1. 3. 2015

Čtenářský klub - Hra začíná a s ní i první společné čtení Čtenářského klubu

Podtitul naší březnové knížky hovoří jasně. Hra začíná. Počínaje dneškem můžete začít číst Ready player one, knihu, kterou jste si sami zvolili. A stejně tak ode dneška můžete volně diskutovat na fóru. Společné čtení i diskuze budou uzavřeny 31. března.

Pro ty, kdo o Čtenářském klubu slyší poprvé, zde a zde najdete moje úvodní články. Tam se dozvíte víc. Nikdy není pozdě se zapojit.

Prosím všechny o dodržování několika pravidel. Samozřejmě totiž nechceme ve fóru žádné spoilery, ale zároveň si o ději chceme povídat i v průběhu čtení. O tom právě přece celá myšlenka Klubu je. Proto je fórum ke knize rozděleno na tři vlákna. Proč zrovna tři, říkáte si? Když si povšimnete, samotná kniha je také rozdělena na tři části. Názvy vláken pochopíte hned při pohledu do knížky. Pro člověka, který má danou část za sebou tedy bude bezpečné vstoupit do daného vlákna a číst cokoli, co tam kdo napíše a psát o všem, co se týká dané části bez obav, že narazí na spoilery, nebo nějaké vyzradí. Bude to samozřejmě fungovat za předpokladu, že budeme všichni slušně vychovaní a nebudeme tam dělat neplechu a psát něco někam, kam to nepatří.
Možná srozumitelnější vysvětlení naleznete i přímo na fóru v daných vláknech a taky u Ellen v článku.
Zaregistrujte se na fóru
I kdybyste plánovali být jen pozorovateli (což by byla obrovská škoda, protože si myslím, že každý bude mít ke knize co zajímavého poznamenat), prosím vás o to, abyste se zaregistrovali. Přece jen bych měla ráda přehled o tom, kolik lidí tento projekt zaujal a kdo se ho vlastně účastní.
Respektujte ostatní
Každý má právo na názor a nikdo by za něj neměl být trestán. To samozřejmě neznamená, že nesmíte nesouhlasit. Ale i to se dá vyjádřit slušně.

Pár tipů jak přistupovat ke společnému čtení a diskuzi

Dělejte si poznámky, ať máme o čem diskutovat
Nevím jak vy, ale já to dělám u všech knížek, zvlášť u těch, které mám pro někoho zrecenzovat. Mám vždy po ruce post-it lístečky, případně aspoň telefon a dělám si poznámky přímo během čtení. Většinou mě totiž něco zaujme a můžu si tisíckrát říct, že to určitě musím zmínit v recenzi, nebo až si o tom s někým budu povídat, ale pokud si to nenapíšu, nejpozději o pár desítek stránek už o tom nevím. Nechci, abyste to začali brát jako že vám dávám domácí úkoly a že celé tohle čtení bude samá povinnost a žádná zábava. To bych nerada. Jen vás chci upozornit na to, co pomáhá mě a díky čemu bychom mohli zvládnou podchytit více podnětů k diskuzi.

Nebojte se být první
Někdo musí s příspěvky do fóra začít a když to budete právě vy, nebojte se toho a i kraťoulinkou poznámku do toho fóra napište. Jsem si jistá, že se jí někdo chytne a rád ji s vámi probere. Chceme tady navázat dialog a někdo prostě začít musí.

Do čtení se nenuťte
Není nic horšího, než když se do čtení musíte nutit. Nemáte právě na RPO chuť? Nečtete to. Přečtete si mezitím něco jiného a chuť přijde sama. To poslední, co bych chtěla propagací téhle knihy udělat - všem ji znechutit. 

Nebojte se napsat i sebe banálnější postřeh
Jsem si jistá, že to co vám připadalo banální, ostatní mohou shledat velmi zajímavým. Chceme přece knihu probrat ze spousty různých úhlů pohledu a to se nám nepovede, pokud budou diskutovat dva odvážlivci.

Užijte si to
Nepředpokládám, že by se mezi knihomoly našel někdo, koho by čtení otravovalo, ale říct jsem to musela :)

Tak co, těšíte se tak moc jako já? 

Připomínám, že pro veškeré čerstvé informace je nejbezpečnější sledovat můj facebook, nebo vyplnit formulář pro e-mailová upozornění.
Share:

16 komentářů:

  1. Dneska večer sna začnu číst a těším se moc :) Doufám, že se nám diskutování povede :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvěle!!! :) Já jsem taky v pokušení začít už dnes, ale mám rozečtenou Zmizelou a asi bych ji měla nejdříve dočíst :) No uvidím, jak se vyvinou mé čtecí chutě :D
      Taky doufám! :)

      Vymazat
  2. Já mám tolik knih které musím přečíst, ale Ready Player One mám půjčené doma taky.. a chci se zúčastnit.. jen nevím jak to mám stihnout O.o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš! :) Tak to půjčení nemůžeš promarnit! :) Když máš chuť se zúčastnit, tak to prostě udělej :)
      Taky jsem uvažovala o rozdvojení se, abych všechno stíhala :D

      Vymazat
  3. Já dneska určitě ještě nezačnu, protože musím přečíst jiné knihy. Doufám ale, že se nezapojím příliš pozdě a už nikoho nebude zajímat, co k tomu já budu povídat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však není potřeba se zapojit už dnes, myslím, že to zvládne málokdo :)
      Neboj, minimálně mě bude vždycky zajímat, co k tomu budeš povídat! :) :D A vsadím se, že nebudeš jediná, kdo se zapojí do čtení, nebo minimálně do diskuze později :)

      Vymazat
  4. Já jsem si RPO půjčila koncem února v knihovně, jenže toho mám teď moc (Mimo jiné i Hru o trůny), takže předpokládám, že se ke RPO dostanu až někdy v polovině měsíce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Nevadí :) Můžeš začít kdykoli :) aspoň se to rovnoměrně rozloží a i ti, kdo nezačnou hned prvního, budou mít někoho, s kým si mohou povídat o aktuálně čteném :) :)
      Jsem ráda, že se zapojíš :)

      Vymazat
  5. Pfů, všichni tu píší, jak nemůžou začít a tak dále.. Já jsme chtěla začít už včera ale odložila jsem si to na dnešek. Jen mám strach, že knihu dočtu dřív, než většina lidí vůbec začne :/ :D Musím číst pomalu (což nesnáším)..
    A to, že jsme ji před měsícem četla mi vůbec nevadí :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Já jsem v pokušení už asi 14 dní, ale řekla jsem si, že když už jsem řekla od prvního, tak začnu nejdřív prvního :D
      To já mám u téhle knihy taky trochu strach, ale to nevadí :) Do fóra napíšeš hned jak to dočteš a pak už tě snad brzy někdo dožene a odpoví ti :) Nemusíš se kvůli tomu držet na uzdě :) Stačí tvůj skvělý lepičkový systém a určitě na nic nezapomeneš a budeš si to pamatovat i třab za 14 dní, až budou mít přečteno i ostatní :)
      Já jsem tak hrozně ráda, že si ti líbila!! :) A ještě radši jsem, že si to chceš zopáknout tak brzy a podpořit tenhle projekt!! :) Díky!!

      Vymazat
  6. Zrovna nedávno jsem to četla, tak snad příště :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A sakryš! Škoda! Tak snad příště :) Tak v půlce měsíce se bude hlasovat o knize na další období, tak už promýšlej nějaké návrhy a klidně mi je hoď na e-mail, ať se na ně nezapomene :)

      Vymazat
  7. Já se těším mooc, taky si musím dělat poznámky, jinak se mi stává přesně to, co píšeš: 'To určitě nezapomenu' a bum, nevím nic :) Z knížek jsem zvyklá si některé pasáže i vypsat do něčeho jako 'čtenářského deníku', takže já si neustále zapisuju stránky a myšlenky :)
    Já jsem taky aktivně začala už 1. března, ale včera jsem ještě dočítala knížku jinou, dneska jsem měla od rána přednášky, takže jsem toho zatím moc nestihla, ale už se těším, až dovrším Level 1 a budu moci přispět a bavit se s ostatními :)
    A k těm, co nestíhají, z toho si nic nedělejte, u mě to byla taky náhoda, že jsem po tom opravdu mohla první den v měsíci sáhnout, já se k vašim příspěvkům potom taky moc ráda vrátím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se těšíš!! :) Aspoň mám pocit, že má projekt smysl i pro další lidi, kromě mě :)
      Že jo :D Jakmile mi prolétne hlavou myšlenka - to určitě nezapomenu, je to signál k tomu si to napsat, protože jinak to je prostě konec :D
      Já jsem už svůj názor na Level 1 napsala včera, dnes se blížím ke konci Levelu 2 a už začínám být smutná, že to zase končí, tak zvažuji hned po dočtení začít zase od začátku :D :D Myslím, že mi hrabe :D :D
      Já si též s chutí přečtu všechny příspěvky, ať už se objeví dnes, za čtrnáct dní, nebo 31.3 :)

      Vymazat
    2. Pááni, ty jedeš, já jsem měla začátek pomalejší, protože jsem chtěla zachytit všechny pravidla pro mě nového světa, jak co vypadá, co se kde může a nemůže, takže jsem se na to vážně soustředila, ale teď už jsem ve fázi, kdy to jede a já se od toho hrozně nerada odtrhávám, ale někdy volají povinnosti a taky to nechci jen tak zhltnout, chci si to užít, ale brzy budu reagovat :)

      Vymazat
    3. To víš, zákonitosti už znám, takže jsem v pohodě :D
      Taky se nerada odtrhávám, ale škola mi to trochu kazí :D
      Taky si to chci užít, ale docházejí mi stránky :( Těším se, co na to řekneš :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři