jak je tato knížka šikovně převedena na filmové plátno.

Imaginaci čtenáře autor dovedně podporuje nejrůznějšími ilustracemi a minikomixy, které reprezentují reklamy Dobrospolu. I z nich můžeme tak trochu cítit, že s firmou není vše v pořádku a že se chystá nějaká kulišárna.

Křup! je prvním dílem pravděpodobně třídílné série a pěkně nás uvádí do světa, který Adam Rex tak nápaditě vytvořil. Světa, kde púka, nebo klurikón utíkající před spravedlností nejsou ničím neobvyklým.

Křup! je jedna z těch knížek, která by se možná lépe poslouchala, než četla a dovedu si představit, že ji rodiče čtou před spaním dětem, nebo jim pouštějí perfektně zpracovanou audioknihu. Některé bytosti zde totiž mají například vady řeči nebo využívají nářečí, což je na čtení někdy trošku otrava, na druhou stranu to do příběhu vnáší zajímavou diverzitu a rozšiřuje ho o další rozměr.

Když se to vezme kolem a kolem, knížka je velice čtivá, krátké kapitoly podněcují o hodně delší čtení, než jste měli v plánu a i když nastanou třeba momenty, které vás tolik nezaujmou a linky, u nichž ani nemáte zájem vědět jak dopadnou, celek tvoří moc příjemnou pohádkovou a odpočinkovou směsici. Závěrečný mumraj navíc poměrně nabírá na obrátkách a tvoří důstojné zakončení prvního dílu a vy se už jen můžete těšit, jaké pokračování si na nás autor připravil.


74%

Share:

10 komentářů:

  1. Na tuhle recenzi jsem se hodně těšila. :) Mně se ta nářečí a vady řeči nelíbily a celá ta kniha mi přišla taková ulepená a divná, ale tvoje recenze je super. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se do čtení musela trochu nutit až ve druhé půlce. První polovina měla nápad, ty hádanky a tak, ale jak se tam přimotali skřítci a králíci co divně mluvili, tak mě to rozčilovalo, i když musím objektivně uznat, že je to zajímavý prvek, ale jak říkám, zaujalo by to víc v mluveném projevu no :) Jinak ten nápad je super, knížka je moc pěkně zpracovaná, jen tam toho na mě pak už bylo trochu moc :D

      Vymazat
  2. :) Pěkná recenze, ale já si tuto knihu asi nepřečtu. Ničím mě neuchvátila (dobře názvem jo :D ) a myslím, že jsou lepší knihy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Asi to není úplně univerzální kniha pro každého a kdybychom všichni měli stíhat všechno, tak bychom museli žít tak 300 let :D Takže pokud tě nezaujala, nenuť se do ní :) Navíc je to zase závazek, začít číst sérii, o které nemáš valné mínění :D

      Vymazat
  3. Poslední dobou u tebe čerpám samé bezva tipy. Už se těším, až moje malá sestřička povyroste a já si s ní tyhle bláznivé příběhy budu legálně číst (takhle by se mi všichni smáli a já vlastně taky :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost :) Četla a psala jsem teď méně, ale jsem ráda, že i ve sporadickém módu jsem zaujala :D
      Pro sestřičku rozhodně vhodné a kdyby se ti někdo smál, tak mi to pověz, přijdu mu vysvětlit, že je to truhlík a nemá se co posmívat, když neví, o co jde!

      Vymazat
  4. Jak jsem viděla nadpis, tak jsem si říkala, co to bude za šílenost :-D Ale nakonec to nezní zas tak špatně :-) Já sama to asi číst nebudu, ale dokaážu si představit, že to čtu dětem, už se fakt těším až bude dítko větší a já budu moci bez výčitek svědomí zase zabřednout do dětské literatury :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šílenost to je, to teda jo :D Taky mě to hned zaujalo :D
      Já už dávno nejsem dítko a taky mě to bavilo :) Ale myslím, že mladší generace to přece jen může zaujmout víc a to právě z úst rodičů :)
      Výčitky svědomí nejsou na místě. Proč bychom si taky občas do života nemohli přenést trochu pohádkovosti? :)

      Vymazat
  5. Jee, už jsem chvilku nečetla nic podobného :) Vždycky se u toho skvěle odreaguju, člověk nemusí moc přemýšlet a třeba se ještě pobaví :) Úplně bych brala mladšího sourozence, abych se k podobným titulům dostala automaticky :) Super recenze jako vždycky a já se budu muset po něčem takovém kouknout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to právě také byla po delší době celkem změna :) A příjemá :)
      Některé vtipné momenty mě vážně rozesmály nahlas a fakt jsem u toho mohla vypnout :)
      Člověk asi nemusí mít k dispozici to malé dítě, aby si tuhle knížku vybral, ale je fakt, že by se na to asi soustředil víc :)
      Díky moc :) Mrkni. Já jsem zvědavá, zda u nás vyjdou další díly :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři