24. 3. 2015

Abeceda knihomola #B

Přináším druhý příspěvek do projektu, který vzešel z hlav dvou blogerek Marky a Kristý. Instrukce k zapojení se objevíte po kliknutí na jména jedné z organizátorek.






B
Blog
Od chvíle, kdy jsem si založila blog, si nedovedu představit svůj život bez něj. Už si nepamatuji, jaké to bylo, když jsem po dočtení každé knihy nepsala recenzi, kdy jsem kdykoli mě něco napadlo neměla místo, kde bych se ze svých úvah mohla vypsat. Blog mi sice vzal nějaký ten čas, ale výměnou mi toho taky hodně dal. Zkušenosti se psaním, příležitosti a v neposlední řadě nové přátele. Přátele, na které se mohu spolehnout a stali se nedílnou součástí mého života. Myšlenka založit si knižní blog byla jedna z nejlepších, jaké jsem kdy měla. Moje peněženka si to možná nemyslí, neboť od chvíle, kdy sleduju book hauly a recenze ostatních, je věčně prázdná, ale jinak je blogování bez chybičky.

Book Haul
Který bloger by ho neznal. A kdo by neměl rád, když se mu místečko v knihovničce pěkně zaplňuje a tvoří nejkrásnější představitelnou dekoraci pokoje. Moje book hauly jsou v poslední době skromnější, neboť už to začínalo být neúnosné nejen finančně, ale i prostorově a hlavně časově. Nestíhala jsem držet čtecí tempo s tím nakupovacím a v důsledku toho, se mi doma hromadí knihy, které si už vlastně ani tolik přečíst nechci. 
Navíc jsem zjistila (jak omílám pořád dokola), že mnohem radši čtu čerstvě koupené knihy. Je to nepopsatelně příjemnější, než neustále mít dojem, že musím dohánět nějaké resty. 
Jenže knihy jsou holt pěkně fotogenické a když je naskládáte do pořádného komínku, všichni můžou puknout závistí. A kdo by si tenhle pocit občas rád nedopřál :)

Brýle
Když se řekne knihomol, hromada lidí si stereotypně představí brýlatého asociála, který nezná nic než čtení a kašle na vše, co život nabízí. Je to stereotypní představa o tom, že jsou brýle ekvivalentem něčeho negativního. Nebo naopak. Brýle také mohou být také podvědomě vnímány jako znak inteligence. Těmto myšlenkám se jeden prostě neubrání.
Druhá věc pojící se s brýlemi a knihami: Jak často vám rodiče říkali, ať si ke čtení rozsvítíte, že si jinak zkazíte oči, nebo vám zakazovali číst na tajňačku s baterkou pod peřinou? Tyhle fámy o kažení očí se snažím vší silou vyvrátit (pokud vím, tak se oči v šeru pouze rychleji unaví, nikoli zkazí). Já osobně brýle nosím, ale nemyslím si, že by to bylo následkem čehokoli jiného, než genetických predispozic. 
A poslední, neméně důležitá věc - jeden brýlatý chlapec změnil život mnoha dětí i dospělých. K lepšímu.


Podělte se o tři asociace od písmene B, které napadnou vás!
Jaký je podle vás ideální poměr nakoupených a přečtených knih za jeden měsíc? 
Jste pravý brýlatý knihomol? 
Jakou nejdůležitější věc vám dal váš blog?
Share:

18 komentářů:

  1. Teda, Tvé asociace jsou naprosto odlišné od mých, ale přesto skvělé! Moc se mi líbí hlavně B jako Blog :) moc pěkný článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Díky! :) Právě o tom to je, že každého napadne něco úplně jiného a pak nejsou všechny články, od všech kdo se zúčastní na jedno brdo :) To je na tom skvělé :)
      Jsem ráda, že se ti líbí, ono když to jde od srdce, tak to asi je poznat :) :)
      Díky! :)

      Vymazat
  2. Souhlasím s každým bodem a už teď lituju, že svůj článek zvěřejňuju až v pátek - všechny dobrý slova mi vyberete ! :D
    Brýlatý knihomol jsem i když to málokdo ví :D Mám fakt málo dioptrií takže se bez brýlí obejdu a nosím je jenom když se mi to hodí (na zkoušky, vypadam pak chytřejc :D)
    Ten správný poměr asi neznám :D Občas se utrhnu ze řetězu a občas jsem dost skromná :D A hlavně jsou pro mě nákupy takovou terapií :D
    Skvělý článek !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nikdy není pozdě přehodnotit svůj zveřejňovací rozvrh ;) :) Ale aspoň se mám v pátek na co těšit :) Uvidíš, že mi zase vyrazíš dech svými skvělými nápady! :)
      To máš dobré, že nejsi bez brýlí bezmocná jako já :D Já si teda na svém vzhledu s brýlemi zakládám, vypadám s nimi dle mého názoru lépe, takže mi nevadí je nosit, ale i tak by někdy bylo občas fajn vidět bez nich :D
      Mám to asi stejně - jsem s nakupováním nepředvídatelná. Někdy mi prostě rupne v bedně a neplánovaně nakoupím osm knih, jindy zas do knihkupectví ani nezajdu (no dobře, zajdu, ale jen tak očumovat)
      Taky to mám jako terapii :D
      Díky! :)

      Vymazat
  3. Parádní asociace :) Co se týká hromadění knížek, tak naprosto chápu, nakupuji víc, než stíhám přečíst, nebo ani ne než stíhám přečíst, ale prostě nakoupím, z toho množství dvě přečtu a najednou se odněkud vyvalí knížky další, takže nakoupené odkládám a takhle je to pořád a hrozně mě to štve a mrzí, chci to všechno stihnout :D
    Asociace, předsudky, k brýlím, potažmo ke knihomolům, taky nemám ráda, tak nějak nechápu, jak to spolu může souviset, když někdo, jak píšeš, to má prostě třeba daný geneticky a na knížku nikdy nemusel sáhnout apod. :) Každopádně s tím šerem se to taky snažím šířit, dlouho jsem to nevěděla a tak nějak jsem přebrala to tradiční 'zkazíš si oči', ale pak jsem o tom právě něco četla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc!!! :)
      Taky mám pocit, že se knížky u mě doma rozmnožují, když se zrovna nekoukám, jinak si neumím vysvětlit ty desítky nepřečtených :D
      Jako nesouvisí, ale to máš se spoustou věcí, lidi si prostě vytvoří nějaký stereotyp a toho se pak drží, i když dávno není založený na pravdě, nebo je velmi relativní, jako třeba Američani jsou tlustí, Kanaďani slušní a Angličani suchaři :D To prostě nevyvrátíš :D

      Vymazat
  4. B ako Bratrstvo černé dýky, bez ktorébo by som si nevedela život prestaviť

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět, že se asociace jednotlivých lidí opravdu diametrálně liší! :) Každopádně díky za tvůj příspěvek! :) Chápu, každý máme své malé posedlosti! :)

      Vymazat
    2. Jana Jane: Ouuu to áno, tá séria je jednoduchá skvelá! :3

      Vymazat
  5. Tak teda asi sa zhodujem s tebou úplne :) Už si tiež neviem predstaviť život bez blogu, je to už taký zvyk ho mať, pozerať si, kto čo nové napísal, aké knihy vychádzajú a tak.. to najdôležitejšie podeliť sa o pocity po prečítaní, zapĺňa to čas príjemne.
    Moja knižnička už skoro padá, taká je plná, už nebudem mať, kde knihy dávať :D Ale stále pribúdajú, vždy budú :D Tak to už v živote knihomoľov chodí, heh
    Pekný článok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) :) Skvěle!! :)
      Přesně :) Nejjednodušší a nejzábavnější způsob objevování novinek, sdílení dojmů a pocitů, pokecu a setkání se stejně naladěnými lidmi :)
      Taky už mám skoro plnou novou knihovničku co jsem dostala pod stromeček :D A to jsem jen provedla pár přerovnání :D Budu zase muset ty knihy smrsknout :D nebo si koupit další....byt... :D Náš úděl je složitý! :D Ale nádherný :)
      Díky moc! :)

      Vymazat
    2. Jój to by bolo, keby vlastníme byt plný kníh.. taká krajina snov :O

      Vymazat
  6. Skvělé nápady, vyřešila jsi to mnohem elegantněji než já...
    Blog jsem napsala taky, book hauly jsou super a naštěstí brýle nemám (ale to už vlastně víš).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli se tady dá mluvit o eleganci :) Jen jsem to možná pojala trochu jinak :)
      To už vím! :) Jsem ráda, že jsem tě konečně poznala naživo :) Snad se zase brzy potkáme a trochu víc pokecáme, v sobotu jsem se dost málo snažila tě trochu víc poznat :( Polepším se :)
      :) A tvůj Destrukční deník? Pořád se nemůžu vzpamatovat z toho, jak je pěkný ♥ :)

      Vymazat
  7. Zajímavé asociace! :) Včera jsem článek sepisovala a blogování tam mám taky :D Ještě aby ne, viď! Moc se mi líbí, jak jsi to sepsala a zcela se s tím ztotožňuji :)
    Moje book hauly jsou teď také skromnější, začala jsem se cítit trochu provinile, nakoupím si tolik knih a přečtu jich jen zlomek..
    A také si myslím a někde jsem i četla, že se oči jen namáhají a ne kazí. Já sama mám brýle jen na dálku a to jen chvíli. Ale musím uznat, že na dálku se mi to docela rychle zhoršuje, zvlášť co jsem začala brýle nosit. No, ale to je zase dost off topic :D Nevadí. Super článek!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :)
      Blogování budeme mít společné asi všichni. Však jak bychom ho taky mohli vynechat! :)
      Já se ani necítím tak provinile, jako že jsem si prostě řekla, že je čas na změnu :)
      Je to pravda :) Aspoň myslím tedy :) Oči se asi s prvními brýlemi holt začnou zhoršovat rychleji, ale myslím, že se to snad v nějaké fázi zarazí :D Doufám... :D
      Díky! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři