16. 6. 2015

Abeceda knihomola #N

Je tu další díl perfektního projektu, který mají na svědomí Kristý a Marky. Úkolem všech zúčastněných je vytvořit abecedu knihomolů, neboli jednou týdně zveřejnit tři asociace týkající se knih, začínající na dané písmeno. Tento týden se nese ve znamení písmene N.



NESPOLEČENSKOST
Stereotypní náhled na knihomola charakterizuje tohoto tvora jakožto pecivála s nosem věčně zabořeným do knih. Společnost vidí lidi, co nadprůměrně čtou, jako nudné podivíny, kteří se nedovedou bavit o ničem jiném než o knihách a spíš, než vlastní život prožívají raději osudy smyšlených lidí. Než aby vyrazili ven s kamarády, s chutí zůstanou doma a čtou si. To samozřejmě platí jen v případě, že nějaké kamarády mají. Protože kdo by se bavil s bručouny, jež nedokážou přenést přes srdce věci jako, že někdo nečetl Harryho Pottera, nebo netuší, kdo je to Haymitch případně je překvapen, že byl Percy Jackson natočen na motivy "nějaké knížky".
Jenže situace je pochopitelně úplně jiná. Nebo minimálně tak 50:50. 
Myslím, že v životě každého nastane chvíle, kdy prostě nemá náladu vůbec na nikoho a když konečně vyšetří chvilku volna, radši, než aby si šel sednout do hospody, si zaleze do pelechu s příjemnou knížkou. Jenže můžete tohle říct nahlas? Ani náhodou, to byste přeci byli za totální asociály. 
Ale takové pocity totální nechuti ke společenskosti jistě nezažívají jen knihomolové. Takový ten asociální knihomolský trend se dle mého zavedl jen proto, že zažraní čtenáři jsou skupina, která se tak dobře definuje.
Pokud se samozřejmě tohle stává dnes a denně a člověk jakékoli pozvání k posezení s přáteli a bez knihy s díky odmítá, pak už je situace na pováženou, ale myslím, že každý má právo žít svůj život tak, jak sám uzná za vhodné. 
Na tom být chvíli sám také není vůbec nic špatného. Naopak neschopnost trávit čas sám se sebou také, (imho) není v pořádku. Každý extrém prostě zavání průšvihem.

NEDOČKAVOST A NEPOUČITELNOST
Jeden z největších nepřátel knihomola je čas. Nejen, že ho v běžném dni studujícího či pracujícího člověka na čtení zbývá zoufale málo. Navíc nám ta mrcha proradná nepřeje ani co se týče nejrůznějšího čekání. Série jsou v tomhle machři. 
Vžijte se do situace. Zanedlouho má vyjít první díl série, která byla pochopitelně v zahraničí přivítána s nebývalým nadšením a slavila obrovský úspěch. A protože sledujete nespočet cizojazyčných blogů či youtuberů, samozřejmě se nemůžete dočkat, až kniha vyjde i v českém překladu. Nakonec ten slavný den nastane a i naše malá zemička se dočká. Vy si knihu koupíte, spolu se stovkou dalších, prakticky ihned po vydání, zhltnete ji a ouha. Jelikož má následovat další díl, autor si na posledních pár stránek nachystá naprosto šokující zvrat, kterému se dneska módně říká cliffhanger a který zajistí, že prodejnost pokračování je zajištěna dávno před vydáním. Jenže další díl má v češtině vyjít až za dlouhých 12 měsíců. Co si jen do té doby počnete se svým životem?
Mantra "Nezačínej číst nedokončené série" nepomáhá. Někdy je zde možnost přečíst si pokračování v angličtině. Ale když ne, jste takříkajíc v pr....ůšvihu. 
My se prostě nepoučíme a vlastně pořád na něco čekáme. Naštěstí je kolem nás tolik knih, že by je člověk nedokázal přečíst ani kdyby žil tisíc let, takže nám čekání zpříjemňují další infarktové konce nedovydaných sérií, bombastické standalone knížky, po kterých jako by se poslední dobou slehla zem a někdy samozřejmě i knihy plné zklamání.

NÁSTRAHY
Nástrahy internetu pro knihomola tkví v mnoha věcech. Nedá se říct, která je nebezpečnější, ale jedna z těch, které rozhodně nejvíc naštvou jsou spoilery. Netuším, čím někteří lidé při psaní recenzí či článků, nebo natáčení videí myslí, ale podle anatomie, kterou jsem se na gymplu učila já, to bude pravděpodobně úplně jiným orgánem, než je obvyklé. Jasně, že je povoleno probírat děje knih a sdílet postřehy ze čtení. Ale je slušností to dělat v uzavřené společnosti, pečlivě označené diskuzní místnosti či pěkně mimo internet, někde v kavárně nad šálkem něčeho lahodného. Přece není takový problém zkontrolovat, zda už název článku přímo neřve něco, co by mělo být těm, kteří se chtějí nechat překvapit, skryto. No...všichni víme.
Další nástrahou jsou pochopitelně knižní blogy. Váš oblíbený bloger napíše za měsíc klidně desítku více než lákavých recenzí, po jejichž přečtení pochopitelně dostanete pocit, že knihu potřebujete hned držet v rukou. Jenže kdo na to má pořád brát peníze? A čas, když už jsme u toho? 
A podobných nástrah jsou na internetu stovky. Výprodeji a akčními slevami nejrůznějších e-shopů počínaje, soutěžemi a chytlavými blogovými projekty či inspirativními plodnými blogery konče. Všechny tyto věci jsou náročné buď na čas, nebo na peníze, případně na oboje. Knihomolský život je v době internetu nádherný, ale náročný jako přechod přes lávku visící nad propastí. Pokud budete našlapovat opatrně, dostanete se na druhou stranu. Pokud ne... může to špatně dopadnout.

Jakým nástrahám internetu se nedokážete ubránit vy? 
Jaký máte názor na knihomoly, jakožto nespolečenskou chásku?
Zní vám povědomě neustálé opakování té stejné chyby a nepoučitelná nedočkavost?
Share:

8 komentářů:

  1. Taky ráda strávím příjemný večer čtením :) Ale jen tehdy, když se mi nikam chodit nechce nebo nikam jít nemohu. Nikdy se mi nestane, že bych třeba odmítla kamaráda kvůli tomu, že na večer už jsem si naplánovala čtecí hodinku :D To rozhodně ne. Kniha mi neuteče. Ale okolní svět by mohl, ten na nikoho nečeká.
    S nedokončenými sériemi máš pravdu. Naposledy jsem čekala na vydání poslední knihy ze série Svůdné nebezpečí. Teď, když konečně vyšla, už mě ta chuť přešla a leží doma nepřečtená :D
    A s chutí jsem se teď zasmála tvému komentáři o tom, čím někteří lidé přemýšlejí :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No samozřejmě :) Jako i když nerada porušuju již naplánované věci, tak čtecí hodinku klidně zruším, pokud dostanu přitažlivou nabídku na večer někde venku :D Ale když jsem lenoch, nebo jsem příliš unavená a vím, že bych byla akorát protivná, kdybych někam šla, tak radši zůstanu doma :)
      Já se na tu svůdnou trilogii díky tobě tak těšila a teď mi první díl leží v knihovničce už od vánoc nedotčený :D A nějak mě přešla nálada na tenhle druh literatury. Ale třeba ještě někdy přijde. Uvidíme :)
      :D :D Díky, to mě těší :D

      Vymazat
    2. Počkej, ty jsi začala číst a pak to odložila? :-O Já si pamatuji, že jsem byla ke stránkám úplně připoutaná :D Safra, když na to teď tak vzpomínám.. Možná že dnes večer do třetího dílu zlehka nakouknu :D (Proč má člověk chuť číst všechno možné, zrovna když na něj čeká několik recenzáků? Hmmm?)

      Vymazat
    3. Kdepak, já jsem právě ani nezačala :D
      Haha, tak doufám, že jsem tě přivedla na tuhle Svůdnou myšlenku a vážně si to přečteš a probudí se v tobě ty skvělé pocity, které jsi u čtení té série měla a zlepšíš si náladu! :)
      Tak to je jasné, kdy jindy? :D Já teď recenzáky nemám radši žádné, ale za týden už budu mít z krku ty státnice a ať už to dopadne jakkoli, pak se znovu pustím do čtení a recenzování s novou vervou!

      Vymazat
  2. S tou nespolečenskostí a nepoučitelností souhlasím!
    Podle mě je lepší trávit čas doma v klidu s knížkou nebo třeba se učit nebo dělat něco užitečného doma, než jít s někým ven, aniž bych si s ním měla o čem povídat, viděla jsem ho třeba celý den ve škole a tak. Na to já prostě nejsem. Strašně ráda chodím s lidmi ven. Jenže problém je, že lidi, kteří mi dělají tu nejlepší společnost, žijí většinou na druhém konci republiky. :D
    A co se nepoučitelnosti týče - já jsem tak strašně ráda, že jsem si Hunger games i Harryho Pottera mohla přečíst najednou, ne po kouskách, že jsem se toho čekání vlastně vůbec neúčastnila. Už tak pro mě bylo to několikadenní čekání na Sílu vzdoru peklem, protože jsem ji neměla dokoupenou. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaká já ráda jdu klidně i jen tak bezcílně do hospody, někdy i místo čehokoli užitečného, ale musí na to být nálada a nesmím mít výčitky svědomí, že bych měla dělat něco jiného. To bych si to pak neužila. Ale to už je věc jiná. Nicméně jsem ještě naštěstí nedospěla ani do fáze, že jsem někam šla a pak litovala, že jsem radši nezůstala doma a nečetla si :D to už by bylo trošku vadný :D
      Jooo..ty vzdálenosti, to je problém. To pak člověk tuplem radši sedí doma a píše si s kamarády z druhého konce země na facebooku :D
      Jo, Hunger Games jsem naštěstí taky měla na jedno posezení. Tam by čekání bylo peklo. Jinak jsem Potterovská generace, s Harrym jsem vyrůstala, takže jsem si čekání vyžrala do posledního dne, protože první díl jsem četla hned jak u nás vyšel :D

      Vymazat
  3. Také se přidávám a souhlasím :) Ono to škatulkování je hrozně jednoduchá věc a hlavně u takových skupin, kde si ostatní myslí, že jejich definice je prostě jasná jak facka a platí plošně pro všechny :) Ano, miluju knížku, jsou součástí mého života, ale stejně tak mám přátele, přítele a rodinu, se kterými podnikám řadu věcí. Jasně, ne vždycky se mi chce a někdy přehodnotím plány a opravdu si radši zalezu, ale není to nic pravidelného a myslím, že tak to má i člověk, který nečte, ten si prostě akorát sedne k televizi (aano, další škatulkování, takže to myslím s rezervou) :)
    Nedočkavost, klasika, začne se číst série a pak přijde to čekání a čekání, hrůůza, někdy si sama sobě nadávám, proč to dělám, když vím, jaké to je, ale někdy prostě na vydání celé série nejde počkat :) Mám to ale i mimo série, ráda se těším na knížky oblíbeného autora apod., i když jak píšeš, teď jsme především zahlceni těmi sériemi a myslím, že je to hrozná škoda.
    Co se týká internetu, tak ten je plný nástrah, ať už z hlediska spoilerů, tak různých návnad. Mám své oblíbené blogy, kam chodím pravidelně, a kde jsem se naštěstí nesetkala s tím, že by mi někdo něco prozradil, popřípadě na to bylo vždycky upozorněno a já se článku nebo videu vyhnula :) Zlo je ale i samotný facebook, instagram apod., vyvarovat se tomu je těžké, ale jakž takž to jde :) Tím, že sleduju spoustu blogů a stránek se taky neustále rozrůstá můj seznam četby, to asi nemusím tady vysvětlovat :D ale blogeři prostě dokážou vzbudit potřebu něco vlastnit, něco okamžitě přečíst a to se prostě nedá :D Teď je to taky sleva tady, sleva tamhle, ale ono, když se to sečte, tak to pro mě teda nikdy výhodné není, utrácím celé jmění :D Není to tedy jednoduché, ale já to mám všechno hrozně ráda :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě. Neříkám, že nikdy nehodím nějakou skupinu lidí do jednoho pytle, ale do té knihomolské komunity přece jen trochu vidím, tak mám touhu ji trochu ospravedlnit :D
      Právě. Každý má občas "svůj den" a jen tu asociálnost vyplní trochu jinak :D
      Já nejsem zrovna nejtrpělivější člověk, takže tady nemám co moralizovat. Čekat nedokážu (i když teď se držím u Labyrintu, takže jsem na sebe pyšná! :D)
      Je fakt, že se dá těšit i na standalone knížky, jenže těch teď vychází tak málo, až je mi to fakt líto. Většinou už mě ani nepřekvapí, když čtu knížku a až v průběhu se dozvím, že z toho nejspíš bude série. Nevím, co je tak těžkého na napsání skvělé samostatné knížky! Míň peněz no...ach jo :(
      Já jsem se naštěstí nějak vyhnula poilerům z Aliance, které se dostaly nějak záhadně snad ke všem na planetě :D a jinak jsem se spálila několikrát. V tomhle je nebezpečné hlavně tumblr :D Už tam radši moc nechodím :D
      Právě, slevy jsou zlo. Člověk si říká, jak je to výhodné, ale v konečném důsledku to zas až takové tóčo není :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři