18. 2. 2015

Saeculum - Ursula Poznanski

Skupina nadšenců, která si říká Saeculum pořádá neobyčejné hry na hrdiny. Jednou ročně se vydají na opuštěné místo, obvykle opředené nějakou pověstí, kde se v duchu přenesou do 14. století a snaží se žít jako naši předci, zcela bez výdobytků moderní civilizace. Letos se ke skupině přidá i Bastian, který ještě netuší, do čeho se kvůli zalíbení k dívce jménem Sandra pouští. Po první noci, kdy se přes jejich improvizovaný tábor přežene hrozivá bouřka je skupina narušena. Jeden její člen beze stopy zmizí a navíc hráči objeví podivné a starobyle vyhlížející vzkazy, jako vystřižené z děsivé historky o prokletém panství, které se rozkládalo v oblasti, kde se usídlili, nemluvě o několika čerstvě vykopaných hrobech, jež se znenadání objeví na kraji lesa. 

Jakmile na hřbetě knihy uvidíte jméno Ursula Poznanski, je jasné, že na jejích stránkách skrývajících se pod fantastickou obálkou objevíte zatraceně autentický, originální, čtivý a perfektně promyšlený příběh. Četla jsem od autorky další dvě knihy a ani napotřetí mě nezklamala, troufám si říct, že dokonce trumfla sama sebe.

V Saeculu autorka více než kdy dříve sází na barvité popisy a středověká atmosféra, se vám doslova zažere pod kůži. S každým rozdělaným ohněm, otočenou stránkou a každou středověkou replikou si uvědomujete, že jste se zapletli do pavučiny středověku, ze které už není cesty zpět a že si vše budete muset vychutnat spolu s hrdiny až do hořkého konce, ať už se vám to líbí nebo ne. Gradace napětí je zde perfektně porcována a já jsem se doslova nemohla odtrhnout do čtení. Kdykoli nebylo zbytí a já knihu musela odložit, těšila jsem se na okamžik, kdy se k ní vrátím a celou dobu přemýšlela, jak to vlastně všechno naši hrdinové pod taktovkou autorky nakonec vyřeší. 

Hráči si přáli zažít středověk v jeho nejčistší (nebo spíš nejšpinavější) podobě se vším, co k němu patří a toho se jim taky dostává. Nečekali však, kolik událostí jim naruší těch plánovaných pět pohodových dní, kdy se chtěli pouze odpoutat od každodenní rutiny a na které se těšili celý rok. Netušili, jak vážná mohou být zranění. Netušili, že v podmínkách středověku jedna hnisající rána může snadno znamenat rozdíl, mezi životem a smrtí a jak málo stačí k rozvratu společnosti a ztrátě lidskosti. A možná si uvědomili, že jet na opuštěné místo bez jakéhokoli záchranného lana, není úplně nejlepší nápad.

Na knize Saeculum jsem dokázala ocenit zejména neokoukaný a skutečně originální nápad, kterými je už Ursula Poznanski proslulá. No řekněte četli jste už nějakou jinou knihu o LARPu? Tahle Rakušanka má prostě čuch na to, co lidi přitáhne a čím si získá pozornost. Tu si za svou originalitu rozhodně zaslouží. Navíc si na několika málo titulech dokázala svůj spisovatelský um vybrousit téměř k dokonalosti a já před ní smekám, protože její knihy patří rozhodně k nejčtivějším, jaké jsem kdy měla tu čest poznat. 

Rovněž dokázala něco, co se nepovede každému autorovi. Dokázala mě překvapit. Mnohdy jsem si spousta věcí začala domýšlet, a myslela jsem, kdovíjak jsem všechno neodhalila, ale po chvíli mě Ursula dokázala tak vyvést z míry, že jsem nad svou teorií začala pochybovat. I když se nakonec ukázalo, že jsem z části byla na správné stopě, rozhodně se nedá říct, že by byla kniha předvídatelná. Neustále se něco děje, všechno do sebe zapadá a celek dává dokonalý smysl. Už dlouho se mi nestalo, že bych po dočtení měla chuť knihu okamžitě otevřít na první stránce a začít ji číst znova. A už vůbec si nevzpomínám, že bych to někdy dřív udělala. Saeculum tak získává pomyslné prvenství. Hned po dočtení jsem si přečetla pár prvních kapitol znova a musela opět uznale pokyvovat hlavou nad tím, jak bylo vše promyšleno a v náznacích podsouváno čtenáři už od začátku. 

Postavy jsou asi nejslabším článkem této knihy. Skupina funguje perfektně jako celek, ale myslím, že pár týdnů po dočtení budu mít problém odlišit jednoho od druhého. Dokonce ani o hlavních postavách se toho příliš mnoho nedozvídáme a to je podle mě škoda. Skrytý potenciál je v nich, stejně jako v celém příběhu, jasně patrný. Pro mě bylo příliš striktně dáno, koho má mít čtenář rád a kdo je takzvaně "ten padouch a zloun". Možná proto jsem si nikoho nedovedla oblíbit, ani znechutit. Jedině snad Dora byla takovou zapamatovatelnou figurkou a její bláznivost hraničící s fanatismem fungovala jako varovně zdvižený prst. Podobně sympaťák Paul, o kterém od začátku do konce netušíte, co si máte vlastně myslet.

Hlavní dějovou linii doprovázely krátké útržky, zdánlivě nedávající v daném úseku příběhu smysl. Sama jsem je pochopila a zařadila až zpětně, ale dodávaly celému larpu pěkně zlověstnou atmosféru. Jako by to ještě bylo potřeba. Strašpytlíci by si měli dát pozor, kdy a kde budou knihu číst, neboť si můžete stokrát říct, že ponurá kletba se vyplnit v žádném případě nemůže, když se však ocitnete na samotě u lesa, věřím, že vaše víra v racionalitu už nemusí být tak neochvějná a obrazotvornost udělá svoje. Hysterie už se pak přikrade po špičkách a nenápadně, zato však udeří přesně do černého.

Autorka posunula svou hranici zase o kus dál a já se nemohu dočkat překladu její další knihy. Zatím mi znovu a znovu dokazuje, že v sobě skrývá netušenou genialitu a musím říct, že na takhle originálního autora jsem už dlouho nenarazila. S každou další knihou mám Ursulu čím dál radši a už teď je mohu směle řadit k objevům loňského a letošního roku a možná dokonce k nejoblíbenějším autorům vůbec. Všechna témata, která si vybrala pro své knihy mě zajímají a dokonale se mi trefila do noty. 
Doufám, že se nakladatelství Knižní klub rozhodne vydat další díl detektivní dvojice z knihy Pět, která by pokud vím, měla mít cosi společného s Facebookem. Ale to jsem odbočila.

Saeculum se možná tváří jako kniha pro mládež, ale já se ji nebojím doporučit ani lidem, kteří už překročili hranici dvacítky. Tento thriller má co nabídnout lidem každého věku a pohlaví. Rozhodně neváhejte a knihu si pořiďte, protože takhle se spisovatelce skutečně mimořádně povedla a řadím ji na první místo pomyslného stupně vítězů, z jejích tří doposud vydaných knih.




Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému obchodu knihy.idnes.cz za poskytnutí recenzního e-booku. 

Saeculum si můžete objednat na e-shopu knihy.idnes.cz v jako e-knihu v českém i slovenském jazyce. Příznivci fyzických knih jistě ocení i její papírovou podobu


Share:

10 komentářů:

  1. Hodně dlouho jsem odolávala všem pozitivním recenzím na tuto knihu, ale ta tvoje mě přesvědčila, že bych knize mohla dát šanci a pokusit se dát autorce druhou šanci. Jsi fakt první, která mě dokázala přesvědčit :D Jinak krásná recenze jako vždy, doufám, že mě teda nezklame!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Šmankote děkuju!!! :) To jsem hrozně ráda, protože mě fakt neskutečně nadchla!!! Tenhle pocit u čtení miluju, když se prostě nechci a nemůžu odtrhnout a je to prostě tak dobré, že mám chuť začít znova a zažívám takovou tu knižní kocovinu a nedaří se mi po dočtení rozečíst nic jiného, protože prostě a jednoduše ve mě poslední kniha zanechá něco víc, než obvykle :) a přesně to se mi stalo u Saecula :) Hodně se mi trefila do vkusu i do nálady a to na tom má určitě taky svůj podíl :)
      Děkuju moc, hrozně doufám, že se ti bude líbit, protože podle mě je prostě skvělá :)

      Vymazat
  2. ÚŽASNÁ recenze! I já si Saeculum zamilovala a na Tvou recenzi jsem se moc těšila... Nezklamalas :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!!!! :) Tvou recenzi jsem také četla a moc se mi líbila :) Jsem ráda, že jsem nezklamala tvá očekávání a ještě radši, že se ti kniha líbila tak jako mně! :) Ach jo, chci ji číst znova! :D

      Vymazat
  3. Skvělá recenze a souhlasím do posledního písmenka :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :) Vlastně díky tobě jsem se rozhodla si ji přečíst!!! Díky za to, žes mi několikrát zopakovala, že se ti líbila dokonce víc, než Pět! Jinak bych ji teď ještě neměla za sebou! :D A vlastně ji chci znovu číst poprvé! Takže!!! Máš u mě vroubek a taky velké významné plus! :D

      Vymazat
  4. Keď knižka vychádzala, zaujala ma a ihneď som ju chcela. Potom som však čítala niekoľko nie pozitívnych recenzií a teraz keď čítam tvoju, tak neviem. Som na vážkach a celkom som sa priklonila k tomu, že ju musím zohnať, tvojou zásluhou :D :)
    Vydarená recenzia, tak ako vždy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já po ní právě taky prahla hned jak vyšla, ale říkala jsem si, že počkám do Vánoc. Pak nějak to první nadšení opadlo a já na ni tak trochu zapomněla a řekla si, že ji vlastně tak moc nechci. Ale teď....říkám si, jak jsem mohla být tak hloupá a nechtít si ji přečíst!! :D Vážně, je boží, skvělá a ultra čtivá! :) Také se přikláním k tomu, že si ji musíš sehnat! :D
      Díky moc :) Chvála mě vždycky zahřeje u srdíčka :)

      Vymazat
  5. Pěkná recenze! :) Jak moc je to strašidelné? Nějak na mě přišla chuť na nějaký horor :D Souhlasím s opravdu originální volbou tématu, žádnou podobnou knihu jsem nečetla a věřím, že to musí být neuvěřitelně čtivé. Určitě se po ní poohlédnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!!! :)
      Únosně strašidelné, řekla bych :) Otrlejším povahám to asi ani nepřijde, ale jako číst to sama třeba někde pod stanem, tak jsem možná podělaná strachy :D
      Originalita především! :)
      Koukni, koukni! Prosím! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři